(StudentTorget.no):

Navn: Stine Steen Mevold

Alder: 23

Studieretning: Mote & Management

Studiested: Amsterdam International Fashion Institute (AMFI), Amsterdam, Nederland

 

Hvordan kom du fram til at det var til Nederland du ville dra?

Jeg valgte i hovedsak Nederland fordi skolen jeg ønsket å gå på lå i Amsterdam. Jeg hadde egentlig ikke tenkt på å studere i Nederland før jeg hørte om AMFI, men hadde hørt mye fint om Amsterdam og ble derfor veldig interessert.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Først måtte jeg sende inne en søknad hvor jeg måtte skrive om hvorfor jeg ønsket å gå på AMFI, samt sende bilder som «inspirerte meg» og forklare hvorfor jeg hadde valgt akkurat disse bildene. De likte søknaden min, og jeg fikk derfor komme på intervju hvor jeg måtte forberede en presentasjon basert på en oppgave jeg ble gitt i forveien, samt at vi hadde en halvtime hvor jeg ble stilt spørsmål rundt min egen personlighet og min interesse for mote. Man kunne også velge å gjøre intervjuet over Skype om man ikke ønsket å reise til Amsterdam. Basert på presentasjonen og intervjuet fikk jeg en «score» og denne bestemte om jeg fikk begynne på skolen eller ikke. Scoren kunne være fra 1-100, og et visst antall med best score fikk da begynne på skolen.


 

LES OGSÅ: Komplett guide til utdanning i Nederland

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

På AMFI jobber vi utrolig mye i grupper, og det eneste du gjør på egenhånd er eksamener. Man har som regel et «tema» man jobber etter hvert semester og har som regel en innlevering rundt hver 6. uke. Hva du lærer på skolen varierer i forhold til hvilken studieretning du har valgt, i og med at AMFI tilbyr tre forskjellige studieretninger: Mote & Management, Mote & Branding og Mote & Design. Jeg går selv Mote & Management.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Nederland og i Norge?

Definitivt hvor billig det er å spise og drikke ute. Da jeg studerte i Norge gikk jeg aldri ut og spiste fordi det var alt for dyrt, men i Amsterdam kan du få en kjempegod middag til rundt 100 kroner. I tillegg er det veldig billig å ta seg et glass vin ute, noe jeg syntes er veldig hyggelig.

 

Klikk her for å se alle studier i Nederland

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet varierer veldig fra skole til skole. Jeg selv har ikke vært så alt for fornøyd med studentmiljøet på AMFI, men kjenner folk som studerer på andre skoler i Amsterdam og syntes studentmiljøet er kjempebra!


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået på mat og drikke ligger rundt halvparten av prisen i forhold til Norge. Leieprisene derimot er like høye, om ikke høyere. De fleste leilighetene i Amsterdam er også i mye dårligere stand enn i Norge, jeg har eksempelvis bodd i en leilighet hvor vi regelmessig hadde mus på besøk. Om du kommer som førstegangs-student til Amsterdam vil jeg definitivt anbefale deg å spørre skolen om de tilbyr «housing». Dette vil gjøre den første tiden din i Amsterdam mye lettere, samt at du får muligheten til å bli kjent med nye mennesker.

 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Amsterdam

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Amsterdam?

Det er definitivt utfordrende at det er så vanskelig å finne et sted å bo i Amsterdam, jeg har selv stress mye med dette. I tillegg er jobber som regel veldig dårlig betalt om man ønsker en jobb ved siden av studiene. Jeg jobbet som servitør og fikk rundt 50 kroner i timen, noe som er veldig lite i forhold til hva man ville tjent i Norge.

 

Vil du anbefale andre å studere i Nederland, og har du noen tips til nye studenter?


Ja, Amsterdam er en veldig kulturell by hvor det alltid er noe å finne på! Jeg vil anbefale nye studenter å velge en skole som har et ganske internasjonalt miljø, i og med at dette mest sannsynlig vil gjøre studieopplevelsen din bedre. I tillegg vil jeg anbefale å bo via skolen det første halvåret/året om man får muligheten til det. Få deg sykkel så fort som mulig! Det er litt skummelt å sykle i starten, men når du blir vandt til det er det så deilig og så mye billigere enn å ta kollektivt overalt.

 

Klikk her for å se alle studier i utlandet