Hvordan kom du fram til at det var til Polen du ville dra?

Det var egentlig helt tilfeldig!

Først ville jeg til Tyskland, i og med at jeg er halvt tysk, men det viste seg å være vanskeligere enn jeg trodde.

 

Utveksling til Polen

Navn: Thea Manhenke

Alder: 22

Studieretning: Odontologi (tannlege)

Studiested: Jagiellonian University, Krakow, Polen

 

Jeg har alltid vært fast bestemt på at jeg vil studere i utlandet og leste meg opp på landene som tilbød odontologi på ANSA sine nettsider.

Jeg endte opp med å sende en mail til Ellen Bergene fra EEC, som håndterer alle søknader til Krakow. Jeg fikk svar samme dag, noe som motiverte meg veldig til å søke.

I tillegg, var det utrolig god informasjon om studiet i Krakow, noe som gjorde det litt mindre skummelt å søke akkurat dit.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var veldig grei, og etter min mening, veldig rettferdig.

For å søke til Krakow, må man først skrive motivasjonsbrev for å bli tatt opp til opptaksprøve, og så må man ta opptaksprøve for å bli tatt opp til studiet.

Dette kan kanskje virke «stress», men det gjør at kun de som virkelig er motiverte til studiet orker å gå gjennom søknadsprosessen.

Jeg fikk hele tiden hjelp og oppfølging av Ellen Bergene fra EEC, noe som har var til stor hjelp.


 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Studiet odontologi (tannlegestudiet) i Krakow, er helt fantastisk.

Helt fra starten, har du fag som anatomi, som er veldig relevant for fremtidige tannleger. I år har vi begynt med prekliniske fag før vi, neste år (tredjeåret på studiet), skal begynne med pasienter.

Jeg ble veldig positivt overrasket da jeg begynte i Krakow i fjor høst.

Professorene er utrolig flinke i engelsk og er opptatt av at alle studentene skal klare seg gjennom fagene.

Mange universiteter tar inn for mange studenter i forhold til hva de har studieplasser til, og det er derfor stor konkurranse for å kunne beholde studieplassen sin. Dette er ikke tilfellet i Krakow. Har du kommet inn i Krakow, har du ingen andre å konkurrere med, og du kan bare fokusere på deg selv og dine egne karakterer.

Universitetet er også veldig opptatt av at alle som starter studiet skal fullføre, noe som er veldig positivt for oss studenter.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Polen og i Norge?

Den største forskjellen vil jeg si er prisen.

I Polen er alt utrolig billig i forhold til i Norge. Dette gjør også at vi har råd til å gjøre mye mer sosialt, som for eksempel kino, restaurantbesøk og festing oftere enn studenter i Norge.

Selv om jeg ikke har studert i Norge, vil jeg nok tro at studiemiljøet er noe helt annet i utlandet.

Når man flytter til utlandet, blir man «tvunget» til å bli kjent med mennesker man kanskje ikke hadde tatt kontakt med om man var hjemme i Norge. Dette gjør at man blir kjent med mange forskjellige typer mennesker og finner venner for livet.


 

Hvordan er en vanlig dag i Krakow?

En dag i Krakow kan variere veldig. Noen dager har vi skole tidlig på morgenen, som ofte varer til sent på kvelden.

Etter en lang dag som dette, møter jeg gjerne venninner for å lage mat og se en film, eller så drar jeg på trening for å klare opp hodet litt.

Andre dager har vi mye fri, og da blir det ofte litt shopping eller restaurantbesøk.

Helgene i Krakow består som regel av festligheter. Det skjer alltid noe spennende i helgene her.

LES OGSÅ: Polen - studievalg-link sak

 

Hvordan er studentmiljøet der?

På universitetet er det rundt 400 norske tannlege- og medisinstudenter, men også mange utenlandske studenter, som gjør at studentmiljøet blir utrolig bra.

ANSA Krakow og Copernica (som er skolens studentorganisasjon) lager mange morsomme arrangementer, som kan være alt fra strikkekvelder til fester.

LES OGSÅ: Aurora studerer medisin i Polen

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, trener jeg som regel en del, går på kino, henger med venner, går rundt i den nydelige byen Krakow, tester ut forskjellige spisesteder, eller leser.

Det er mye å finne på i Krakow, som for eksempel å dra til en fornøyelsespark, gå turer, shopping, turistattraksjoner, museer, besøke Auschwitz, gå i saltgruvene og mye, mye mer.

Det å finne noe å gjøre er ikke et problem i Krakow!

Det er i tillegg gode togforbindelser, og man kan enkelt dra på en helgetur til for eksempel Warszawa, noe jeg og venninnene mine gjorde for noen helger siden.

 

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Som sagt, er Polen veldig billig.

Leieprisene er også utrolig greie i forhold til i Norge. Standarden på leilighetene i Krakow er høy, og jo høyere standard, jo dyrere er det selvfølgelig.

Man kan finne veldig greie leiligheter til en veldig billig penge uten problemer.

Jeg og romkameraten min bor i en 100 kvadratmeters leilighet, og betaler 5000 kroner hver. Dette inkluderer alt av strøm og gass, men man kan enkelt finne mye som er billigere enn dette, hvis man ønsker det.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Polen?

Det eneste negative jeg kan komme på, er at luften i Krakow blir veldig dårlig på vinterhalvåret på grunn av forurensning.

Ellers var det også litt utfordrende å finne ut hva typiske matvarer heter på polsk, men Google Translate hjalp meg veldig her.

LES OGSÅ: Maren studerer medisin i Polen

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle ønske at jeg visste at det er mange utleiere i Krakow som kun tar kontanter som betaling av leie.

I min gamle leilighet, måtte jeg betale kontanter hver måned, noe som blir unødvendig dyrt på grunn av transaksjonsgebyr. Vær derfor sikker på at du ikke betaler kontanter når du skriver under kontrakt til leiligheten din.

En annen ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg flyttet, er at det overhodet ikke er skummelt å flytte til utlandet. Alle er i samme båt og det gjør at det er veldig enkelt å finne nye venner.

LES OGSÅ: Medisinstudier i Polen: – Var fast bestemt på å studere medisin

 

Vil du anbefale andre å studere i Polen, og har du noen tips til nye studenter?

Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Krakow. Det er ingen plass jeg heller ville studert enn her.

Et godt tips, hvis du har tenkt å flytte til Krakow, er å skaffe deg sykkel! Det blir fort mye gåing og gnagsår, spesielt de første ukene i ny by, og da er det veldig deilig med sykkel.