Tiden er overmoden for å ta miljøansvar. Du kan gjøre enkle grep for å bidra. Ikke engang tenk tanken om at «Hvorfor skal jeg gjøre noe, når ingen andre gjør det?». Bare gjør det!

Sondre Båtstrand er leder for Miljøpartiet de Grønnes ungdomsparti. I tillegg er han Bergen-student i sammenlignende politikk. Han mener at både livsstil og holdninger til forbruk må gjennom dyptgripende forandringer. Uten dette er det ingen bærekraftige utviklingshåp i sikte. Vi ser allerede skremmende resultater av klimaendringene – disse burde være en sterk motivasjon til handling.

– Vi kan velge å ignorere alt, til store konsekvenser for neste generasjon, sier han.  Det handler om å ta ansvar for å dele godene og tenke på andre enn oss selv.

Båtstrands tale er klar:

– Demokratiet er til for å bli brukt, så nå er det på tide å delta!


 
Spis miljøvennlig!

 

SPIS MINDRE KJØTT

 

– Reduser kjøttforbruket, er Båtstrands første bud. 

Han begrunner.
– Dette er det beste miljøtiltaket, som i tillegg skåner dyr. Fremtiden i våre hender har regnet ut at kjøtt fra Botswana er mindre miljøfiendtlig enn norsk kjøtt. Norsk kjøtt baserer seg ofte på at dyrene blir fôret med soya fra nedhugget regnskog i Brasil.

Miljøvennlig? Neppe. I tillegg bør du kjøpe økologiske varer. Og husk at lokalt produsert mat er bedre enn produkter som er fraktet langt.

– Det er likevel ikke likhetstegn mellom kortreist og miljøvennlig. Produksjonsmåte er like viktig som transport når det gjelder miljø, og en del produkter er svært ressurskrevende å produsere i Norge av klimatiske årsaker. For eksempel tomater, forteller Båtstrand.

 

Miljøvennlige fritidsaktiviteter

Gå tur i skogen og utforsk naturen! Kulturopplevelser er miljøvennlig, så bruk biblioteket for hva det er verdt. Konserter er generelt miljøvennlige i den forstand at de generer små miljøbelastninger. Dine valg kan også gjøre andre mer miljøvennlige.

LES OGSÅ: Ezinne Okparaebo - Selvsikker fra start (intervju)

– Gi opplevelser i gave til jul og bursdager (som konserter og teater).

Du kan også bruke litt av din fritid på å gjøre en innsats for en miljøorganisasjon.

 

Tidsbesparende miljøtiltak

 

KILDESORTER OG VELG MILJØVENNLIG BEVISST I ALLE DINE VALG

Uansett om man innrømmer det eller ei, så vil man helst ikke bruke for mye tid på dette.

– Miljøvern handler i det store og hele om hverdagslige ting. Alt fra kildesortering, gjenbruk av klær og varer, til å ta med handlenett på butikken. Du kan velge økologiske alternativer på annet enn mat; alt fra klær til vaskepulver. Innbiller du deg selv at du ikke har tid til aktivt å bidra, ønsker de fleste organisasjoner passivt støttemedlem hjertelig velkommen.

Som oftest kan du velge selv hvor mye tid du vil legge ned i organisasjonen. Så ikke vær for redd for å engasjere deg. Dette kan også føre til vennskap, kjennskap og mer bevisste holdninger.

LES OGSÅ: Ski i vinterferien? Skianlegg i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger

 

Miljøvennlig studiehverdag

 

SLÅ AV DATAMASKINEN NÅR DU ER FERDIG Å BRUKE DEN

De fleste studenters liv medfører utstrakt bruk av teknologi. I din datahverdag er det mange små ting du kan gjøre, som gjør en stor forskjell!

• Bruk hvilemodus på maskinen din, og slå den av når du er ferdig.
• Bruk flatskjerm, den bruker mindre strøm.
• Tenk deg om før du skriver ut et dokument. Spør deg selv om det er nødvendig, eller om du i stedet kan lagre informasjonen? Kjøp miljøvennlig utskriftspapir og bruk begge sider av arket.

 

Miljøvernorganisasjoner:

Det finnes en rekke organisasjoner du kan støtte eller bli aktivt medlem i:  
- Det politiske partiet de grønne
- Verdens naturfond ( WWF )
- Natur og ungdom
- Miljøstiftelsen Bellona
- Framtiden i våre hender
- Den norske turistforening
- Regnskogfondet
- Greenpeace

LES OGSÅ: Tips til å takle stress

 

Linker:

www.gronnhverdag.no
www.regnskog.no
www.panda.org/
www.fremtiden.no
www.greenpeace.org/norway/