Navn: Joachim Ådlandsvik

Alder: 24

Studieretning: Master in Management med spesialisering innenfor Digital Business.

Studiested: IE Business School, Madrid, Spania.


Hvordan kom du fram til at det var til Spania du ville dra?

Etter å ha studert 4 år i Edinburgh, så var jeg først og fremst ute etter et varmt sted å ta mastergraden. I tillegg er det veldig gode master og MBA skoler i Madrid, så da var valget egentlig ganske enkelt.


Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var litt tidskrevende. I første omgang måtte jeg oppgi personlig, jobb- og studierelatert informasjon. I samme steg av prosessen fikk jeg utdelt et utvalg av spørsmål, hvor tre av de måtte besvares. Svaret på alle tre spørsmålene måtte være på rundt 500 ord. Da dette var utført, måtte jeg ta en «admission test». Dette er skolens egen test, og man slipper derfor å ta GMAT. Hvis man består testen og de godkjenner resten av søknaden, så går man videre til personlig intervju. Siden jeg holdt på med mitt siste studieår, hadde jeg ikke mulighet til å gjøre intervjuet hos et av de internasjonale kontorene deres, og fikk derfor mulighet til å utføre dette over Skype. Intervjuet var veldig fokusert på meg som person, og var mindre kunnskapsrelatert enn jeg først hadde antatt. Rundt to til tre uker etter intervjuet fikk jeg mail om at jeg hadde blitt akseptert.


 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Undervisningen er veldig forskjellig fra det jeg opplevde i Edinburgh. I stedet for store forelesningssaler med mange studenter, så får vi undervisning i rom med rundt 50 andre studenter. Dette tillater grundigere undervisning. I tillegg er deler av karakterene basert på bidrag og diskusjon i timene. Dette er det relativt stort fokus på, og man får derfor mye mer ut av tiden på skolen. Man har gjerne litt mindre oppgaveskriving enn det jeg har vært vant med i Skottland. Skolen har videre stort fokus på entreprenørskap og mangfold, og vi jobber vanligvis med oppdaterte og jobb-relevante oppgaver og case studies.

LES OGSÅ: Businesstudier i Spania: – Man ender opp med venner fra hele verden


Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?

Jeg har aldri studert i Norge, men en av de antatt største forskjellene er mangfold. Du møter på folk fra alle deler av verden, noe som tillater deg å lære mye om hvordan verden fungerer. I en så globalisert verden som vi lever i, er dette absolutt positivt.


Hvordan er en vanlig dag i Madrid?


Det trenger nødvendigvis ikke å være noe normal dag i en by som Madrid. Selvfølgelig vil hverdagen være bygget rundt skole og andre forpliktelser, men utenom det, så er det egentlig ingen restriksjoner. Byen har utrolig flott arkitektur, fine turistattraksjoner, hyggelige mennesker og billig «cerveza». Med gode og varierte transportmuligheter ut og inn av Madrid, har man også mulighet til å utforske andre deler av landet.

LES OGSÅ: Studielandsbeskrivelse - Spania

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er litt hva man gjør det til selv. I mitt tilfelle, har jeg fått venner fra mange forskjellige steder i verden, og alle har vært utrolig imøtekommende. Er man sportsinteressert, for eksempel, så finnes det klubber for alle mulige sporter. Er man interessert i drama, så finnes det klubber for dette. Jeg vil absolutt anbefale nye studenter å melde seg inn i slike klubber. Veldig enkel måte å bli kjent med nye folk på. Det generelle studentmiljøet er veldig bra og inkluderende, alle er i samme båt.

 

 

Foto: Joachim Ådlandsvik / Amanda Louise Skaar


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

LES OGSÅ: Utdanning i Spania: Linda studerer business i Barcelona

Som fotballinteressert, liker jeg å spille fotball på fritiden. Siden været stort sett er fint i Madrid, så er det også alltid fint å spasere og bli kjent med nye deler av byen. Videre blir det alltid arrangert kulturelle arrangementer, uteaktiviteter og nye konserter på våren, så man har alltid muligheter til å finne på noe.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Madrid er en storby, så prisnivået er deretter. Det er selvfølgelig noen steder som er billigere enn andre, men generelt sett betaler man 4 euro for en baguette til lunsj, for eksempel. Leieprisene varierer naturligvis også, men det er mer basert på område og størrelse. Man betaler gjerne 600-800 euro i måneden.

LES OGSÅ: Oversikt over de mest populære studiene og antall studenter i Spania

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?

Personlig har jeg aldri opplevd noe negativt med å studere i utlandet. Man tar selvfølgelig for seg en stor utfordring når man reiser til utlandet for å studere. Du opplever nye kulturer, studerer på et nytt språk og man lærer fort å bli selvstendig.Vil du anbefale andre å studere i Spania og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Spania. For det første har du mulighet til å lære deg et av verdens mest utbredte språk, og for det andre er det fantastisk vær – stort sett hele året!