IKKE gjør disse tingene når du skal på et jobbintervju, forteller Torunn Riiser i Adecco Search and Select.

Hun arbeider med å finne morgendagens ledere og har gjennomført mange intervjuer med potensielle kandidater.

Når du kommer på et jobbintervju vil Riiser at du forbereder deg godt og ikke gjør noen av disse tingene:

 

1. Komme for sent og møte opp uforberedt

– Den første og største feilen du kan gjøre på et jobbintervju, er å komme for sent, sier Riiser. 

Er du langt unna, og ser at tiden er knapp, ringer du eller sender melding til dem du skal på intervju hos. Beklag at du kommer for sent og fortell dem når du regner med å være tilstede.

 

2. Kle deg upassende

Jeg har opplevd eksempler der jenter kommer på jobbintervju med ekstrem utringning. Dere får ikke frem det faglige om dere kler dere upassende. Vær rene og pene, forteller Riiser.

Om du skulle være usikker på antrekket på jobbintervju, råder Riiser deg til å ta en tur til arbeidsplassen.

Stå utenfor kontorbygningen for å se hva folk som kommer ut har på seg. På denne måten får du en liten indikasjon på hvordan de kler seg. Det er ikke greit å komme i shorts hvis alle går i dress, sier Riiser.


 

3. Lyv

Folk som lyver og skryter av seg selv, er det ingen mennesker som liker. Løgn blir oppdaget før eller siden. Ikke pynt på CV-en din og ikke pynt på det du forteller i intervjuet.

LES OGSÅ: Slik imponerer du på jobbintervjuet

4. Ikke skru av mobiltelefonen

Å svare på en mobilsamtale midt i et intervju er ugunstig. Et tips er ikke å bare sette mobilen på lydløs, men å skru av vibreringen i tillegg.

– Det er irriterende å høre en mobil vibrere i vesken. De som er på intervju og blir kjempestresset mens de prøver å skru av mobilen, imponerer ikke arbeidsgiver, sier Riiser.

LES OGSÅ: Kle deg til jobbintervjuet

 

5. Snakk hele tiden for å unngå ubehagelige spørsmål

Hvis du tror det er en fordel å prate mye på et jobbintervju, tar du feil. De som skal intervjue deg har en plan de skal gjennom.

– Hvis du bruker tiden på å prate nesten uavbrutt for å unngå ubehagelige spørsmål, sitter arbeidsgiver igjen med veldig lite inntrykk av deg som person. Du blir ikke vurdert på lik linje som de andre. Det er lov til å puste og tenke seg om før man gir et svar.

LES OGSÅ: Rare jobbintervjuspørsmål fjernes hos Google

 

6. Svar på alle spørsmål med ja- eller nei-svar

Får arbeidsgiver kun ja- eller nei-svar uten utdyping eller eksempler på hva du har gjort, vet de lite om hvem du er når intervjuet er over. Det er ditt eget ansvar å gi gode eksempler på ting du har gjort før slik at de som ønsker å ansette deg vet mer når intervjuet er ferdig.


 

7. Ikke lytt til spørsmålene, men konsentrer deg om hva du skal si om deg selv

Sitter man og pugger på det man skal si selv, får man ikke med seg hva man blir spurt om. Skru av hjernevirksomheten og hør hva du blir spurt om, og så skru på igjen. Lytt.

LES OGSÅ: Slik mestrer du gruppeintervjuet

 

8. Snakk nedsettende om kollegaer og tidligere sjefer

Gjør du dette, sitter arbeidsgiver med en mistanke om at dette kan skje igjen, og at det kan være dem du baksnakker neste gang du er på et intervju. Du har lov til å være misfornøyd med tidligere arbeidsgivere, men ikke snakk om det på jobbintervju.

LES OGSÅ: Jobbintervju: Hvordan tenker arbeidgiver?

 

9. Ta med mamma eller pappa intervju

Det teller ekstremt negativt hvis mamma eller pappa er med deg på jobbintervju, selv om de bare sitter utenfor og venter.

Skal foreldre kjøre deg på intervju, be dem sitte i bilen eller be dem gjøre noe annet i mellomtiden.

Riiser har faktisk opplevd at intervjukandidater har tatt med foreldre på jobbintervju.

Vi har opplevd at foreldre sitter utenfor og venter. De sitter utenfor og leser avisen, prøver å se viktige ut, og forteller at de bare er med for å passe på at du blir kjørt til og fra, sier Riiser.