B udapest er hovedstaden i Ungarn, den mest befolkede byen her med sine 1,7 millioner innbyggere, og er en populær feriedestinasjon for både turister og studenter, som tiltrekkes av studentvennlige priser og studentlivet i Øst-Europa.

Men hvor mye vet du egentlig om Donaus perle?

Her er 10 ting du ikke visste om Budapest:

 

1. Opprinnelig to byer

Budapest var opprinnelig to byer, Buda og Pest, som ligger på hver sin side av elven Donau.

De to byene ble slått sammen med området Óbuda den 17. november 1873. Den nye byen fikk navnet Budapest og ble hovedstaden i Ungarn.

Byen ble da også den andre hovedstaden i det Øst-ungarske riket, og var dette frem til 1918, da riket ble oppløst som følger av den første verdenskrig.

 

2. En vakker by

Området rundt elven Donau, i sentrum av Budapest, står på UNESCOs verdensavliste og er utrolig vakkert.

Budapest kalles Øst-Europas Paris, dronningen av Donau, Donaus perle og Europas hjerte, og disse kallenavnene har byen ikke fått uten grunn.

Bygningene langs eleven er utrolig vakre, spesielt om våren og høsten, med kirsebærtrær i full blomst eller trær kledd i høstens glødende farger i alle bakgårdene.

I dette området, finner du også mange av byens severdigheter, blant annet Budapest slott, parlamentet, Széchenyibroen, Matthiaskirken, med flere.

 

 

3. Populært blant turistene

Budapest tiltrekker seg rundt 12 millioner turister hvert år og er en svært populær feriedestinasjon for turister fra hele verden.

Byen ble kåret til Best European Destination of 2019, etter en avstemning gjort av turistorganisasjonen EBD, i samarbeid med EU.

Byen har også vunnet flere kåringer i ulike magasiner og aviser.


 

4. Besøk dyrene i Budapest Zoo & Botanical Garden

Dyrehagen i Budapest ligger ved siden av den store, vakre byparken.

Gå gjerne en tur i parken, før du tar turen inn i dyrehagen.

I dyrehagen kan du treffe på dyr som pingviner, flodhester, aper, lemurer, slanger, tigre, giraffer, elefanter, fugler og kenguruer.

Dyrehagen er også byens botaniske hage, så her kan du finne drivhus med planter og vekster fra hele verden, og til og med en japansk hage med bonsaitrær og kirsebærblomster.

 

 

5. St. Stephens katedralen – kjent for sine vakre takmalerier og dekorasjoner

St. Stephens katedralen, eller Szent István-bazilika som den heter på ungarsk, finner du i sentrum av Budapest.

Den romersk-katolske katedralen er oppkalt etter den første kongen av Ungarn, og er designet i neo-klassisk stil.

For en liten sum, kan du ta turen inn i katedralen og se på de fantastiske altertavlene, dekorasjonene av gull og takmaleriene, som viser intrikate scener fra bibelhistorien.

Katedralen er stor, 55 x 87,4 meter, og hele 96 meter høy.

LES OGSÅ: Julie studerer medisin i Ungarn

 

6. Ta turen opp til slottet i Budapest

Et tur til Buda og Budapest slott er et «must», når du er i Budapest.

Slottet er utrolig vakkert, ser ut som et ekte eventyrslott, og står på UNESCOs verdensarvliste.

Slottet ligger på en høyde og det går et eget, lite tog opp til slottet. Togturen er en opplevelse i seg selv, med den vakre utsikten.

Det massive palasset i barokkstil vi kjenner fra i dag, ble bygget mellom 1749 og 1769, men slottet kan dateres helt tilbake til 1265. Tidligere var slottet hjem for kongefamilien i Ungarn, og i dag finner du historisk museum og nasjonalgalleriet her.

Ved slottet, finner du også Fisherman’s Bastion (Halászbástya), som er et av de mest kjente monumentene i Budapest. Fra denne er det panoramautsikt over Donau og hele Budapest.

