S hanghai er en by hvor arkitektur-kontrastene herjer, lårmuskulaturen blir satt på prøve, og hvor man kan finne en fremtidig partner på ekteskapsmarkedet.

Her er ti ting du kanskje ikke visste om Shanghai.

 

1. Kontrastenes by

Shanghai er en by med kontraster uten like, eldgamle bygninger er klemt mellom moderne arkitektur og skyskrapere.

Byen gir en futuristisk følelse med arkitekturinspirasjon fra flere titalls byer verden rundt.

Huangpuelven er det perfekte stedet for et godt og tradisjonelt kinesisk måltid, med en enestående utsikt over Pudongsiden av byen.

På Puxisiden får man oppleve den historiske siden av Shanghai, der gamle bygninger og tradisjoner blir vedlikeholdt av lokale.

 

2. Den mest folkerike byen i verden med begrensning av barn

Innbyggerne i Shanghai er kjent for å være vennlige og imøtekommende mot andre kulturer. De er ivrige på å dele sin kultur og lære om din, så å bli kjent med mennesker fra Shanghai er ikke vanskelig.

I 2016 ble ettbarnspolitikken endret til tobarnspolitikk, etter at de i flere tiår prøvde å minske befolkningsveksten i landet.

En undersøkelse fra universitetet i Kent, kom med en forutsigelse at det i 2020 vil det være 24 millioner ugifte menn i Kina, med tanke på mangelen av kvinner.


 

3. Ikke ta opp politiske temaer

Poltikk er et veldig sensitivt tema i Kina.

Å ta opp temaer som Taiwan, Tibet eller mediesensur kan bli møtt med krass kritikk fra de eldre.

Den yngre generasjonen i Shanghai er derimot veldig entusiastiske i praten rundt politikk, men vær tålmodig og vent til de bringer det opp. Mest sannsynligvis vil den yngre generasjonen gi nasjonalistiske svar og konkret kritikk av vestlig kultur og verdier, og de er absolutt ikke sjenerte når de kommer til spørsmål om privatlivet ditt.

Kulturforskjellene mellom Norge og Kina er veldig store, så prøv å ikke ta til deg alt som kan bli sagt, men heller tenk på det som en genuin nysgjerrighet fra deres side.

LES OGSÅ: Evi studerte Business Management i Kina

 

4. Ha VPN, unngå mediesensur

Kina er kjent for sine strenge regler rundt internettsensur, og flere populære vestlige nettsider er blokkert av regjeringen, så ønsker du å komme i kontakt med familien hjemme i Norge, kan det være greit å ha lastet ned VPN.

Nettsider som Facebook og Twitter kan være vanskelig å besøke, nettopp på grunn av mediesensuren.

Om det skulle være vanskelig, eller bli for dyrt, med en VPN, kan man alltids holde kontakten via Kina’s svar på Messenger eller WhatsApp, WeChat, kalt Weixin i Kina.


 

5. Shanghais ekteskapsmarked

I et område i Shanghai, ligger det et ekteskapsmarked hvor mødre, fedre og besteforeldre drar for å finne en partner til deres voksne barn. Parken er fylt med fargerike paraplyer, og limt på disse er papirlapper med informasjon om høyde, alder, stjernetegn, utdanning og interesser på deres voksne barn.

Markedet har vært aktivt siden 2004, og det er hundrevis av foreldre og besteforeldre som betaler en liten avgift i bytte mot å finne en ideell partner til sine godt voksne barn og barnebarn.

I Kina er ikke denne måten ukjent, men de godt voksne barna er som regel ikke klar over at de eksponeres på markedet av familien.

Parken er gigantisk og er som regel ikke mottagelig for bilder eller video med tanke på at informasjonen ønskes å holdes privat.

Markedet ligger i People’s Park i Shanghai og er åpnet lørdager og søndager fra 17.00.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

  

6. Ingen tipsekultur

Vanligvis er tips frivillig eller blir lagt til på regningen når man er ute å spiser på restaurant.

Tipsekulturen kan variere fra land til land, så det er lurt å ta en titt på nettet før man reiser, slik at man ikke får seg en overraskelse.

I Shanghai er å gi tips et relativt nytt fenomen, som ikke er i hyppig bruk. De vanligste stedene å gi tips er på hoteller, men på restauranter og i taxier er ikke tipsing nødvendig.


 

7. Toalettsjokk

Forbered deg på et mulig kultursjokk når du må på toalettet i Shanghai. De fleste toalettbesøk vil by på utfordringer om man ikke er forberedt.

I motsetning til den vestlige varianten, hvor vi har mulighet til å sette oss ned på et dosete og alltid har dorull og såpe tilgjengelig, så møter man sjeldent på slike toaletter i Shanghai. De fleste toaletter må man «squate» over, og med tanke på at doruller og såpe ikke er inkludert, så kan det være greit å ha med en eller annen variant av papir og håndrens.

De vestlige toalettvariantene er mest vanlig på hoteller, fancy restauranter, og på flyplassen.

LES OGSÅ: Studielandsguide Kina

 

8. Ikke forvent engelsktalende kinesere

Shanghai er en storby med stor innflytelse fra den vestlige verden, men selv om sjansen er stor for å møte på engelsktalende, burde man ikke forvente at alle kan snakke engelsk.

Kommunikasjons-barrieren kan være et problem for mange når man ankommer Shanghai, så ha gjerne en plan før du besøker byen.

Et tips kan være å skrive ned stasjoner og steder man ønsker å besøke, slik at om man skulle være så uheldig å rote seg bort, har man et papir å henvise seg til.

Ha også gjerne noen oversettelsesapper nedlastet på telefonen, som for eksempel Waygo, som er Kina’s svar på Google Translate.


 

9. Den beste tiden å oppleve Shanghai

Shanghai, som Norge, har fire tydelige sesonger, en ekstrem varm og fuktig sommer, en vakker vår og høst, og en kald, og til tider snørik vinter med en dose regn.

Ønsker du å besøke Shanghai, vil det være lurt å reise på våren eller høsten, hvor dagene er varme og solrike, og hvor kvelden kan være noe kjølige.

For oss nordmenn kan Shanghais varme og luftfuktighet være utfordrende, så om du reiser i løpet av sommeren, kan det være greit å ha et klimaanlegg på rommet.

Tåken med forurensning kan føles tung, og kan til tider påvirke helsen, så kjøp masker som dekker nese og munn slik at du unngår å inhalerer det verste av forurensningen. Masker brukes også hyppig i Asia for å unngå spredning av sykdommer.

LES OGSÅ: Slik feirer norske studenter Lunar New Year

 

10. Et komplisert språk

Det vanskeligste språket å lære seg, kanskje ikke så overraskende med tanke på at bare 15 prosent av jordas befolkning snakker det, er mandarinkinesisk.

Det kommer selvfølgelig an på hvilken bakgrunn man har, men for oss i den vestlige verden er de 20.000 tegnene og uttalene på kinesisk vanskeligst å lære.

Kinesiske tegn skrives ikke som en rekke bokstaver på samme den gjør i den vestlige verden, men har inspirasjon fra bilder, som har betydning og lyder. Hvert ord/bilde blir lenket sammen for å danne ord, slik vi også gjør i den vestlige verden.

Det kan være krevende å sette seg inn i de kinesiske tegnene, men Pinyin, som er en enklere og mer vestlig variant, har vært den mest brukte metoden for å skrive kinesisk som lydskrift siden 1980-årene.