(StudentTorget.no):
Kristi himmelfartsdag er en kristen høytid som feires til minne om at Jesus ble tatt opp i himmelen og tok sin plass som Guds høyre hånd, etter at han hadde vært nede på jorda.
Dette er for de fleste ganske klart ut fra navnet på høytidsdagen.
I Bibelen finnes det flere beskrivelser av himmelfarten. I Apostlenes gjerninger står det at Jesus ble løftet opp fra bakken og at «en sky tok ham bort» foran øynene på disiplene. Det står også at Jesus skal komme tilbake på samme måte som han dro, altså ned fra himmelen. Du kan lese mer om himmelfarten i Markusevangeliet, Lukasevangeliet og Apostlenes gjerninger i Det nye Testamentet.
Himmelfarten skal ha skjedd 40 dager etter at Jesus sto opp fra de døde, og Kristi himmelfartsdag feires 39 dager etter første påskedag. Kristi himmelfartsdag kan derfor kalles 40. påskedag og faller alltid på en torsdag.
De 40 dagene etter at Jesus stod opp fra de døde skal han ha brukt på å henge med disiplene sine, og fortelle om Gud og Guds rike.
I kirken tennes påskelyset den første påskedag eller natt til første påskedag. Dette skal markere tiden Jesus var på jorda og brenner frem til Kristi himmelfartsdag hvor lyset slukkes. Ellers tennes lyset bare når det er dåp.
I kirken er fargene for Kristi himmelfartsdag hvitt og gull, og fargene symboliserer fest og glede.
På latin heter Kristi himmelfart «dies ascensionis» og Kristi himmelfartsdag «ascensio domini».
I følge Den norske kirke, markerer Kristi himmelfartsdag begynnelsen på kirkens historie og kirken som et fellesskap av troende. Kristi himmelfartsdag ble antagelig innført på begynnelsen av 300-tallet, da enkelte kristne kirker begynte å feire dagen som en egen fest. Kirken har feiret Kristi himmelfart lenge før den begynte å feire Jesu fødsel. Høytidsdagen oppstod i området som i dag er en del av Syria.
LES OGSÅ: Derfor har vi fri 1. mai
I Norge er Kristi himmelfartsdag en offentlig høytidsdag og fridag. Det er den også i Sverige og Danmark. Dagen er derimot ikke en flaggdag.
I Norge har Kristi himmelfartsdag fått kallenavnet «himmelspretten».
Siden Kristi himmelfartsdag alltid faller på en torsdag blir fredagen en såkalt «inneklemt dag» og mange velger å ta fri denne fredagen også. Å ta fri på inneklemte dager kan sies å være et særnorskt fenomen.
I år faller Kristi himmelfartsdag på torsdag den 30. mai 2019. Kristi himmelfartsdag er som regel i mai, men dagen kan også falle på en av de tre første dagene i juni eller den siste dagen i april. Kristi himmelfartsdag var i juni i 1943, 2000 og 2011, og dette vil skje igjen i år 2038.
LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Mallorca
Sist gang Kristi himmelfartsdag var i april var i 1818, og det vil ikke skje igjen før i år 2285.
Kilder: Store Norske Leksikon, Den norske kirke, Bibel.no, Wikipedia.