(StudentTorget.no):

Flere henger seg på og forsøker å ta mer etiske valg. Trenden er ikke lenger en trend, men en livsstil. Vi begynner sakte men sikkert å innse hvor skadelige vanene våre er, og det er en sann fryd å se at det gode budskapet sprer seg som ild i tørt gress. Enten du allerede har begynt å ta bevisste valg i forhold til ditt eget konsum, eller akkurat har fått øynene opp for en litt mer etisk hverdag, deler vi med oss av våre beste tips i håp om at noen av dem kan komme deg til nytte. Og forresten: her er det litt penger å spare også!

Bruk vannflaske!

En plastflaske bruker 450 år på å brytes ned, og havner flasken i havet, kan det få store konsekvenser for dyr på jakt etter mat. Tenk derfor på å ha med deg en flaske i sekken hele tiden, slik at du kan fylle den opp med vann gjennom dagen. Hvilken som helst vannflaske duger, for en flaske brukt igjen er en flaske spart. Hvis du vil investere i noe som holder, kan du kjøpe en i rustfritt stål, eller en annen flaske av litt bedre kvalitet. Forhør deg litt rundt på ulike butikker om hva som er mest skånsomt mot både miljøet og helsa.


Ha med matpakke

På den måten sparer du både penger – og miljøet. Mye av den maten man får kjøpt på kiosker og kaféer kommer surret inn i flere lag av plast, og en tommelfingerregel er vel egentlig å unngå å kjøpe mat i plastemballasje. Hvis du spiser ute på for eksempel restaurant, og ikke klarer å spise opp alt, kan du bruke matboksen til å oppbevare restene. Når det gjelder valg av matboks, ta det du har. Men hvis du har lyst til å investere i en god en, gå for en i rustfritt stål. Den kan resirkuleres!

Les også: Slik får du klærne dine til å vare

Unngå engangsutstyret

Hvis du trenger din daglige kopp kaffe eller te, sørg for å ha med deg en termokopp i sekken. De fleste kaféer lar deg bruke din egen kopp når de lager kaffe. Da slipper du å bruke unødvendige engangskopper, og kaffen holder seg varm lenge. Hvis du har glemt koppen og tar i mot en pappkopp, kan det være lurt å droppe plastlokket. Mindre plast kastet! Når det gjelder bestikk har jeg et hett tips: skaff deg en spork i tre eller rustfritt stål. Det er et verktøy som kombinerer både gaffel, kniv og skje, og gjør det lettere å droppe engangsbestikket. Da har du alt på en plass til alle døgnets tider. (Et ekstra tips for deg som vil gå all in: ha med et lommetørkle, så slipper du å bruke servietter!).

LES OGSÅ: «The Arrival Fallacy» – når tilfredsstillelsen uteblir, selv om målet er nådd


Tenk digitalt

Det krever mye energi og papir for å lage bøker. Pensumbøker er litt vanskelig å komme unna, men bruk digitale læringsbøker så langt det går. Hvis en i klassen har utskrift av pensumet kan du høre om du får scanne inn nødvendige sider, for å unngå å sløse for mye papir. I stedet for skrivebøker kan du tenke digitalt, og bruke datamaskin for å ta forelesningsnotater.

Bruk biblioteket

Hvis du vil spare penger, i tillegg til papir, sjekk biblioteket etter pensumbøkene. Det er ikke alltid dette er realistisk, men hvis det er en bok du bare får bruk for under en innlevering eller eksamen, kan du låne den akkurat når du trenger den. Noen hundrelapper spart! Det lønner seg å være tidlig ute rett før eksamen, da det kan være det er flere som tenker slik som deg.

LES OGSÅ: Dårlig kosthold kan avgjøre hvor suksessfull du blir

Tenk gjenbruk!

Når skoleåret nærmer seg, lønner det seg å sjekke finn etter pensumbøker. Ofte ligger det ute hele pensumlister av bøker til en billig penge. I fjor kjøpte jeg alle bøkene jeg trengte for en tredjedel av prisen klassekameratene mine brukte på nye bøker. Du kan også høre med andre som har gått opp samme løype, kanskje de har en bok eller to liggende du kan få kjøpe for en hundrelapp. Hvis de er skrevet i, se på det som et stort pluss – da har du verdifulle notater fra folk som har gjort det før deg.


Handlenett i sekken

Ofte er det greit å handle når du først er ute, og da kommer handlenettet til god nytte. En plastpose bruker omtrent 20 år på å brytes ned, så i stedet for å kjøpe en pose av plast hver gang du handler, bruk en sort du kan bruke igjen! Et enkelt handlenett tar ikke mye plass, og veier ingenting. Uansett hva du handler er det greit å ha et lett tilgjengelig. Så kan du handle mat på vei hjem fra skolen.

LES OGSÅ: GJESTEBLOGG: Et problem jeg ønsker å løse: «Flink pike»

Les også: Denne studenthybelen måles i fot – ikke i kvadratmeter

Miljøbevisst pennal

Hvis du ønsker å skrive for hånd, og trives best med å ta notater på papir, kan du også tenke mer miljøvennlig når du velger skriveverktøy. Velg blyanter uten farget lakk på utsiden. Velg også blyanter av god kvalitet som ikke brekker så lett, da kan du ha dem lenger. Når det gjelder kulepenner er det en god investering å kjøpe en du kan fylle blekk på. Det blir mye mindre avfall enn å kjøpe nye penner hver måned.

Bruk kollektivt, gå eller sykle!

Da jeg var i Amsterdam ble jeg overveldet av hvor godt tilrettelagt det var for sykling. Alle syklet. Store strømmer av syklende studenter kom farende langs elvene, og det så rett og slett idyllisk ut. Norge har sine utfordringer med tanke på sykling, ettersom det er islagt store deler av året, men under den solfylte halvdelen har vi ingen unnskyldning. Har man mulighet til å droppe bilen er det ingenting som sier i mot! Ta bussen, trikken eller toget, eller ta bena fatt.

LES OGSÅ: Å miste en forelder


Invester i ordentlig utstyr

Dette tipset gjelder egentlig på alle områder i det daglige livet. Betal litt ekstra for god kvalitet, så slipper du å forbruke. Invester i en god sekk, så slipper du å risikere at glidelåsen blir ødelagt etter et halvt år. Hvis noe allikevel skulle bli ødelagt, prøv å fikse det før du gir opp og kaster det i søpla. Bestemor har sikkert et godt råd for å lappe og sy og få tingen til å bli så god som ny.