Men har du noen ekstra kroner til overs, er studielånet det siste lånet du skal putte inn ekstra penger på, sier økonomiekspert.

Studielånet er rentefritt helt til du er ferdig med utdanningen. Da starter rentene å løpe, og halvliteren du drakk for en billig penge på studentkroa, blir plutselig adskillig dyrere. Det er viktig å huske at pengene du har fått servert gjennom hele studietiden faktisk skal tilbake til sin rettmessige eier.

- Like før semesterslutt får de som avslutter utdanningen sin og de som ikke har gitt beskjed om at de skal studere videre, et brev hvor vi orienterer om rentevilkårene; man får vite når rentene løper fra og man får informasjon om at man kan velge å binde renten, forteller rådgiver i Statens Lånekasse, Hanne Bjertnes til StudentTorget.

Noen måneder etter at du sluttet på skolen, vil en nedbetalingsplan dumpe ned i postkassen din.

- Cirka fire måneder etter semesterslutt får man en betalingsplan i posten, som viser hvor mye man må betale i renter og avdrag på lånet. I betalingsplanen står det også fra hvilken dato rentene begynner å løpe og når man skal betale sin første regning, sier hun videre.


 

Betal etter sju måneder

Lånekassen gir deg god tid til å spare opp penger til første avdrag.

- Første ordinære innbetaling er rundt sju måneder etter at rentene begynner å løpe. Hvis man avslutter studiene i juni, vil første innbetaling være 15. februar året etter. Men det er fullt mulig å begynne å betale ned på lånet tidligere, og man kan velge å betale ned på lånet raskere, sier hun videre.

Er det slik at du absolutt ikke har mulighet til å betale regningen fra Lånekassen, kan du be om utsettelse.

- Kunder kan søke om betalingsutsettelse, man trenger ikke oppgi årsak. Man kan få betalingsutsettelse for inntil tolv terminer i løpet av nedbetalingstiden. Muligheten til å søke betalingsutsettelse bør brukes med fornuft, sier Bjernes.

For betalingsutsettelse betyr ikke at rentene fryser, snarere tvert i mot. Gjelden stiger under utsettelsesperioden.

- Betalingsutsettelse fører til at gjelden voksen, at man får lengre nedbetalingstid og at man må betale mer totalt. Rentene løper selv om man får utsatt betalingen, og nedbetalingstiden blir altså lengre, fortsetter hun.
 

LES OGSÅ: Studenter levde sunt på 250 kroner i uka

Rentefritak


Økonomijournalist Hallgeir Kvadsheim kjent fra TV3s Luksusfellen, ber ferdigstuderte om å være obs på at det faktisk kommer en regning.

- Jeg tror ikke nødvendigvis at det første mange tenker på når de slutter å studere er at studielånet skal betales tilbake, det bør man være oppmerksom på. Det er ikke nødvendigvis slik at rentene begynner å løpe, hvis man går arbeidsledig, har veldig lav inntekt eller skal i militæret kan man søke om rentefritak, forteller Hallgeir Kvadsheim til StudentTorget.

Men han advarer om å søke om betalingsutsettelse bare fordi du er dårlig til å planlegge, og er enig med Bjartnes om at denne bør brukes med fornuft.


- Om du for eksempel om fem år skal kjøpe deg en ny bolig, kan det være greit å be om betalingsutsettelse i forbindelse med det, da er det dumt om du allerede har brukt opp mulighetene fordi du var for dårlig til å planlegge, sier han.

LES OGSÅ: Statsbudsjettet 2020: Trapper opp studiestøtten til 11 måneders studiestøtte

- Ikke sett inn ekstra penger

Men om du har en god slump med penger til overs, er studielånet det siste lånet du skal sette inn store beløp på.

- Studielånet er det siste lånet du ska betale inn ekstra på. Det er ikke mye du tjener på det. Det kan være at du har spart opp litt penger, og de fleste ønsker å kjøpe seg bolig, da er det kjempeviktig å bruke penger du har spart til egenkapital. Bankene har blitt strengere og strengere på at folk må ha egenkapital, sier økonomieksperten.

Og legger til:

- Jeg ville ikke stresset så mye med å betale lånet. Jeg ville latt det gått til Lånekassen sender regning. Kanskje skal du flytte inn i ny leilighet, og trenger pengene til depositum.

LES OGSÅ: Studenter utnytter systemet for studentbevis - falske studenter


Kvartals- eller månedlig avdrag?

Han tror mange blir overrasket når den første regningen kommer.

- Man må ikke glemme at regningen kommer, jeg tror veldig mange faller i den fellen. Det kommer en regning, og den er ganske høy i forhold til det man ofte er vant til når det gjelder månedlige utgifter, sier Luksusfelle-programlederen.


I Lånekassen får du tilbud om du vil betale kvartalsavdrag eller månedlige avdrag hvor du deler kvartalsavdraget på tre. Skal du betale månedlige avdrag må du selv regne ut summen du skal betale, og du får ikke tilbud om Efaktura, men det er ikke verre enn å legge inn dette som et fast trekk i nettbanken hver måned.

Kvadsheim er ikke i tvil om hva han anbefaler.

- Det er en fordel for flest mulig å betale regningene sine på månedsbasis, enten det er strøm eller studielån. Man kan velge mellom kvartalsavdrag og månedlige avdrag i Lånekassen, men man må regne ut hvor mye man skal betale per måned selv. Det er tungvindt, og her må Lånekassen skjerpe seg. Det er definitivt best for de aller fleste med månedlige regninger. Å få en regning på mellom 6000 og 10000 kroner er ganske kjipt, det er bedre om du deler det opp, det gir også mer forutsigbarhet, avlsutter han.

Viktige begreper:

Betalingsutsettelse: fører normalt til forlenget nedbetalingstid, eller i noen tilfeller til at senere terminbeløp blir høyere. Dette betyr at du samlet betaler tilbake mer i renter og gebyrer.


Rentefritak: Sletting av renter. Perioden du er under fulltidsutdanning, deltidsutdanning, praksis som er en del av utdannelsen og verneplikt gjør du du får fritak fra å betale renter på studielånet. Du kan også få rentefritak om du blir gravid, om du er arbeidsledig over lengre tid, ved langvarig sykdom, har spesielt lav inntekt, mottar sosialstønad eller soner i fengsel. Sjekk om du har krav på rentefritak her:

Fast rente: Rentesatsen forandrer seg ikke i takt med markedet, men er den samme i en avtalt peride.

Flytende rente: Renten på lånet ditt forandrer seg i takt med markedet. Det kan endre seg annenhver måned.

 

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: