Hvordan kom du fram til at det var til Australia du ville dra?
I løpet av bachelorgraden min, som jeg fullførte i Norge, oppdaget jeg raskt at jeg ville til utlandet for å ta en master.
Jeg hadde ikke bestemt meg for hvilket land jeg skulle til, men tenkte hovedsakelig på et engelsktalende land.
Etter mye søking på nettet, på både interessante og nyttige studieretninger, endte jeg opp på University of Queensland (UQ) sin nettside.
Navn: Helene Schiefloe
Alder: 22
Studieretning: Master i Global Management
Studiested: University of Queensland, Brisbane, Australia.
Jeg ble fort interessert i studiemulighetene ved universitet, så da var det bare å søke.
Studiet er en «double degree», som betyr at jeg tar førsteåret på UQ og sisteåret ved et av deres internasjonale partnerinstitutt.
Det var ikke nødvendigvis Australia som land som fikk meg hit, men mulighetene rundt studiet. Men å komme seg bort fra Norge og til eksotiske Australia er et stort pluss.
Hvordan var søknadsprosessen?
Når man skal søke seg inn i Australia er det anbefalt å begynne tidlig, noe jeg gjorde.
Gjennom ANSA sine nettsider fant jeg Education Link som samarbeider med UQ. Via dem fikk jeg en egen agent som hjalp meg gjennom hele søknadsprosessen.
Jeg startet med søknaden så tidlig som august 2018, selv om studiestart var i juli 2019.
Education Link var et mellomledd mellom meg og universitetet. De bidro med alt fra oversettelse av karakterene fra videregående, til hjelp til visum, derfor var jeg ikke redd for at noe var glemt eller misforstått i søkeprosessen.
På grunn av at jeg hadde veldig knapp tid fra jeg fikk resultatene på eksamener det siste semester i Norge, til skolestart i Australia, var det litt kaotisk, men ellers gikk søkeprosessen fint.
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Master of Global Management er en studieretning som gir dybde i internasjonal business og hvordan lede i dagens globaliserte samfunn. Man kan velge spesialisering innen International Economics and Finance, International Enterprise Management og International Tourism.
Det er et bredt utvalg av business- og ledelsefag, som har makro- og mikrofokus på den globaliserende verden.
Som nevnt er det en «double degree» og du får derfor muligheten til å studere ved to internasjonale universiteter, i tillegg til å motta en mastergrad fra begge universitetene.
Undervisningene er relativt lik som Norge, men personlig er jeg vant med å ha litt mer pauser.
I Norge hadde vi som regel to timers forelesning og fikk 15 min pause.
Ved UQ har vi tre timers forelesninger og er heldige om vi får 10 minutter til å løpe på toalettet.
Alle forelesninger blir også «streamet». Dette er noe som også utføres i Norge, men etter min erfaring gjelder det ikke alle fag.
Foreleserne er veldig kunnskapsrike i deres felt og er flere fra ulike kulturer.
Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?
Den største forskjellen er hvor mange internasjonale studenter det er her. Det er utrolig mange ulike kulturer samlet i ett klasserom, og på masternivå ser man lite til australske studenter.
Jeg ble sjokkert over hvor mange asiatere, spesielt fra Kina, som bor og/eller studerer i Brisbane. Det er flere som kommer hit for å lære seg engelsk, samt mange som studerer for en grad.
Dette merker man også på utvalget av restauranter og «egne» matbutikker.
På universitet har jeg blitt kjent med studenter fra blant annet Canada, India, USA, Indonesia, Italia, Sveits, Frankrike, England, Skottland, Nederland, og alle land i Skandinavia.
Å bli kjent med så mange mennesker fra ulike land gir mye kunnskap om ulike kulturer, og det er veldig spennende å lære om de ulike studievanene.
LES OGSÅ: Min utveksling i Australia, og hva vann har lært meg om livet
Hvordan er en vanlig dag i Brisbane?
Da jeg først kom til Brisbane i juli følte jeg meg svært liten i en stor by med skyhøye bygninger i sentrum, og biler på venstre side av veien.
Det var også vinter, så det var ikke mer en rundt 15 grader på dagen.
Etter å ha fått kjennskap til byen føles Brisbane mindre, og å bo i 22. etasje, som jeg gjør, føles ikke like så høyt som tidligere.
Våren kom raskt, og på en vanlig dag ville jeg nok tatt «CityCat» som er en ferge som går til UQ. Her har jeg forelesinger, og ville eventuelt tatt kaffe og lunsj i de utrolig fine parkområdene på skolen.
