(StudentTorget.no):

- Jeg drømte om å bli veterinær da jeg var liten, helt til jeg var med veterinæren på arbeidsuka på ungdomsskolen, forteller Gunhild Stordalen. 

 GUNNHILD STORDALEN

Navn: Gunhild Stordalen

Alder: 33 år

Utdanning: Utdannet lege ved Universitetet i Oslo. Doktorgrad i patologi og ortopedi. Startet på en executive MBA på BI i februar 2012.

Yrke: Nettopp ferdig med medisinsk turnus, styreformann i The Stordalen Foundation og daglig leder av GreeNudge. Sitter i styret til Nordic Choice Hospitality Group og jobber med samfunnsansvar i hotellselskapet. 

Aktuell: Gift med Petter Stordalen. Jobber aktivt for å rette fokus mot klimaendringsspørsmål, folkehelse, bærekraftig utvikling og dyrevelferd.

På småbruket utenfor Kongsberg hadde hun brukt mye tid på å leke dyredoktor og bandasjert familiens hunder på en rekke ulike måter. Da hun endelig skulle følge drømmen å få se hvordan veterinærene jobbet snudde planene brått. 


- Jeg trodde at veterinærer var dyredoktorer og forkjemper for dyrenes rettigheter, men lærte at mange stordyrvetrinærer også skal forvalte bondens økonomiske interesser, forklarer hun.  

Stordalen fant derfor ut at veterinæryrket ikke passet for henne, men har i senere tid brukt mye tid på å kjempe for dyrs rettigheter både før, underveis i og etter medisinstudiet. 

- Å bli lege var da et ganske naturlig andrevalg for meg. Både mamma og onkelen min er leger, så jeg var nok arvelig disponert, innrømmer hun. 

LES OGSÅ: Min studietid: Elin Ørjasæter

 

Ta deg tid 

Om du skal begynne å studere i dag, råder Stordalen deg til å forsøke å velge med tanke på  hva du har lyst til å drive med på sikt. 

 - Det viktigste er å velge en utdannelse som gjør at du kan velge et yrke du har lyst til og finner meningsfullt. Er man usikker på hva man vil drive med om ti år, er det lurt å velge noe som åpner dører fremfor å ekskludere muligheter, råder hun. 

Stordalen skjønner ikke hvorfor mange unge i dag føler de har så dårlig tid og ønsker å bli ferdig med studiene så raskt som mulig. 


- Selv om det er fristende å slippe store studielån og begynne raskt i jobb, er yrkesvalg og studietid ofte avgjørende for hva du ender opp med å gjøre de neste 40 årene. Da kan det være lurt å investere noen ekstra år eller tenke seg om to ganger. Jeg tror også på at om du velger en utdannelse du finner interessant underveis eller vet er nøkkelen til drømmejobben, gjør du det også mye bedre. Det er lettere å bli god på det man liker – og det du blir god på er det letter å få jobb som også. 

Hun minner om at man selvsagt bør tenke på utviklingen i jobbmarkedet, men at det ofte kan være vanskelig å forutse. 

Selv brukte Stordalen tid etter videregående på å forsikre seg om at legeyrket passet for henne. 

 - Jeg jobbet et år som legesekretær på Ullevål sykehus og synes det var kjempespennende. Jeg fikk se hvordan sykehuset fungerte fra innsiden, forteller hun. 

 Samtidig brukte hun tid på å spørre voksne hun kjente om hvor fornøyde de var med sitt yrkesvalg, og hvordan de trivdes i jobbene sine. Hun fant raskt ut at mange sa at de kanskje ville ha valgt annerledes i dag om de kunne, selv om de ikke angret direkte. 


Men det interessante var at nesten alle legene hun snakket med, sa at de ville valgt det samme yrket om de skulle velge om igjen. Da ble valget enkelt. 

 - Så tenkte jeg at om du blir lege, har du mange muligheter.. Du kan jo til og med bli statsminister, sier hun og ler. 

LES OGSÅ: Min studietid: Thomas Henschien

 

Modelljobbing og seksualundervisning

 Under studietiden hadde Stordalen en rekke deltidsjobber. I en periode prøvde hun seg som modell. Senere jobbet hun som medisinsk ekspertkommentator i NRK P3s Juntafil og med sex- og samlivsundervisning for ungdom. Hun tok ekstravakter som legesekretær på ulike sykehusavdelinger. Best av alt husker hun likevel jobben hun hadde i ambulansen. 

 - Det å kjøre ambulanse lærer deg mer enn bare akuttmedisin. Du lærer noe om livet, om baksiden. Du lærer noe om hvordan du skal behandle folk. De gutta i ambulansen er noen av de tøffeste jeg har møtt. De løper inn der alle andre løper ut og de gjør en utrolig viktig jobb. Samtidig har de en likeverdighetstankegang og en generell respekt for folk som jeg lærte masse av. Om det var en fisefin dame fra oppi åsen med lårhalsbrudd eller en av gutta på plata som hadde tatt overdose, så ble de møtt med samme respekt av ambulansegutta, forteller hun. 


 Dårlige minner har hun ingen av. 

 - Kanskje jeg begynner å bli så gammel at jeg bare husker de positive tingene?, ler hun.  

LES OGSÅ: Thomas Seltzer: Droppa ut av studiene for andre gang

 

En flott tid

Selv om Stordalen forteller at hun virkelig elsket tiden som student, savner hun den ikke. 

 - Å være student er herlig, alle er i samme bås, man er kanskje singel og bor sammen med studievennene det er noe helt for seg selv, mimrer hun. 

 Etter mange år på skolebenken både som medisinstudent og som doktorgradsstipendiat gleder hun seg nå til å kunne bruke tiden på å arbeide for det hun brenner for. 

 - Jeg savner ikke studietiden, men jeg husker bare tilbake på det som en utrolig fin tid, avslutter hun.