(StudentTorget.no):

 Thomas Giertsen (40) åler den lange kroppen sin opp den trange spiraltrappa på Café Laundromat på Bislett i Oslo. På den lille koselige hylla med dype lenestoler og et eget minibibliotek sitter vi som konger på haugen med utsikt over hele lokalet. En av oss er det også, i humorsammenheng, vel å merke.

Giertsen har egentlig dårlig tid; han skal nemlig i en middag, og takker derfor bare ja til en blå Bon Aqua uten kullsyre.

40-åringen har vært et velkjent navn innenfor norsk humor i en årrekke. Vi kan nevne i fleng: Mandagsklubben, Torsdagsklubben, hovedrollen i Kvinnen i mitt liv og suksessfulle stand up-show, i tillegg til ha en finger med i produksjon og regi i forskjellige fjernsynsprogrammer gjennom produksjonsselskapet sitt Feelgood, som blant annet står bak suksessene Torsdag kveld fra Nydalen, Manshow, Skavlan og Roast fra Chat Noir.

 

Revyskuespiller på barneskolen


Han ble tidlig opptatt av å folk til å le, og allerede som liten skolegutt hadde han funnet sitt store revyidol i den nå avdøde revykongen Dag Frøland, som var en viktig figur i revy-Norge, med storhetstid fra midten på 70-tallet til slutten på 80-tallet.

 

 

 

MOROMANN:Thomas Giertsen debuterte allerede i 1994 som stand up-komiker, og har hatt stor suksess, derfor rakk han aldri å ta noen utdanning.

 

– Allerede på barneskolen ble jeg veldig opptatt av Dag Frøland og hans revyer. I femteklasse lagde vi vår egen revy. Jeg ble tidlig oppmerksom på gleden ved å få folk til å le.


Giertsen startet som tekstforfatter og instruktør. Men det tok ikke lang tid før han fant veien til stand up-scenen.

Året var 1994. OL på Lillehammer gjorde oss enda mer nasjonalistiske, Drillos landslagstropp sørget for at «Alt for Norge» ble spilt på repeat, og vi sa påny nei til EU. Dette er også året Thomas Giertsen skulle få sin debut.

– Jeg var kjempenervøs. Det var ingen som var ordentlig etablert i stort format og noen stor skala før den tid. Jeg så ikke helt hvordan en sånn karriere kunne se ut. Det var ingen konkrete forløpere på den måten i Norge. Det gjorde det også litt usikkert.

Etter dette har det bare gått oppover. I 1998 gjorde han stor suksess med stand up-forestillingen «Thomas Giertsen tar pirattaxi, men er likevel levende».

– Jeg og en annen skulle egentlig skrive en forestilling for Bjarte Hjelmeland, men det ble ikke noe av. Så ble det foreslått at jeg kunne ha hovedrollen, og dermed endte jeg opp på scenen, noe som ikke var planen, så ble det veldig mye større enn det vi hadde tenkt.


 

Fulle hus

 THOMAS GIERTSEN

 

 Født 4. juli 1971

✔ Bosted: Oslo.

✔Samboer med fotograf Erle Kyllingmark. Sammen har de sønnen Felix (2).

✔Utdannelse: livets skole. Ingen utdannelse utover gymnaset. Debuterte som stand up- komiker i 1994.

✔Er nå aktuell med serien «Helt perfekt», som sendes på TV Norge i høst.


Forestillingen førte til fulle hus, kveld etter kveld. Giertsen var likevel forsiktig med å ha forhåpninger om noen stor suksess på forhånd.

 

– Vi håpte å selge tilsammen 2000 billetter. Hvis forestillingen gikk bra, så hadde vi forhåpninger om å selge 5000, og hvis dette tok helt av, skulle vi klare 7000 billetter.

Over 120.000 mennesker har sett forestillingen.

Om showet skulle slå helt feil, hadde han en plan b.

– Jeg husker at jeg hadde veldig lyst til dette her og hadde sett for meg at om jeg kunne gå tre morgenruter med Aftenposten, da ville jeg klare meg. Da kunne jeg holde på med det jeg ville etter at avisene var blitt levert.

Det ble derimot aldri noen avisbudkarriere for Giertsen.

Sakte, men sikkert har han bygget seg opp et merkenavn. I 2003 ble produksjonsselskapet Feelgood Scene Film & TV etablert. I 2010 skrev Finansavisen at en andel ble solgt til Sony, og komikerens fortjeneste på salget skal ha vært 16 millioner kroner.


- Det har vært veldig viktig for meg å ha friheten til å gjøre prosjekter som jeg har lyst til og som føles meningsfylte. Jeg synes fort det blir kjedelig hvis jeg må gjøre ting som er repeterende, for eksempel fordi det bare handler om økonomi. De premissene har vært førende og er faktisk det som har gitt god økonomi også, og igjen frihet til å velge.

LES OGSÅ: Vegard Vaa er trainee i DB Schenker - Mitt traineeprogram

 

Ikke noe alternativ


Mange valgmuligheter gjør det nå enklere for mennesker som ønsker å ta en litt annerledes karrierevei, slik han har gjort.

LES OGSÅ: Prosjektstillinger for masterstudenter

 

– Nå er det veldig mange muligheter, heldigvis. Vi har jo flere TV- kanaler. De kommersielle
kanalene satser veldig mye på unge talenter, enten det er musikk eller komedie. I tillegg har du radioen. P3 er en mulig vei, og det er mange flere stand up-scener og teatersportscener. Det er heldigvis stadig flere muligheter for unge mennesker som vil inn i bransjen i dag.

For Giertsen var det ikke noe alternativ. Han synes det er vanskelig å skulle si noe om hvilken karrierehylle han ville befunnet seg på om komikeryrket ikke hadde vært et soleklart valg.


– Jeg har alltid vært veldig dedikert til dette og vet ikke om noe annet ville vært et reelt alternativ. Vi drev med det hele tiden; det var ikke noe annet som sto i hodet på oss. Revy og komedier på TV og video. Vi så på det, vi skrev, vi øvde og vi snakket om det. Det eneste som jeg kanskje kunne valgt å bli, var lærer eller jurist.

Han er en dreven instruktør og forteller at lærerideen kanskje kom derfra.

– Jeg kunne blitt jurist fordi jeg liker å kverulere.

– Er du like morsom hjemme som på jobb?

– Da vi begynte med stand up, lette vi etter materiale i alle typer settinger. Det var en evig jakt, en blanding mellom å finne nytt og prøving av ideer og tanker, også i sosiale settinger. Det er litt flaut å tenke på at mange samtaler har vært styrt og preget av det. Men jeg er jo rimelig monoman. Når jeg først begynner på et nytt prosjekt, går mye tid, ressurser og tanker med til det.

For to år siden var det noe som forandret seg i Giertsens liv. Sammen med fotografsamboeren Erle Kyllingmark fikk han sønnen Felix. Han synes det er vanskelig å svare på om papparollen har forandret ham som humorist.


– På samme måte som med alle andre som får barn, preger det meg også, men jeg syns det er vanskelig å vite hva som direkte har endret seg. Ting flytter på seg, det er andre prosjekter og aspekter ved det jeg driver med som interesserer meg nå i forhold til det som interesserte meg før, men om det har med alder å gjøre, det å bli far, erfaring eller syn på livet, vet jeg ikke. Man forandrer og utvikler seg.

Dette portrettet ble trykket i Campus sitt karrierenummer som kom ut i oktober.