(StudentTorget.no):

Are Sende Osen (40)  er aktuell med NRK-programmet «Redd menig Osen». Han er pasifist, og  tester ut hvordan det er å være i Forsvaret.

Tidlig på 90-tallet studerte Osen på NTNU i Trondheim, han har tittelen Cand. Mag og tok historie, litteraturvitenskap og sosialantropologi i tillegg til å jobbe som journalist i Trondheims-studentenes egen avis «Under Dusken». Et engasjement han mener har æren for at han i dag jobber som journalist i NRK.

 

Vil du si at du var en flittig student?

- Nei, jeg vil nok ikke si det. Jeg  var flittig i noen intense og korte perioder opp mot eksamenstiden. Mest mulig komfort og minst mulig innsats er mitt motto, sier Osen.

Noen ganger skulle han nok ønske at han var flinkere til å studere.

- Det slo meg hver gang før eksamen da jeg satt å leste 12 timer om dagen, hvor glup jeg hadde vært om jeg hadde lest fire timer hver dag. Men jeg var samtidig litt heldig, jeg hadde ikke noe mål eller plan om hva jeg skulle bli, og studerte ting jeg synes var interessant.


 

Våkna av at han rapa på forelesning

På historie grunnfag opplevde han at forelesningene kunne bli i trøtteste laget.

- Forelesningene gikk kvart over åtte til ti hver tirsdag og torsdag, og ble holdt på det største auditoriet på Dragvoll, det var så kaldt der, de hadde ikke satt på varmen. Foreleseren snakket om kortimport og jeg var trøtt. Vi hadde sånne minipulter foran stolene, og jeg la hodet på den og sovna. Jeg hadde tydeligvis svelget masse luft og våkna av at jeg rapa, så de andre måtte begynne å lure på hva det var med meg, sier han.

Osen trekker spesielt fram studieturene han fikk med seg som de beste minnene fra studietiden sin.

- Det var veldig artig med studietur, jeg var på tre stykker. Da jeg studerte historie dro vi til Nord-Tyskland for å se på noen slott. Det ble et fyllekalas uten like. Så var vi til Hellas, og det var en del børst der også. Jeg husker spesielt godt da vi var i gamlebyen i Athen og foreleseren fortalte om Sokrates som tømte giftbegret. Vi var i bakrus hele gjengen, så vi var veldig lettpåvirkelige. Da vi sto i fengselet, der de tror han døde, følte jeg meg veldig nær historien.


Hva er ditt verste studieminne?

Da jeg satt på eksamen til forberedende og ikke skjønte noe av oppgavene. Jeg hadde lest for lite. Det var som å få en kalddusj i ansiktet. Dette var rett etter gymnaset, og der trengte jeg ikke å lese så mye, men etter den eksamenen forsto jeg at jeg måtte ta noen grep.

LES OGSÅ: Thom Hell studerte sykepleie

 

Flere damer

Osen ser tilbake på studientlivet som en bekymringsfri tilværelse.

Jeg savner litt å være ung, fri å ha bankkontoen full av studielån, i tillegg til å loke rundt. Samtidig er det nok ikke den smarteste måten å bruke studietiden sin på. Men det går an å få med seg begge deler. Hvis man er litt lur disponerer man tiden slik at man både får feste, ha det artig i tillegg til å studere.

- Er det noe du ville gjort annerledes da du studerte?
Jeg ville kanskje prøvd å få meg flere damer enn det jeg greide. Jeg angrer ikke på noen jeg har pult, jeg angrer vel heller på de jeg ikke pulte. Det er litt som i Ibsens tekst «evig eies kun det tapte»

LES OGSÅ: Min studietid: Bartosz Piasecki

 

Dårlig mat

Kjedelige forelesninger  og dårlig mat i kantina var et irritasjonsmoment.


 - Da foreleserne ikke var supermotiverte og i tillegg snakket om kornimport kunne det fort bli litt irriterende. I tillegg var ikke kantina på Dragvoll noe spesielt å skryte av. Kaffen var heslig, og jeg husker at de hadde spaghetti med fløtesaus. Ellers i verden ville du gjerne fått med litt kjøtt i sausen, men der var det bare gulerøtter å få.

- Hva har du tatt med deg videre fra studietiden?

- Det viktigte jeg lærte på universitetet  var at man trenger ikke gå på der for å være eller bli smart.
Men hvis man er heldig blir man smart og lære nye ting. Det kommer an på deg selv og om du har interessante forelesere som vet hva de snakker om, men det var absolutt en fin tid.

Hvis han skal gi et råd til studenter, er det å engasjere seg.

Jeg var med i Under Dusken,og det er jeg veldig glad for, det er derfor jeg er journalist i dag. Studenter bør engasjere seg i et eller annet. Studentersamfundet i Trondheim er alfa omega. Bli med i en gjeng, gjerne studentradio, -tv eller-avis.