(StudentTorget.no):

Det letteste er tilsynelatende å handle alt på IKEA, men du kan spare flere tusenlapper på å lete etter brukte skatter. Selv kjenner jeg flere som har valgt å kjøre totalt gjenbruk når de har flyttet inn i et nytt hjem. Ikke bare begrenser de sitt eget forbruk, men de bruker bare en brøkdel av pengene de ville brukt på en vanlig shoppingrunde i byens kjedebutikker. Det er i tillegg gøy å lete etter det unike, og få ting føles så godt som å ha gjort et skikkelig kupp.

Grunnen til at det er lurt å handle brukt, foruten at prisen reduseres, er at det minsker produksjonen av nye ting. Da sparer vi energi og materialer, i tillegg til at vi reduserer avfall. Dessuten er kvaliteten ofte bedre på eldre plagg, ettersom de var lagd for å holde lenge. (Når vi først snakker om holdbarhet: i stedet for å kaste ødelagte plagg kan du forsøke å fikse dem med nål og tråd. Så har du spart jorda for litt avfall!)

Før vi gyver løs på godsakene vil jeg gi deg et godt tips: skriv en liste over det du vet at du trenger. Alt av møbler, kjøkkenutstyr og klær. Med en oversikt for hånden er det lettere å lete effektivt, ettersom bruktbutikkene og bruktmarkedene ikke er delt inn i de samme kategoriene som på butikken. Men den som leter skal finne!


Handle møbler på bruktmarked

Denne sier kanskje seg selv, men hvis du vet at du er ute etter et speil eller en stol er det fullt mulig å finne et unikt eksemplar på et pop-up bruktmarked. Ellers kan du søke etter en bruktbutikk i nærheten. Sannsynligheten er stor for at du kan finne det du vil ha, og mye annet du ikke visste at du trengte.

Let etter det spesielle på finn.no

Vår alles kjære finn.no fungerer jo helt ypperlig om du er ute etter noe spesielt. Her kan du søke etter et merke eller et produkt, velge område i landet og ønsket pris. Helt topp om du vet hva du er ute etter!

Arranger byttekveld

Inviter venner og familie på klesbyttekveld. Be alle om å ta med et visst antall plagg de ikke lenger bruker, skap en klesbutikk i stua og la gjestene velge noen plagg hver de kan ta med hjem. Her kan du også utvide utvalget til å gjelde for eksempel spill, filmer, CD-er eller bøker. Alt du ikke lenger måtte trenge, og som noen andre kan ha glede av.

LES OGSÅ: Kampen mot skoleangsten

Les også: Her finner du merkeklær på billigsalg

Mat via «too good to go»

Gjennom denne appen kan du kjøpe en forundringspose med mat fra utvalgte spisesteder, betale en liten sum og hente posen ved stengetid. Her handler det om å redusere overskuddsmaten, og du henter rett og slett maten som ellers ville gått i søpla. Du kan blant annet få brød, bakervarer, drikke, middager og masse annen god, fersk mat. Appen dekker store deler av landet. Bra for lommeboka, og bra for miljøet!


Kjøpe klær via «Tise»

Tise er en app hvor det selges både klær og møbler. Det legges stor vekt på kvalitet og presentasjon, og på samme måte som finn.no kan du her søke etter det du leter etter. Gjennom å opprette en profil kan du i tillegg til å kjøpe dessuten selge det du ikke lenger trenger, og la andre ha glede av plaggene du ikke vil ha.

LES OGSÅ: Hva er selvfølelse og hvordan påvirker den deg med psykolog Maria Østhassel fra Psykt deg - Studentopplysningen #37

Bøker, kopper og kar på Fretex

På Fretex har de ekstremt lave priser på bøker, deriblant både gamle og nye romaner til et par tiere. Mange steder har de også egne avdelinger med serviser og kjøkkenting. Alt brukt, og i god stand. Ikke bli forundret om du skulle finne merkevarer blant gamle tekopper, og kanskje finner du en kopp eller to som fullfører bestemors samling?

Gjestebloggen: Matpakketips for studenter

Kjøp og selg-grupper på Facebook

De finnes tusenvis av grupper på Facebook for kjøp og salg i alle kategorier. Et enkelt stikkordsøk i søkeruten kan være en skattkiste for deg som vil handle brukt og lokalt.

Retroklær på UFF

Skal du på kostymefest, eller bare liker det som er annerledes og fargerikt, ta en tur innom UFF. Her har de delt inn klærne i tiår, og det er vanskelig å gå ut derfra tomhendt hvis du er glad i gjenbruk og gamle dager. De har også et godt utvalg av brukte jeans av kjente merker. Her kan du egentlig finne det meste du er på jakt etter.

LES OGSÅ: Grensesetting - hvordan sette gode grenser og gjennomføre det i praksis? | SO #41


«Dumpster diving»

Det er delte meninger rundt denne litt risikable sporten, men mange miljøforkjempere skaffer både mat og andre ting gjennom å lete blant det som ellers ville blitt kastet. Det kan virke fristende å hoppe i en hvilken som helst kontainer og starte jakten, men vær obs på at det du finner kan ha blitt kastet av sikkerhetsgrunner. Forhør deg gjerne med erfarne dumpster-divers før du begir deg ut på ferden. Les deg opp og sørg for å gjøre det på en forsvarlig måte.

Les også: Slik får du klærne dine til å vare lengre

Pensumbøker og annen litteratur på iBok.no

Du kan både kjøpe og selge bøker på iBok.no. Det er veldig enkelt! Du søker på tittel eller forfatter, velger område i landet og får opp en rekke tilbud. I likhet med finn.no foregår handelen privat mellom kjøper og selger, men her har du større utvalg. Det er rett og slett en nettbokhandel med brukte bøker!

LES OGSÅ: Urinveisinfeksjon og hvordan du kan unngå det

Lykke til!