Navn: Sveinung Rotevatn
Alder: 24
Studiested: Universitetet i Bergen
Utdanning: Jus, skal begynne på fjerdeåret, men har for tiden permisjon for å lede Unge Venstre.
Aktuell med: Leder i Unge Venstre. Moderpartiet gjorde sitt beste valg på 40 år under kommune- og fylkestingsvalget 12. september.


Hvordan og hvorfor ble du engasjert i politikk?

Jeg har alltid vært engasjert i politikk. Da jeg begynte å studere ville jeg undersøke hvor godt miljø det var i partiet jeg hadde stemt på, og møtte opp på et medlemsmøte i Unge Venstre. Dette var like etter   valget i 2007. Frank Aarebrot innledet, og snakket om valgresultatene for partiet. Etterpå ble jeg med på pub, det var veldig gøy, så meldte jeg meg inn. Det er et veldig godt miljø, og jeg liker veldig godt å diskutere politikk, og her fikk jeg muligheten til det.


Hvilke utfordringer har det bydd på å skulle kombinere studiehverdagen med politikk?

Det har vært ganske vanskelig. Det gikk helt greit fram til jeg ble valgt til nestleder  i 2009. Da hadde jeg ett helt år hvor jeg studerte og var nestleder. Jeg tror jeg sov mer på nattoget til Oslo enn i min egen seng. Det var mye reising og en travel hverdag, men jeg kom meg gjennom det med greie karakterer, men jeg vet ikke om jeg vil anbefale det.


Hvilken nytte tror du erfaringen som politiker vil ha for deg i fremtiden?

Jeg tror det har en helt uvurderlig erfaring, nesten uavhengig av hva jeg skal jobbe med. Man blir blant annet god til å kommunisere og være tydelig. Ved å  jobbe som leder i Unge Venstre må jeg forholde meg til mange mennesker og være med på å skape et godt miljø. Dessuten får man grunnleggende innsikt i samfunnet, og ser bedre hvordan det fungerer, i tillegg til at man får mange kontakter. Det betyr mye, uansett hvilken jobb man skal ha.


Hva er det beste med å studere?

Du trenger ikke tenke på noen andre enn deg selv, det er en fantastisk egoisitisk tilværelse. Målet er å få gode karakterer, du vet selv best hvordan du får det til, og har ikke ansvar for mer enn det. I tillegg sper man på med øldrikking, fester og venner. Det er en fin tid.


Og hva er det verste?

At man aldri har helt fri. Friheten du har til å lese når du vil fører til at du egentlig aldri har en 9-16 jobb. Du har alltid den gnagende samvittheten for at det alltid er en eksamen rett rundt hjørnet.


Hva gjør du på fritiden?

Jeg har ikke noe fritid, det er faktisk helt sant. Den jobben jeg har nå er en livsstil. I den grad jeg har fri, er jeg hjemme og vasker klær. Før jeg gikk inn i politikken drev jeg mye med musikk på fritiden.

Hvor pleier du å dra ut på byen?

Her i Oslo går jeg som regel på Justisen og på Fuglen.

LES OGSÅ: Ukas studenter - Vant Gull i EM for Ungdomsbedrifter

Du får velge tre mennesker  - levende eller døde til din kollokviegruppe. Hvilke velger du, og hvorfor?

Da velger jeg Johs. Andenæs, han er død, men er en legende i jusmiljøet i Norge. Han var liberal, og på lik linje med Unge Venstre når det gjelder synet på narkotika. Deretter ville jeg  valgt den nylig pensjonerte høyesterettsdommeren Ketil Lund. Han er utrolig skarp og velformulert. Jeg ville også hatt med tidligere direktør i Datatilsynet Georg Apenes, han er en utrolig intelligent type jeg kunne hatt mange spennende diskusjoner med.


Velg en sang som beskriver livssituasjonen din akkurat nå

Det må bli Celebration etter en fantastisk prestasjon med valget i går. Det ble en lang natt med feiring, derav Whiskeystemmen i dag. Nå skal jeg straks på sentralstyremøte.

LES OGSÅ: Organisasjonen for norske fagskolestudenter: Tor Erik ble tidenes første leder