Hvordan kom du fram til at det var til Frankrike du ville dra?

Jeg dro til Frankrike allerede på videregående, gjennom organisasjonen Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning).

De sender hvert år, 21 norske ungdommer til Frankrike for å ta hele videregående i 3 ulike byer.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Oda Bø

Alder: 22

Studieretning: Fysikk

Studiested: Sorbonne Université, campus Pierre & Marie Curie, Paris, Frankrike

 

Jeg gikk i Bayeux, i Normandie, hvor vi var 6 norske jenter i hvert kull.

Jeg valgte å dra til Frankrike fordi jeg ville ha en solid utfordring både faglig og språklig. Jeg hadde hatt fransk på ungdomsskolen og ville lære språket ordentlig.

Etter videregående i Bayeux, flyttet jeg til verdens fineste by Paris for å studere.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Man søker gjennom Parcoursup, som er den franske versjonen av Samordna opptak.

Da jeg søkte, brukte de fremdeles en gammel plattform, Admission Post Bac, men jeg tror ikke selve prosessen har forandret seg så mye siden den gang.

Jeg sendte inn karakterer, skrev søknadsbrev og ble senere innkalt på intervju. Dette var i midlertidig spesielt for min linje og de aller fleste studiene på franske universitet har ikke intervju som en del av søknadsprosessen.

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Studiet er rimelig tøft og det er lange dager.

Franske universiteter, og kanskje spesielt innenfor realfag, har mange fag med få studiepoeng per fag. Men de små fagene kan ofte være like mye arbeid som større fag, og det gjør at det blir mye undervisning.

I undervisningsmengde tilsvarer fagene jeg har med 9 studiepoeng rundt 7-8 timer i uka, fagene med 6 studiepoeng 5-6 timer i uka, og fagene med 3 studiepoeng 2-4 timer i uka. På toppen av dette, må man legge til en del timer med selvstudier per fag.

Som du ser, blir det mye undervisning for å dekke 30 studiepoeng per semester og en del dager kan man ha 8 timer undervisning.

Min studielinje er i tillegg ekstra tøff fordi jeg har 20% ekstra undervisning. Jeg gjør tilsvarende 6 år på 5 år.

Til tross for lange dager trives jeg veldig og lærer utrolig mye!

Undervisningen er delt opp i forelesninger i amfiteater, timer i mindre grupper på rundt 30 studenter, hvor man løser oppgaver, og lab i enda mindre grupper på rundt 10-15 studenter.

Professorene er engasjerte og flinke, og de har god kontakt med studentene. De blir ofte igjen etter forelesninger, for å svare på spørsmål, og noen av dem har egne tider satt av i lunsjen eller en ettermiddag i uka, hvor man kan komme til kontoret deres og stille spørsmål hvis det er noe man lurer på.

Ettersom universitetet er såpass stort og prestisjefylt, driver de også med all mulig slags interessant forskning.

Det er definitivt noe for enhver smak, og de fleste av professorene forteller gladelig om forskningen sin, eller kan til og med vise en rundt på laboratoriene hvor de jobber.

I fjor fikk jeg gjennomføre et internship i en start-up, som var opprettet av en professor fra Sorbonne, hvor jeg var med og forsket på gull-nanopartikler og farger.

På masternivå har vi også mulighet til å velge enkelte fag i samarbeid med andre fakulteter.

I fjor hadde jeg relativitetsteori på observatoriet i Paris og i år har jeg fysikk-filosofi med filosofistudenter fra Sorbonnes litterære campus.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Frankrike og i Norge?

Jeg har aldri studert i Norge, så det er jeg ikke helt sikker på. Men jeg har inntrykk av at jeg har flere timer med undervisning enn de fleste studentene i Norge.

Men så skal det sies, at de jeg kjenner her, som studerer for eksempel business eller litterære fag, har mindre undervisning enn det jeg har.

Noe annet som er ulikt her er karaktersystemet.

Vi får karakterer ut av 100 (med 2 desimaler detaljnivå) og alle karakterer under 50 er strykkarakterer.

Hvis man stryker har man mulighet til å ta opp eksamenen 1 gang og hvis man ikke står, må man gå et helt år om igjen, for å ta opp det eller de fagene man ikke sto i.

På enkelte linjer har man lov til å stryke i enkelte fag så lenge snittkarakteren er høyere enn 50/100, men det er ikke lov på min linje.

Når det er sagt, så regnes 50/100 som en godt brukbar karakter og i de fleste fag er det helt umulig å få en høyere karakter enn 85/100. Jeg vil anslå at en 80/100 her tilsvarer en A i Norge. 

LES OGSÅ: Frankrike - studievalg-link sak

 

Hvordan er en vanlig dag i Paris?

En helt vanlig hverdag i Paris, er nok ikke så ulik hverdagen andre steder og jeg tilbringer det meste av dagen på universitetet.

Men selv om hverdagen ikke er så eksotisk, nyter jeg å bo i Paris så ofte jeg kan, med lunsj langs Seinen eller en kaffe på en fortauskafé.

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er veldig bra og det finnes noe for enhver smak.

Man kan være med i ulike organisasjoner og linjeforeninger på universitetet, og det finnes egne arrangementer hvor internasjonale og franske studenter kan møtes.

På våren og høsten, når været tillater det, er det ordentlig god stemning med dans og musikk ved elvebredden utenfor universitetet på torsdag og fredag kveld.

I tillegg, er jeg medlem av ANSA og vi har et lokalstyre i Paris som arrangerer aktiviteter for norske studenter.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg prøver å utnytte alt det fine Paris har å by på av arkitektur, kunst og mat! Mange museer i Paris er gratis hvis man er under 26, så jeg drar relativt ofte på museum. De har også gode studentrabatter og et stort utvalg når det gjelder kino, teater og konserter. Ellers så liker jeg å bare vandre rundt i byen, se på bygninger og sitte på kafé.

LES OGSÅ: Studielandsguide Frankrike

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Leieprisene er relativt høye, men det kommer veldig an på hvilket område man vil bo i.

Man må nok regne med 600-700€ i måneden for en hybel eller et rom i kollektiv. Men man kan søke om en boligstøtte fra den franske stat, og få 100-150€ i måneden.

Norske studenter kan også søke om å få bo på Cité Universitaire, en studentby hvor Norge har et eget hus med rom til rundt 450€ i måneden.

Prisnivået på mat er generelt lavere enn i Norge, og man kan kjøpe gode råvarer på ukentlige markeder rundt omkring i byen.

Det er også billigere å gå ut og spise, dra på kino eller gjøre andre aktiviteter.

LES OGSÅ: Svanhild studerer ved IESEG School of Management i Lille - Frankrike

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Frankrike?

Det er vanskelig å si, ettersom jeg aldri har studert i Norge.

Men det mange som er her på utveksling sier, er at realfagsstudiene her er mer matematiske enn de er i Norge, og det er helt klart en utfordring.

Graden min i seg selv, er også en solid utfordring, men det regner jeg med den hadde vært i Norge også.

En annen ting som er utfordrende med å bo i Frankrike, er alt av administrasjon, som er mye mindre effektivt enn i Norge. Man må bare være tålmodig, men det kan være fryktelig frustrerende.


 

Vil du anbefale andre å studere i Frankrike og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale det, både Paris og resten av Frankrike har så mye å by på.

De fleste studiene, spesielt på bachelornivå, er på fransk, så man burde ha noen franskkunnskaper på forhånd.

Men å bo og studere i Frankrike er absolutt den beste måten å lære fransk på, man må bare tørre å hoppe i det!