Den ble bygget mellom 1895 og 1902, og arkitekturen fikk inspirasjon fra Budapest slott.

Det sies at Budapest slott tidligere fikk beskyttelse av fiskere, som bodde i fiskerlandsbyen under slottet.

Ved siden av Fisherman’s Bastion, finner du Matthiaskirken, som også er svært vakker, bygget i romersk stil, og som er verdt et besøk. Denne kirken hører til slottet, og det er her kroninger av de kongelige finner sted.

 

 

7. Det ungarnske parlamentet

Den ungarske parlamentsbygningen ser ut som et ekte eventyrslott. Bygningen er hvit, bygget i gotisk stil, og stod ferdig allerede i 1902.

Bygningen huser nasjonalforsamlingen i Ungarn, og er et av Ungarns og Budapests mest kjente landemerker.

Parlamentet ligger rett ved Donau, på Pest-siden av byen.

Bygningen er gigantisk og er faktisk den største bygningen i Ungarn. Den er hele 123 x 268 meter stor og har et gulvareal på svimlende 18.000 kvadratmeter. Bygningen har også 691 rom totalt, så her er det sikkert utrolig lett å gå seg bort.


 

8. Varme kilder, spa og massasje

Budapest har over 80 varme kilder og ligger oppå et stort system av varme kilder.

Å bade i de varme kildene er et «must», hvis du tar turen til Budapest.

Det varme vannet sies å ha legende krefter, og skal være bra for deg som for eksempel har eksem, hudsykdommer eller betennelsestilstander ulike steder i kroppen.

Széchenyi medisinske bad finner du i den store byparken og her kan du bade i de varme kildene.

Vil du helle dra på spa, så er Gellert spa et av de mest kjente badene i byen. Den ærverdige, gamle bygningen er verdt et besøk i seg selv og er utrolig vakker.

Her kan du svømme i bassenger med ulike temperaturer, både utendørs og innendørs, sitte i de varme kildene, få massasje, sitte i boblebad eller damprom.

Spa er herlig, og i Budapest kan du nyte varme kilder og spa til studentvennlige priser.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

 

9. Tannlegetur til Budapest

Fordi tannlegeordningen i Ungarn er mye billigere enn i mange andre land i Europa, så er det vanlig å dra til Budapest for å få tennene sine fikset.

Tannimplantater, kroner, tannbleking, you name it. Alle disse tingene er billigere i Ungarn.

Fordi det er så populært å dra til Budapest på tannlegetur, så arrangeres det organiserte tannlegeturer hit. Det finnes også flere hoteller med tilknyttede tannlegekontorer, slik at du kan luske opp på hotellrommet ditt for å slappe av etter at du har fått nye tenner.

 

 

10. Shopping, mat og uteliv

Det er ikke bare tannlege som er billig i Ungarn, men også shopping er perfekt å gjøre på studentbudsjett i Budapest. Det er et bredt utvalg av butikker i sentrum av byen, alt fra kjedebutikker som H&M, Zara, Mango og North Face, til designerbutikker som Gucci, Michael Kors og Louis Vuitton. Du finner også et godt utvalg av second hand butikker her.

Den store handlegaten i byen kalles Andrássygaten, og er en utrolig vakker gate, med hus med vakre fasader. Her finner du mange av byens butikker og kafeer.

Det er også en rekke markeder rundt omkring i byen. En av de mest populære tingene å kjøpe her, er skjerf i herlige mønstre og farger, og du vil se utrolig mange av disse på både lokale og turister over hele byen.

Mat og drikke er billig i Budapest, og du kan spise godt når du er på ferie her.

Ta for eksempel turen innom restauranten Trófea Grill. Der du får en buffé med alt du kan tenke deg å spise og drikke, til en billig penge. Ubegrenset drikke betyr selvfølgelig også alkoholholdige drikker, inkludert champagne.

Budapest er en studentby, og utelivet her er både livlig og har studentvennlige drikkepriser.