E r du lei kalde og mørke vinterdager, burde du ta turen til Sør-Afrika. Det er verdt det!

Ikke bare får du mer varme, med tanke på at det er sommertider der, men du får oppleve alt fra a til å, og blir rik på kulturen og historien til vakre Cape Town.

 

Vinopplevelser med norske produsenter

Cape Town ligger i provinsen Western Cape, og dette er også vindistriktet i Sør-Afrika. I byer som Stellenbosch og Franschhoek kan man besøke vingårder og dra på vinsmaking til en rimelig pris.

I Robertson-området er blant annet den norske vinprodusenten Rosendal, og der har du muligheten til å sjekke deg inn som gjest og oppleve vin-smaking, spa og god mat. Rosendal drives fortsatt av det norske ekteparet Geir og Sissel Tellefsen.

Sør-Afrika er det syvende største landet når det kommer til produksjon, så det er ikke mangel på vingårder å besøke. Det er en ypperlig mulighet til å lære litt mer om vin og hvordan det produseres.

 

Robben Island med tidligere fanger

En liten ferjetur fra Waterfront-området tar deg til Robben Island der blant annet Nelson Mandela var fengslet i 27 år. Det som er igjen av fengslene er i dag blitt omgjort til et museum, hvor man får se hvordan fangene levde.

Det er fascinerende i seg selv å gå rundt på øya, som har vært benyttet i mange år til å isolere mennesker fra omverdenen, men det som gjør sterkest inntrykk er guidene. Guidene er nemlig tidligere fanger, og de deler personlig informasjon om tiden de hadde på øya.

Robben Island har siden 1999 vært på UNESCOs verdensarvliste.

 

 

Damptog fra 1800-tallet

Ta en tur med et damplokomotiv inspirert av viktoriatiden.

Damptoget tar deg med til et steampunk-inspirert marked på stasjonen i Elgin og er en fantastisk dagstur.

På togturen får du en innsikt i hvordan den gamle tiden var, med utfordrende oppoverbakker, vakker natur og eplehager før man entrer stasjonen i Elgin. Man får et inntrykk av hvordan livet var på 1800-tallet og Sør-Afrikas jernbanearv.

I Elgin byr de på tradisjonell mat og drikke, i tillegg til live musikk. Man har også muligheten til å sykle en totimers tur i fjellet.

Alle ombord?


 

Surfing, kiting og hvithai

Cape Town er omringet av Atlanterhavet, noe som betyr at det er flere strender man kan besøke for en rolig og avslappende dag på stranda.

Er du mer den aktive personen, står mulighetene også i kø. Det finnes flere kite- og surfemuligheter, og det gjelder både om du har erfaring eller er nybegynner og trenger kurs.

Liker man livet under vann bedre, kan du dra og haiburdykke, og få sjansen til å se den kjente hvithaien på nært hold. Selvfølgelig vil du få profesjonell hjelp til hele prosessen, alt fra utstyr, til å komme inn og ut av buret. Dette er opplevelse du sent vil glemme!

LES OGSÅ: Hvordan pakke for et halvt år på utveksling til Sør-Afrika

 

Rugbynasjonen som vant i 2019

Sporten som tar helt av i Sør-Afrika er rugby, og de har spilt i syv av ni Rugby World Cup-turneringer. Hadde de hatt muligheten hadde de nok deltatt på alle ni, men grunnet boikotten av sport under apartheid kunne de ikke det.

I 1995 var de arrangører for turneringen og vant på hjemmebane. Det samme gjorde de i 2007, før de i fjor skapte historie og stakk av med seieren etter at de knuste England i turneringen som fant sted i Japan.

Andre sporter som også er populære i Sør-Afrika er fotball og cricket.

 

 

Det gode håps slott

Det gode håps slott, eller «Castle of Good Hope», ble bygget på 1600-tallet av nederlendere som på den tiden hadde Sør-Afrika som koloni. Bygningen er den eldste i landet.

Slottet ble tidligere brukt for å informere om tiden og til å varsle beboere om farer, og bjellen kunne høres i opptil 10 kilometer fra dens plass.

Under Boerkrigen, som fant sted i 1899-1902, ble slottet brukt som fengsel, og til å samle soldater og innbyggerne hvis det var viktige kunngjøringer.

I senere tid har det vært hovedkvarteret til militæret. Den dag i dag er slottet et militær museum og et sted for seremonielle fasiliteter.


 

Kunstnerby

Cape Town er en kunstnerby med mange utstillinger.

Hver første torsdag i måneden, «First Thursday», er alle gallerier og kunstutstillinger åpne for offentligheten. Det er gratis inngang og byen våkner til live.

Kunsttilbederne, museumselskere og festentusiastene samles på eventer som varer frem til morgentimene. Hver måned tilbys det noe nytt, og til og med butikkene holder dørene åpne ekstra lenge.

LES OGSÅ: Studielandsguide Sør-Afrika

 

Et must for instagrammere

Et fargerikt nabolag kalt Bo-Kaap ligger i nærheten av Malay kvarteret i Cape Town.

Husene står på rekke og rad i forskjellige farger, som sjokkrosa, lilla, mintgrønn, sitrongul, lyseblå og oransje, og i bakgrunnen ligger vakre Table Mountain. Husene ble malt som en feiring på at de hadde et sted å bo etter apartheid, da mange ikke hadde råd til hus.

Bo-Kaap er det perfekte stedet å besøke, ikke bare for flotte bilder, men også fordi man får en liten smakebit av kulturen, lokal mat og muligheten til å være med på kokkekurs.

Ta en tur innom Bo-Kaap museet og lær mer om den multikulturelle historien til nabolaget.

 

 

Én dag, fire årstider

Som Norge har Sør-Afrika fire årstider, men værforholdene kan være en del mer varierte enn hva vi opplever her i Norge. Cape Town kan nemlig oppleve fire årstider på én dag.

Det skifter fort mellom varmt og kaldt, fra vindstille til kraftig vind, og plutselig er det regn. Været er nokså ustabilt.

Vintertiden i Sør-Afrika er vår-sommer, så fra juni til august.

Cape Doctor-vinden kommer rett fra Antarktis og kan være overraskende kald, men på sommeren kommer den som en deilig bris.


 

Skjulte skatter i en «liten by»

Cape Town er den nest største byen i Sør-Afrika, etter Johannesburg.

Det er korte avstander mellom det meste, så det er enkelt å komme seg rundt. En spasertur på 5 kilometer tar deg fra den nydelige promenaden på Sea-point til den kjente Camps Bay stranden.

Ved Sea-Point finner du Saunder’s Rock, en oversett og vel bevart hemmelighet. Her kan du få med deg en av de magiske solnedgangopplevelsene.