J eg dro til Kina hovedsakelig av to grunner: Den første var for å lære meg kinesisk. Den andre var for å opprette guanxi 关系, eller forbindelser, som kan danne grunnlag for potensielle businessmuligheter mellom Norge og Kina i fremtiden, sier Ole Eidskrem (20), som kommer i fra Ålesund.

Ole studerer kinesisk språk ved East China Normal University i Shanghai. Han skal snart begynne sitt fjerde semester med kinesisk språk her. At det var i Kina han skulle studere, bestemte han seg tidlig for.

Jeg begynte å planlegge dette allerede første året mitt på videregående. Slik det ser ut nå, så skal jeg i hvert fall bli her i 4 år til, og enten studere internasjonal markedsføring eller Business Chinese, forteller han.

Jeg planlegger å ta en bachelorgrad her i Kina og begynne en startup innen turisme, og jeg ser alltid etter muligheter for handel mellom Norge og Kina.

 

 

Sykdomsutbrudd av coronavirus startet i Kina

Et hittil ukjent coronavirus har den siste tiden forårsaket et sykdomsutbrudd som har spredt seg verden over. Viruset kalles 2019-novel coronavirus (2019-nCoV) og gir luftveisinfeksjon hos mennesker.

Coronavirus smitter gjennom kontakt- og dråpesmitte, og man regner med at det tar 2-14 dager fra man blir smittet til man blir syk. Symptomene er feber, sår hals, hoste og pustevansker (FHI).

Utbruddet startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina, i desember 2019, og ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter den 7. januar 2020.

Den 30. januar 2020 erklærte World Health Organization (WHO) sykdomsutbruddet som en global folkehelsekrise (FHI).

I mange tilfeller gir viruset kun mild sykdom, men det rapporteres også om tilfeller av alvorlig sykdom eller lungebetennelse og flere dødsfall. Hele 425 mennesker er per 4. februar 2020 bekreftet døde (NRK).


 

Ikke redd for å bli syk

Ole fikk høre om det nye coronaviruset rundt den 18. januar 2020, av både kinesiske og vestlige venner og medier.

Jeg ble ikke redd da jeg hørte om viruset, for da hadde kun fem av 500 smittede dødd av viruset. I et land med en befolkning på cirka 1.4 milliarder mennesker, så er ikke dette veldig mange. Derfor hadde jeg ingen bekymringer da jeg dro for å feire kinesisk nyttår i landsbyen til en kinesisk venn av meg, forteller han.

Shanghai, hvor Ole studerer, ligger cirka 850 km unna det tyngst rammede området i Wuhan, og Ole forteller at han fortsatt ikke er redd for å bli syk. Da han kom tilbake fra nyttårsfeiringen merket han derimot at kinesiske myndigheter hadde innført ulike tiltak for å hindre videre smitte av viruset. 

LES OGSÅ: Hanna studerer i Kina

 

Slik smitter coronaviruset
  • Når syke hoster eller nyser, og andre puster inn viruset eller viruset kommer i kontakt med slimhinnene (øyne, nese og hals).

  • Ved direkte kontakt med syke som har fått virus på hendene og tar på andre.

  • Ved å komme i kontakt med overflater eller gjernstander syke har tatt på.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

 

Kina innfører tiltak for å hindre spredning

Kinesiske myndigheter har innført strenge tiltak for å hindre spredning av coronaviruset. Blant annet innebærer dette måling av feber med et termometer som rettes mot pannen.

Ole har selv fått merke de strenge tiltakene de kinesiske myndighetene tar for å hindre smitte, tett på kroppen.

Jeg blir sjekket for feber ved inngangsporten til universitetet, på vei inn i kantinen og alle sovesaler, forteller han.

Alle blir anbefalt å holde seg mest mulig inne. I tillegg har vi blitt bedt om å unngå folkemengder og å bruke maske, sier Ole.

Han forteller at selv om det foreløpig ikke er noe forbud mot å være ute, og flere butikker, restauranter og apoteker holder åpent, så er gatene nesten folketomme. Ole velger også å bruke maske for å unngå risikoen for å bli smittet, selv om denne er veldig lav.


