(StudentTorget.no):

Alder: 24.
Fra: Oppdal i Sør-Trøndelag.
Studerer: Master i Statsvitenskap.
Studiested: NTNU.
Aktuell med: Kan komme inn på Stortinget etter valget i høst.

I høstens valg har du en reell mulighet for å komme inn på Stortinget. Hvilke erfaringer fra studentlivet vil du ta med deg som stortingspolitiker, dersom du blir valgt?

Det viktigste studiene har lært meg er å se de store linjene. Selv om det er bra å ha oversikt over detaljene, er det helheten og retningen som er viktigst. Slik er det også i politikken. I tillegg handler begge deler om å arbeide hardt for å nå sine mål. Så lenge man legger ned nok innsats, blir resultatet nesten alltid godt – uansett om det handler om gjennomslag for en politisk sak eller å naile A og B på eksamen. Dessuten er det artigst å nå målene sine sammen med andre i fellesskap.

På landsmøtet i helga talte du varmt om yrkesfagene. Hvorfor er det viktig å satse på yrkesfag, og hva kan man gjøre for å heve yrkesfagenes omdømme?

Vi trenger flere mastere, men vi trenger også flere mestere. Om bare få år vil vi mangle enormt mye faglært arbeidskraft. Kun innenfor bygg- og anleggsbransjen vil vi behøve 30.000 nye fagarbeidere. Vi er fullstendig avhengig av nok fagarbeidere for at vi skal kunne håndtere fremtidens oppgaver.

Det viktigste vi kan gjøre for å heve yrkesfagenes omdømme er å sørge for å gjøre yrkesfagopplæringa mer relevant, sørge for at alle som vil ha det får seg læreplass, og åpne dørene for videre utdanning etter læretiden. Jeg tror dessuten en ingeniør som har holdt i en hammer er en bedre ingeniør enn en som bare har holdt i en blyant. Universitetene og høyskolene har godt av å få inn flere med ulik faglig bakgrunn, ikke bare folk fra studieforberedende. Så må vi begynne å prate opp yrkesfag – både foreldre, lærere, rådgivere og politikere.


Hva var det som gjorde at du ble engasjert i politikken?

Da jeg var elev på videregående ble jeg mer og mer opptatt av skolepolitikk. At skolen din ligger i nærheten av der du bor og at det er muligheter til å bli det du vil er ikke en selvfølge. Jeg bestemte meg for å melde meg inn i Arbeiderpartiet da jeg var 17.

I dag er jeg mest opptatt av at alle alltid skal ha en skoleplass, en læreplass eller en arbeidsplass å gå til. Samtidig må vi sørge for at de som har mest også bidrar mest. Slik sikrer vi best at alle får like muligheter til å bli det man selv vil, uavhengig av hvem man er og hvor man kommer i fra.

Hvordan er det å kombinere studiene med å være aktiv i politikken?

Det krever planlegging og litt forståelse fra faglærere, medstudenter og kollegaer. Vanligvis går det greit. Når folk spør om politikken går utover studiene, pleier jeg å svare at jeg lærer minst like mye av det som av å sitte på lesesalen hver eneste dag.

LES OGSÅ: Jenny Inger Gaskill er Ukas student - forfatter og lektorstudent

Hva er det beste med å studere?

Alle trivelige og likesinnede medstudenter man blir kjent med i løpet av studietida.

Hva er det verste med å studere?

Følelsen av å henge etter i fag og at eksamensdatoen kommer for fort.

Hvilket utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

Steder hvor jeg føler meg hjemme og hvor det går an å slå av en prat med kjentfolk. Det hjelper også på med studentvennlige priser på øl. Edgar, Øx og Diskoteket er godt besøkte steder i Trondheim.


Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

1: Simen Aas, stødig makker og fast kollokviekompis siste årene. Vi har alltid levert innen fristen, og det har tidvis vært en prestasjon i seg selv.
2: Frank Henrik Aarebrot, siden han fra mandag av har tid til overs til oss.
3: Thorvald Stoltenberg.

LES OGSÅ: Barn oss imellom jobber for tverrfaglig samarbeid

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.