(StudentTorget.no):

I januar i år fikk Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) universitetsstatus og skiftet navn til OsloMet - storbyuniversitetet. Mannen som skal lede studentene gjennom det første året som universitet heter Bjørn Harald Hegreberg Garborg, som til daglig studerer til å bli sykepleier.

 

Selv om han nå befinner seg på toppen av maktens tinder i studentpolitikken, begynte engasjementet i studentparlamentet som en sosial greie for Garborg.

 

– Jeg hadde nettopp flyttet til Oslo, og noen fortalte meg om studentparlamentet og den jobben de gjorde, pluss at de virket som hyggelige folk. Etter hvert oppdaget jeg at jeg kunne sende inn saker selv som jeg ønsket at vi skulle jobbe med, noe som gjorde det enda mer spennende! Det var utrolig gøy å se andre representanter diskutere saken jeg brydde meg om, og jeg fikk ordentlig mersmak av det, forteller Garborg.

 

Les også: 10 tips for å holde motivasjonen oppe gjennom semesteret

 

Som leder av studentparlamentet ønsker Garborg å finne sin egen vei og ta tak i noen av de sakene som kanskje ikke får den oppmerksomheten de fortjener. Er du for eksempel frustrert over manglende praksis på studiet ditt? Da er Garborg din mann.


 

– Alle studentpolitikere ønsker mer studiestøtte og flere studentboliger, så da ønsker jeg å gå en litt annen vei. Er det noen som stusser over at studentene på helsefagutdanningene må kjøpe egne uniformer til studiet? At ingeniørstudenter nesten ikke opplever praksis før de er ferdig utdannet? At sykepleiestudenter får null kunnskap om hvordan å jobbe med barn og unge? Jeg gjør hvertfall det, utdyper han.

 

– «nikab-loven» et skritt i en farlig retning

1. august i år trådte Loven om forbud mot heldekkende ansiktsplagg i kraft ved norske høgskoler og universiteter, populært omtalt som «nikab-loven». Loven sier at studenter og ansatte ikke har lov å bruke klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet i forbindelse med undervisning eller tilsvarende.

 

Innenfor akademia og høyere utdanning har reaksjonene vært mange, og Garborg har selv truet med å stille opp i finlandshette på forelesning hvis noen blir utestengt fra utdanningen sin på grunn av forbudet.

 

– For det første så er loven unødvendig, da man fra før har kunnet legge restriksjoner på studier der det faktisk har vært nødvendig, som helsefag, barnehagelærer o.l. For det andre så er det et skritt i en farlig, feil retning når Stortinget starter å diktere hvordan man skal kle seg. For det tredje så bryter det med prinsippet om at alle skal kunne ha mulighet til utdanning, da noen blir utestengt fra høyere utdanning på bakgrunn av dårlige vurderinger fra det nevnte Stortinget, mener Garborg.


 

Les også: Sofia viser finger'n til stereotypier

 

At motstanden var stor i sektoren som omfattes av det nye regelverket er også en hemsko, ifølge Garborg.

 

– Husk at nesten hele UH- sektoren var motstandere av forbudet, men Stortinget glemte å høre på de berørte partene, noe som kanskje kan omtales som en liten blemme.

 

– Et vanvittig stressmoment

De fleste studenter som engasjerer seg i frivillig eller politisk arbeid vet at det kan være vanskelig å få timene til å strekke til, og Garborg er ærlig på at det har blitt en stor belastning til tider.

 

– Akkurat nå så går det veldig bra, nå sitter jeg i et fulltidsverv, så jeg har permisjon fra studiene. I fjor var det en annen sak, da sjonglerte jeg 7-8 verv i tillegg til studiene, noe som ikke anbefales. Da var jeg langt nede i perioder, forteller han.

 

Samtidig er det ikke til å komme bort ifra at det å engasjere seg i studentpolitikken gir mye sosialt, for ikke å snakke om at man får et stort nettverk.

 

– Så og si alle vennene mine i Oslo kommer fra studentlivet. Noen fra foreninger, andre fra studentpolitikken og noen fra studiet. Nettverket mitt har definitivt hjulpet meg å utvikle meg selv som person, og jeg har definitivt måttet møte meg selv i døra noen ganger og innrømme at jeg ikke har rett i alt.


 

For å klare seg gjennom hverdagen som student i Norge anno 2018, er det helt nødvendig for mange å jobbe ved siden av studiene. Selv om formålet med studiestøtten er at studentene skal kunne konsentrere seg om utdanningen sin, vet alle at heltidsstudenten i realiteten er et mytisk dyr nå til dags.

 

Les også: Stram studentøkonomi går ut over karakterene

 

Pengene fra Lånekassen har ikke holdt tritt med prisveksten i det norske samfunnet på flere år, og resultatet er at mange studenter lever en konstant jagende tilværelse. Garborg tror ikke utenforstående skjønner hvor stressende det kan være å jobbe ved siden av studiene fordi pengene ikke strekker til.

 

– Det er et sånn vanvittig stressmoment at jeg tror ikke folk skjønner det uten å ha vært borti noe lignende selv. Man har aldri fri, spesielt ikke om man må ut i praksis. Da er man gjerne i praksis på dagen, jobb på kvelden, og så praksis morgenen etter. Har man ikke jobb i ukedagene, så har man det i helgene, så da jobber man 7 dager i uken, sukker Garborg.

 

I kollokviegruppe med Hitler

Heldigvis er ikke studenttilværlsen bare jobb og stress hele tiden. Når Garborg er ute og henger med venner holder han seg gjerne i nærheten av kontorene til studentparlamentet i Pilestredet.


 

– Er jeg først ute, så blir det enten på Samfunnet Bislet eller på The Corner i Pilestredet. Begge to er nokså rolige plasser der man kan prate og ha det hyggelig over et glass med noe godt, sier Garborg.

 

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

• Michael Collins, som måtte pilotere kommandoseksjonen da Armstrong og Buzz gikk på månen. Jeg lurer på hvordan det føles å være så nære, men allikevel så langt ifra.
• Adolf Hitler, sånn at jeg kan daske han over fingene med en bok mens jeg spør «Hva i alle dager tenkte du på?!»
• Nils Christian Karlsen fra Sykepleiepluss, fordi vi måtte jo fått noe faglig ut av kollokviegruppen, og fordi det sikkert er gøy for han å bli nevnt i samme sammenheng som Collins og Hitler.

 

Til slutt spør vi Garborg om å velge en sang som beskriver hans livssituasjon akkurat nå, og valget faller på en gammel barndomsklassiker, ispedd litt politisk farge.


– I’ll make a man out of you fra filmen Mulan, men «huns» er byttet ut med den blåblå regjeringen, avslutter Garborg.