(StudentTorget.no):

Du er ferdig med skolegangen, og søker på din første, ordentlige jobb. Men kampen er hard, og ingen legger merke til akkurat din søknad. Du får stadig råd om skille deg ut. Men hvordan?
 

 

Janteloven er passé


I et samfunn hvor man får inn med barnematen at man ikke skal skille seg ut, kan det være vanskelig å skulle skryte seg selv opp i skyene. Men en arbeidsgiver ser gjerne etter arbeidstakere med en sterk personlighet, og klarer du å fremlegge dine positive egenskaper uten uhemmet selvskryt, er du på god vei mot å havne øverst i søkerbunken.

 

Svarte hull hører hjemme i galaksen


Tok du en pause i studiene for å ta meditasjonskurs i India? Eller hoppet du av fordi fagene var helt feil? CV-er med ubeskrevne hull er upopulært blant arbeidsgivere. Feilskjær kan skje de beste, men om du prøver å dekke over hullene dine kan du gjøre vondt verre. En god forklaring holder lenge.

 

Selg deg selv


Gjør jobbsøkingsprosessen om til en kampanje ved å aktivt og målrettet gå for det du ønsker. Finn ut dine egenskaper og ferdigheter, kartlegg og dokumenter dem og finn ut hvordan du best kan vise dine evner. Vet du ikke hva målet er, kan du heller ikke gjøre samtaler om til muligheter. 

 

"Fleksibel og liker å ha mange baller i luften"


Stapper du jobbsøknaden din med klisjeer og tomme fyllord, kan du være sikker på at arbeidsgiver rister oppgitt på hodet. Når du skriver en jobbsøknad lønner det seg å være original, men objektiv. LinkedIn har listet opp de mest overbrukte ordene i deres søknader, og disse bør du holde deg langt unna: Innovativ, motivert, resultatorientert, dynamisk og problemløser. 

 

Skriveleif og slurv


Skrivefeil gir dårlig inntrykk. Punktum. Selv den minste skrivefeil kan gjøre arbeidsgiver skeptisk, så sørg for å holde jobbsøknaden kjemisk fri for leifer. Sjekk og dobbeltsjekk søknaden for skrivefeil, og be gjerne noen lese korrektur.

 

Blogg er søknad 2.0


Søknader er som regel utformet etter en standard, uten dybde og viser ingenting av personligheten din. Et godt strategisk karrierevalg kan være å starte din egen, profesjonelle blogg. Her får du muligheten til å vise eksempler på hva du tenker, har kunnskap om og har oppnådd, samt gi arbeidsgiver et annet inntrykk enn hva en statisk søknad klarer å si.

 

LES OGSÅ: - Jeg er helt sikker på at jeg kommer raskt ut i jobb nå
 

Denne reportasjen ble først publisert i Campus #5 2011