 

God hånd- og mathygiene er viktig

Ole forteller at den kinesiske staten, medlemmer av Klubb Norge Shanghai (en forening for nordmenn og Norges venner i Shanghai og omegn), og universitetet har gitt retningslinjer for ulike forhåndsregler han burde ta i hverdagen.

Jeg gjør som jeg har blitt anbefalt av offentlige myndigheter og av universitetet. I likhet med andre sykdommer, så er god hygiene viktig for å unngå å bli smittet av coronavirus, blant annet det å vaske hendene ofte, forteller han.

God mathygiene og å steke eller koke kjøtt og egg ordentlig, er viktig. I tillegg anbefaler Folkehelseinstituttet at man unngår kontakt med levende dyr og fugler, og markeder der disse selges. 

LES OGSÅ: Kina - studievalg-link sak

 

En tidkrevende søknadsprosess for å studere i Kina

Ole forteller at søknadsprosessen for å komme inn på East China Normal University i Shanghai var enkel, men tidkrevende.

Først må du betale for at skolen skal se over søknaden din, så må du bli akseptert. Deretter må du betale for et sted å bo og bestille flybillett, forteller han.

Når alt er på plass kan du søke visum hos den kinesiske ambassaden i Oslo. Det er en rask prosess og du får svar etter kort tid.

Ole studerer kinesisk på fulltid og har tre forskjellige disipliner i uken: muntlig, skriftlig og forståelse.

Timene går 96% på kinesisk. Engelsk begrenses til gjennomgang av nye ord og de bruker kinesisk til å hjelpe deg til å forstå.

 

 

 

Godt studentmiljø

En vanlig dag i Shanghai starter for Ole med å dra på universitetet om morgenen. Han spiser lunsj i 12-tiden, og etter det studerer han ofte på skolen eller drar på treningssenteret.

Det er heller ikke unormalt å dra på barer nær skolen med venner, forteller han.

Jeg er veldig glad i studentmiljøet på skolen! Det er noe spesielt med skolen og elevene, som gjør hverdagen interessant.

På fritiden drar Ole gjerne på treningssenter, studerer, drar på fest med venner, eller prøver å se etter potensielle forretningsmuligheter mellom Norge og Kina.

 

 

 

Flere kulturforskjeller mellom Norge og Kina

Den største forskjellen mellom Norge og Kina mener Ole er at få snakker engelsk i Kina, og selvfølgelig de ekstremt høye folketallene her.

Mat og drikke er utrolig billig sammenlignet med norske priser. Den kinesiske infrastrukturen sørger for at taxi, buss, metro og lyntog er billig, forteller han.

Husleieprisene kommer an på hvor du velger å bo. Jeg bor i en leilighet jeg fant selv til ca. 4500 norske kroner per måned.

Han forteller at å bo på campus er enda billigere.

Om du velger å bo inne på campus, med romkamerat, så bor du for ca. 7000 kroner per semester, noe som er veldig billig!

 

 

Trives godt som student i Shanghai

Tross restriksjonene grunnet coronavirus, som nå påvirker hverdagen i Shanghai, så trives Ole som student i Kina.

Jeg stortrives i Kina, for det meste er det en fryd å studere her! sier han.

Det eneste negative er vel det samme som i alle andre land, hvis du velger å studere i utlandet. Du savner norsk natur, mat, venner og familie, fortsetter han.

Ta med deg alt smått dere tar for gitt i Norge, som norsk smågodt, sjokoladeplater, tjukke sokker og så videre… Det hjelper virkelig når du savner Norge!

Ole anbefaler også at andre studenter å søke seg til Kina.

Jeg vil på det sterkeste anbefale å studere i Kina, det er et land ulikt alle andre. Erfaringen alene er verdt det! Man må ikke glemme alle mulighetene landet vil gi deg i fremtiden også! Om noen har spørsmål er det bare å kontakte meg! avslutter han.