J eg valgte Kina fordi jeg ville studere kung fu og dette er sportens opprinnelsesland. Jeg har studert kung fu i forskjellige varianter siden jeg kom til Kina i 2012, sier May-Helen Strømsmo (28), som nå tar en mastergrad i kung fu i Wuhan.
May-Helen begynte å studere kung fu i 2012, da hun kom til Wudangfjellene nord i Hubeiprovinsen. Der bodde hun i Purple Heaven templet, hovedsetet til den daoistiske foreningen. Hun studerte kung fu på heltid i hele fire år, lærte seg kinesisk og var med i oppvisningstroppen der.
Kung fu kan være veldig mye, det er ekstremt mange grener. Sanda er slåssing, en mot en. Wushu er former eller mønster, med stor vekt på akrobatikk.
Gong Fu er tradisjonelle mønstre. Tai ji er langsomme mønstre, med spesielle særtrekk. Tai Yi er langsomme mønstre, med andre særtrekk. Qi Gong er enkle øvelser, ofte brukt for å holde seg i form eller som del av kinesisk medisinsk behandling.
Bachelor- og mastergrad i kung fu
Jeg bestemte meg for å lære kung fu da jeg oppdaget kampsporten i 2012, sier May-Helen.
I 2016 fant May-Helen ut at det også gikk an å studere kung fu ved universiteter i Kina og da var valget av studie enkelt.
Jeg startet på bacheloren i kung fu i 2016, med dobbel fordypning i Sanda og Wushu, da jeg hadde Gongfu-bakgrunn fra Wudangfjellene.
May-Helen søkte på studiene ved Wuhan Sports University på egenhånd. Hun forteller at det var noen få dokumentasjonskrav, men ingen offisielle opptaksprøver.
Jeg måtte ta en uoffisiell opptaksprøve til hovedfaget mitt (bachelorgraden), da studiet ikke starter fra nivå 0. Mange av mine klassekamerater var allerede da profesjonelle idrettsutøvere, så nivået var høyt, forteller hun.
All undervisning er på kinesisk
May-Helen forteller at hun går idrettsvitenskap og er utdannet coach innen kung fu.
Hverdagen består av mye trening og teori.
Det er utrolig mye trening! Et semester lå jeg på 22 treningstimer i uka, og det har aldri vært under 12 treningstimer i uken, forteller hun.
Når det ikke trenes kung fu, består timene av teori, mye anatomi, psykologi, ernæring, idrettspsykologi, kinesisk medisin, kung fuens historie osv.
Alt foregår på kinesisk, så du må holde tunga rett i munnen og ha ørene på stilk for å få med deg alt, sier hun.
Som eneste utlending på fakultetet, så er det ikke noen ordninger for meg som ikke har kinesisk som morsmål. Jeg får ingen ekstra tid på eksamen, ingen ordbok er tillatt og vi skriver alle spørsmål og svar for hånd, på det hvite, linjeløse arket, sier May-Helen, og forteller at du må ha minimum 60 % riktig for å stå på eksamen.


Mye trening og skriving av oppgaver
Masterstudiet er i følge May-Helen litt koseligere, og mange eksamener er byttet ut med å skrive enkle forskningsoppgaver.
Bedre tid på å skrive oppgavene og digital innlevering gjør livet mitt mye bedre, sier hun.
Dagene som masterstudent går stort sett til leksjoner på formiddagen, trening på ettermiddagen og møter på kvelden.
Dette er møter med min supervisor. Vi har utrolig mye vi skal prate om av en eller annen grunn, og har et veldig nært forhold. Kina er ikke så upersonlig som jeg har inntrykk av at mange andre land er, forteller hun.
Med hennes supervisor skal alle aspekter av livet ditt diskuteres og fordøyes.
Vi som er studenter er også forventet å hjelpe hverandre, så vi jobber med hverandres prosjekter nesten like mye som vårt eget.
Annerledes enn å studere i Norge og Skandinavia
May-Helen har ikke studert i Norge, men tar for tiden sin bachelor nummer to, et svenskt, nettbasert studie.
Den største forskjellen mellom Kina og Skandinavia er nok mengden arbeid du er forventet å legge i et fag, og mengden studiepoeng du får igjen for fagene, sier hun.
I Sverige er det minste faget på 7,5 studiepoeng. Det er lekser hver uke og fremføringer flere ganger i semesteret. Antall timer i klasserommet er det samme som et to-poengsfag i Kina. Til gjengjeld er det ofte bare en eller to små innleveringer i et fag i Kina.
LES OGSÅ: Hedda fikk ikke fullført utveksling i Hong Kong
Millionbyen Wuhan
Wuhan er en diger by med flere sentrumsområder.
May-Helen forteller at man gjerne drar fra det ene sentrumet til det andre, selv om det kan være opp til én times reisetid mellom de, fordi de er kjent for hva det enn er man har lyst til å gjøre den dagen.
