Hvordan kom du fram til at det var til Kina du ville dra? 

Jeg hadde allerede tatt to år med kinesiskundervisning på videregående i Tromsø, der vi andre året fikk mulighet til å dra på studietur til Beijing.

 

Utveksling i Kina

Navn: Hanna Bjørkmo Hall

Alder: 23

Studieretning: Business Kinesisk

Studiested: East China Normal University, Shanghai, Kina.

 

Kinesisklæreren min i Norge snakket ofte om mulighetene for å studere i Kina, så jeg og flere av klassekameratene mine ble interesserte i å videre forbedre kinesisken og samtidig se mer av Kina.

Originalt skulle jeg bare ned hit på språkkurs ett år, men livet her var så spennende og forskjellig fra Norge at jeg bestemte meg får å ta hele graden min her.

 

Hvordan var søknadsprosessen? 

Jeg og mine klassekamerater fikk hjelp til å søke av kinesisklæreren vår og en tidligere elev fra samme videregående som allerede hadde dratt for å studere i Kina.

Det er flere nettsider man kan søke gjennom, og generelt lett å finne fram.

Hver skole har vanligvis også flere engelsktalende ansatte man kan kontakte gjennom e-post eller skolens hjemmesider.

Det som tok mest tid var egentlig å søke etter visa, men det er enkelt hvis man går gjennom ett visumsbyrå.

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen? 

Jeg er nå på mitt fjerde og siste år i en Bachelor i Business Kinesisk på ECNU.

De to første årene har vært mest språklæring og litt generelle kunnskaper om handel i Kina. De to siste årene er mer administrasjon og marketing, i tillegg til internship og bacheloroppgave.

Det jeg liker best ved graden min er at jeg ikke bare får språklige kunnskaper og teori, men at jeg får en grunnleggende forståelse for kinesisk historie og kultur som setter alt i perspektiv.

Undervisningen går fullstendig på kinesisk, som er hardt i begynnelsen og den mest effektive måten å lære på.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Kina og i Norge? 

Siden jeg dro rett fra Norge til Kina har jeg ikke direkte erfaring med hvordan det er å studere i Norge.

Ut ifra det jeg har sett, og det andre studenter har fortalt meg, er vel den største forskjellen karakter- og fraværssystemet. Karakterskalaen går fra 0 til 100 der 60 er bestått, og fravær påvirker direkte karakteren du får.

Det er mindre essays og lavere terskel for reaserch. F. eks. har bacheloroppgaven min et krav på kun 8000 kinesiske karakterer. Timeplanen kan være mindre fleksibel og byråkratiet på kontoret kan være hodebry for de fleste. 

 

 

Hvordan er en vanlig dag i Kina? 

En vanlig dag starter med å få i seg en Baozi til frokost også manuvrere seg på scooteren gjennom morgenrushet eller skvise seg inn på metroen.

Skoledagene er generelt korte, spesielt de siste årene.

Etter undervisning er det lunsj i kantina der man maks betaler 25 kr for et helt måltid.

På ettermiddagen er man enten på biblioteket og leser eller på en event i byen. 

LES OGSÅ: Kina - studievalg-link sak

 

Hvordan er studentmiljøet der? 

Jeg vil si studentmiljøet kan variere fra skole til skole, men på mitt universitet er det veldig innholdsrikt og givende.

Det er masse kulturelle arrangementer for utlendinger, i tillegg til studentorganisasjoner og klubber. Personlig er jeg del av padleklubben på skolen og aktiv i det norske studentmiljøet gjennom ANSA.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen? 

Når jeg ikke er på skolen sitter jeg kanskje på en kafe i tidligere french concession, kaster frisbee i en park eller sykler rundt i byen.

Det er også flere eventer og sammenkomster arrangert av nordiske organisasjoner rundt i byen, man kan ta en tur innom.

Ellers kan det hende jeg tar en tur innom en workshop eller en kles-swap.

Shanghai er en by der det alltid er noe å gjøre, fra ekstremsport til strikkeklubb, moderne og historiske museer, sightseeing og avslapning på spa. 

Det er også veldig enkelt å reise rundt i Kina med tog, og det er mange små byer under en time fra Shanghai som er fine for dagsturer eller en helgetur.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

  

Hvordan er prisnivået og leieprisene der? 

Shanghai er en av de største, mest internasjonale byene i Kina.

Man kan få tak i nudler til ti kroner på en liten restaurant på et gatehjørne, men også en sandwich til norske priser på en vestlig kafe i byen.

Generelt er prisnivået på dagligvarer lavere.

Leieprisene er også lavere enn i Norge, men standarden følger også prisen.

Generelt er det billigst å bo på campus, jeg bodde et semester på tomannsrom til 10k for et helt semester.

Mange velger å flytte inn i kollektiv der man kan få ett greit rom til ca. 5-6k norske kroner i måneden.

Transport er definitivt mye billigere, billettpris for metro er fra 3-10 Yuan og du kan ta en Didi (Kinesisk Uber) hjem fra byen en kveld som neppe koster over en hundrelapp.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Kina? 

Den administrative siden ved å studere i Kina kan være litt krevende til tider. For eksempel da jeg først kom til Kina og skulle registrere bosted på politistasjonen fikk jeg helt forskjellig beskjed om hva jeg skulle gjøre fra hver person jeg snakket med.

Heldigvis er det mange som har erfaring med systemet både på skolen og i den norske “kolonien” i Shanghai, så det er hjelp å få. 

 

 

Ellers må man være obs på at Shanghai er en storby med nesten 30 millioner mennesker som alle kommer fra helt forskjellige bakgrunner. Noen kan være helt vant med å se utlendinger, mens andre vil ta snikbilder av deg bare fordi du er blond. Dette kan være morsomt i begynnelsen, men blir ofte slitsomt etterhvert. 

LES OGSÅ: Evi studerte Business Management i Kina

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite? 

Selv om temperaturen i Shanghai ikke er på langt nær så lav som i Norge, er vinterene mye tøffere her.

Husene er ikke spesielt godt isolerte og det er like kaldt inne som ute. Fuktigheten gir også en følelse av at kulden går gjennom huden og inn i skjelettet som de pleier å si i Kina.

Derfor ville jeg anbefalt å ta med godt med superundertøy og ullsokker. 

Tips til høye eller større jenter er også å ta med sko/pensko og undertøy. Man kan finne det meste på Taobao (Kinesisk Amazon), men kvaliteten varierer, så det sparer mye tid å ta med ekstra.


 

Vil du anbefale andre å studere i Kina, og har du noen tips til nye studenter?

Hvis du er interessert i å ta språkfag i kinesisk så vil jeg anbefale å komme til Kina! En mastergrad fra et godt universitet kan være på lik linje med en grad fra Norge.

Til de som tenker på å ta en bachelorgrad i Kina, så vil jeg anbefale å heller ta en grad i Norge med utveksling til Kina siden nivået kan være lavt på de fleste universiteter.

Viktigste tipset er definitivt å melde seg inn i ANSA, og ta kontakt med studenter som har studert på det universitet eller i den byen du er interessert i å studere.