Er man heldig og er ferdig tidlig, eller kan ta seg litt fri, kan man møte venner i South Bank hvor det er fine cafeer og barer. Her ligger også City Beach hvor man på sommeren kan sole seg, samt muligheten for å kjøle seg ned ettersom temperaturen ligger i overkant av 30 grader.
Brisbane har ikke like mange turiststeder å besøke, men Koala Sanctuary, som ligger ca. 30 minutter utenfor sentrum, er en populær attraksjon. Der kan man få nærkontakt med både koalaer og kenguruer, samt se mange kjente australske dyr.
Brisbane ligger ikke ved havet, men å ta en dagstur til Stradbroke Island er fullt mulig.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet i Brisbane er veldig spredt. Mye av grunnen til dette er antallet universiteter i området.
UQ, Queensland University of Technology og Griffith University er de største, og har rundt 50.000 studenter hver spredt på ulike campuser.
I de første ukene av semesteret er det noen felles arrangementer for å bli kjent med medstudenter, men det kan ikke sammenlignes med den norske «fadderuken».
Det er en flott by å være student i, men man blir raskt bare en av mengden.
De internasjonale studentene ved UQ samles ved hjelp av «Quest», som organiserer aktiviteter for alle internasjonale studenter.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen er jeg for det meste med venner fra Norge eller andre land. Vi drar på kino, spiser ute på kaféer eller restauranter.
I Australia er drikkekulturen stor, og det blir derfor raskt noen øl eller glass vin til maten, før aktiviteter som å dra til Holy Moley minigolf og bar.
Når man først er på andre siden av jordkloden prøver man å reise og se så mye som mulig, men det blir så langt lommeboken rekker.
I nærheten av Brisbane kan man reise til Gold Coast, Sunshine Coast og de flotte øyene i nærområdet.
Jeg har også reist til New Zealand, Melbourne og kjørt fra Cairns til Airlie Beach, som jeg vil anbefale å fly til i stedet for å kjøre.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Jeg synes prisene er svært høye, men det finnes unntak.
Jeg bor i studentbolig, som er noe av det dyreste man kan velge. Jeg betaler ca. 7500 kr i måneden for et lite rom med bad, og deler kjøkken med fem andre.
Flere norske går sammen om å leie leilighet, og de bruker gjennomsnittlig rundt 4500 til 5000 i måneden per person. For den prisen kan man være heldig, enten får man en luksus leilighet med utsikt og basseng, ellers så får man en gammel og liten leilighet. Flere velger å dele soverom for å betale litt mindre.
De fleste fikk beskjed om at det skulle være lett å få tak i leilighet da man kom hit, men det var flere som brukte ukesvis på å finne et sted å bo.
I tillegg er det ofte leiekontrakter som varer i minst seks måneder, som er lenger enn en vanlig utvesklingsperiode.
LES OGSÅ: Studielandsguide Australia
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Australia?
Jeg ville ikke sagt at man møter på andre utfordringer her enn det man møter andre steder når man velger å studere i utlandet.
Det tar alltid litt tid å komme seg inn i kulturen, som for eksempel å huske å gå på venstre siden av fortauet, og alltid takke bussjåføren når du går av.
Australia er et trygt land og folk er utrolig hyggelige og hjelpsomme.
Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Jeg var heldig som hadde avklart sted å bo før jeg ankom, men jeg hadde mange venner som måtte drasse på bagasje fra hostell til hostell mens de lette etter leilighet. Man kan absolutt få tak i et sted å bo, men det kan være greit å starte tidlig med å dra på visninger.
Det kan være enklere å finne sted å bo hvis man har oppstart i februar i motsetning til juli.
Selv om Brisbane er kjent som en by med varme dager, er det kjølig fra juni til september, så husk å ta med noen varme klær.
LES OGSÅ: Utveksling i Australia – Kulturforskjeller i Norge og Australia
Vil du anbefale andre å studere i Australia, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale alle studenter å dra til Australia. Det er langt borte fra Norge, som for noen er veldig spennende, mens for andre er skummelt.
Man møter garantert på nordmenn som er i samme situasjon som deg, og internasjonale studenter som er på jakt etter en minnerik opplevelse.
Jeg kjenner ingen som angrer på at de dro til Australia, enten om det var for et semester eller for en hel grad.
Mitt tips er å prøve å spare så mye penger som mulig ettersom det kommer til å være utrolig mange aktiviteter og fristelser som man vil møte på.
I Australia får du innblikk i flere kulturer, et helt annet klima og en hverdag uten like.