Det er mye å finne på, folksomt over alt og et godt transporttilbud, med metro, buss, trikk og ferger over hele byen.
Studentmiljøet er hva du gjør det til! Wuhan er den største studentbyen i Kina. Det er flere millioner studenter her og mange universiteter ved siden av hverandre.

Billig mat og husleie i Kina
Sammenlignet med Norge er både husleie og mat billig i Kina, og du får en ok hybelleilighet for under 2000 kr i måneden. Mat er billig, og å gå ut og spise koster ikke mye.
Jeg bor på skolen, trener her, spiser her, jeg er faktisk nesten aldri ikke på skolen! Jeg forlater vel skolen én gang i måneden for å gå ut med venner for å spise.
Hun forteller at det kan være utfordrende å studere i Kina, fordi landet og kulturen er så forskjellig fra Norge.
Det er mye som er utfordrende med å studere i Kina. De enorme folkemengdene var ikke lett å bli vant til, sier May-Helen.
Da jeg kom hit hadde jeg veldig få forestillinger om hvordan det var her. Det har vist seg å være bra, for det er vanskelig å bli skuffet hvis du ikke har noen forventninger.
May-Helen anbefaler studenter som er sultne på nye eventyr og ønsker å oppleve en annen kultur å ta et semester på utveksling i Kina.
Skal du ta en hel grad i Kina bør du ha veldig god kontroll på språket eller ta en grad på engelsk, men jeg har hørt mye rart om gradene som går på engelsk.
Søk på stipender, masse stipender, også fra den kinesiske staten!
Sitter i isolasjon etter utbrudd av nytt coronavirus
Akkurat nå er det ingen hverdag i Wuhan.
Vi sitter isolert på rommene våre. Hele provinsen er under «lock down». Alle byer, bydeler og nabolag har isolert seg fra hverandre.
Bygninger har låst dørene og folk går ikke ut. Vi sitter og venter på at det skal gå over. Hvis du ikke må ha kontakt med andre mennesker, så har du heller ikke det.
May-Helen forteller at myndighetene har gjort flere tiltak for å hindre spredningen av viruset.
Det er påbudt med maske dersom du befinner deg utenfor ditt eget hjem. Det er ingen trafikk, så om du ikke kan gå dit, så kommer du deg ikke dit heller, sier hun.
Prisvekst på varer er ulovlig, og myndighetene jobber for å unngå panikk blant befolkningen. De sprayer desinfiseringsvæske over hele byen, i alle kriker og kroker, både tit og ofte.
Myndighetene har satt opp leveringsmetoder for mat til forskjellige nabolag. De fleste nabolagene i Wuhan har bare en inngang/utgang, og det er streng kontroll over hvem som får bevege seg inn/ut her.
Med nabolag mener jeg et området som naturlig hører sammen og som er lett å sperre av. Hvis du forlater området blir du skrevet inn og ut, og det er måling av temperatur/feber før du går inn eller ut av ulike nabolag, sier hun.
May-Helen forteller at det er temperaturmåling før du går inn på supermarkedene, og regler for hvor mange som får være inne på supermarkedet om gangen. Den offisielle ferien i forbindelse med Lunar New Year ble utvidet med 14 dager, og blir nå kanskje utvidet enda mer.
Det er helt sikkert flere tiltak som jeg ikke vet om også, sier May-Helen.
Fyller dagene med studier, lesing og matlaging
Jeg fyller dagene med litt trening på rommet, mye matlaging, lesing og studering. Det blir også mange telefonsamtaler, forteller May-Helen.
De første dagene var det mye film og TV-serier, men det gikk over etter en uke. Da var det ikke så gøy å se på lenger.
May-Helen forteller at hun ikke er redd for å bli smittet av coronaviruset.
Jeg sitter i øverste etasje i en bygning med ni mennesker totalt. Alle leilighetene er studenthybler og ingen i bygget er syke, så smittefaren her er nesten ikke-eksisterende. Ingen av bygningene rundt har mennesker, det er over 1 km til neste bygg med mennesker i, forteller hun.
Vi har allerede sittet i isolasjon i 20 dager, så om noen av oss hadde blitt smittet, så ville vi blitt syke allerede.
LES OGSÅ: Slik feirer norske studenter Lunar New Year
Trenger ikke forlate leiligheten på flere måneder
May-Helen forteller at hun har mat til over én måned til, sannsynligvis til rundt totalt to måneder, så hun trenger ikke gå ut før dette er helt avsluttet.
Jeg klarer å holde meg aktiv og kan spise sunt, så jeg er ikke så bekymret for å bli smittet, nei, sier hun.
Studiestart for May-Helen er den 17. februar og alt av undervisning er nettbasert dette semesteret, inkludert forslag til forskningsoppgaver og forsvar av oppgaver for de som er ferdige på skolen i år.
Det blir ingen fysisk undervisning dette semesteret på noen av skolene i hele byen, antakeligvis i hele provinsen, avslutter hun.