"Livsfarlig kvakksalveri", kaller han alternativ medisin. Skeptikeren James Randi dro til Norge for å lange ut mot healere, mystikere og engleskoler.

Køen utenfor Studentersamfundet i Trondheim går i en sirkel rundt bygningen. Regnet smeller i asfalten, og studentene blir gjennomvåte mens de venter på å slippe inn. Ingen kan huske en like lang kø her.

En liten mann med stort skjegg er grunnen til at så mange stiller seg opp i regnet. Den kjente skeptikeren James Randi er bekymret over nordmenns tiltro til det som ligger utenfor vitenskapen. Nå inntar han Studentersamfundet for å be studentene være kritiske.

- Jeg tror det blir gøy. Hvis jeg kommer inn, da, sier Elisabeth Idland. Hun er en av mange som gleder seg til å høre foredraget. Akkurat nå står hun ute i regnet og vurderer om det er noen vits i å stille seg i kø.

- Det er bra han skal gi nordmenn en wake up-call. Vi er nok for naive, fortsetter hun.

 

Forsker på alternativ medisin

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) er en institusjon som hører inn under Universitetet i Tromsø. På NAFKAMs nettsider slås det fast at "siden 1980-tallet er det blitt lagt frem en rekke offentlige dokumenter som understreker behovet for å gi alternativ medisin en større plass i helsefremmende arbeid". Instituttet forsker på alternativ medisins virkning og formidler informasjon.


- Halvparten av Norges befolkning bruker i dag alternativ medisin. Særlig alvorlig syke. Behandlingen er der allerede. Derfor er det et behov for å fokusere på sikkerheten, forklarer Laila Johansdatter Salomonsen. Hun er administrativ leder ved senteret, og mener det er et stort behov for å forske på alternativ medisin.

LES OGSÅ: Spiseforstyrrelser, psykisk helse, god helse og yoga - Studentopplysningen #22

 

Lar barna sine dø

 James Randi

Amerikansk-kanadisk illusjonist, forfatter og skeptiker.

Født i 1928.

Er mest kjent for sine konflikter med den selverklærte mystikeren Uri Geller, og boken «The truth about Uri Geller» som avslører han som juksemaker.

Tar jevnlig oppgjør med og avslører den alternative bevegelsen og de som hevder å ha paranormale evner.


Er på Norgesbesøk i forbindelse med Human-Etisk Forbunds kampanje «Ingen liker å bli lurt».

 

StudentTorget møter James Randi på et hotell i Trondheim før han skal holde foredraget sitt. Når vi forteller ham om NAFKAMs arbeid, ler han.

- Det finnes bare en type medisin. Den kalles medisin. Og den virker. Alternativ medisin er som alternativ virkelighet, sier den 82 år gamle amerikaneren. Randi er en sterk motstander av all slik behandling.

- Hvis folk får inn i hodet sitt at homeopati virker, så kan de dø. Bokstavelig talt. Og folk har dødd fordi de har brukt kvakksalvermedisin i stedet for reell medisin. I USA opplever vi ofte at foreldre med syke barn ber til englene i stedet for å ta de med til legen, forteller Randi.

Han folder hendene sine og ser opp mot himmelen. "De bør ringe prinsessen deres. Kanskje hun kan sende over en", legger han sarkastisk til.

- De dreper barna sine på denne måten. Ungene dør med grusomme smerter, fortsetter Randi.

LES OGSÅ: Lene Alexandra ønsker seg Morten Gamst Pedersen som treningskompis

 

Bøyer bestikk

I Studentersamfundet har folk presset seg sammen så tett som mulig. Det var så vidt plass til halvparten av kjempekøen. På scenen forteller den skjeggete skeptikeren om hvor ekstremt fortynnet virkestoffene i homøopatimedisin er.

- Hvis jeg vil ha i meg et eneste molekyl virkestoff, må jeg spise 16 svømmebasseng med piller. Det er bare sukkerpiller, sier han.

Randi har selv overlevd kreft, og takker legevitenskapen for at han ennå er i live. Samtidig langer han ut mot alternativbehandlere og de med selverklærte overnaturlige evner. Blant annet har mystikeren Uri Geller fått gjennomgå.

Geller er kjent for å tilsynelatende kunne bøye skjeer med tankens kraft. Randi, en rutinert illusjonist, finner frem en gaffel og gjentar trikset. Publikum ser på og ler mens gaffelen later til å bøye både seg og naturlovene. Et enkelt trylletriks, ifølge Randi. Publikum klapper begeistret.

LES OGSÅ: Studenter med tilretteleggingsbehov blir ikke trodd

 

Bevis på et etterliv

Randi får ikke snakke uimotsagt. Under en spørsmålsrunde inntar Monica Haugen podiet.

Haugen er ifølge seg selv et medium. Hun formidler - for 800 kroner i timen - kontakt med de døde og innsyn i fremtiden. Haugen hilser fra "advokat Victor Zammit",  en mann som visstnok sitter på uomtvistelige bevis for at det er liv etter døden. Salen bryter ut i latter. Haugen lurer på hvorfor Randi ikke har bevist at Zammit tar feil.


Randi, som ikke later til å ha hørt om Zammit, mener bevisbyrden er på de som hevder å ha overnaturlige evner. Stiftelsen The James Randi Educational Foundation har lovt en million dollar til den første som kan demonstrere overnaturlige evner under kontrollerte forhold. Premien har stått uavhentet siden 1964.

LES OGSÅ: Prepping – slik kan du forberede deg på kriser og alvorlige hendelser

 

Mirakuløse helbredelser

En annen student stiller seg bak talerstolen. Han forteller om en venninne som ble helbredet for kronisk utmattelsessyndrom etter noen dager med New Age-healing. Randi blir fascinert av historien, og sier han gjerne vil vite mer om detaljene i saken.

Randi forklarer "mirakuløse helbredelser" med placeboeffekten: Forventningene til at en kur skal virke, skaper en følelse av helbred.

- Det er som å røyke en joint marihuana. Du føler deg bedre der og da, og så er du syk igjen, sier han. Randi påpeker at homeopater gjerne tilbringer en hel time med pasientene, og møter de med forståelse. Han oppfordrer leger til å lære av dette og ta seg bedre tid.

Etter å ha svart på kveldens siste spørsmål, ser Randi utover publikum og takker for oppmøtet.

- Dere får meg til å føle meg virkelig bra. Enda bedre enn homeopati, avslutter han smilende og blir møtt med stående applaus

 Alternativ medisin

Alternativ medisin vil si all medisin som mangler dokumentasjon. Ifølge Statens helsetilsyn er alternativ medisin ikke lenger alternativ når den kan dokumenteres som effektiv.

Eksempler på alternativ medisin er: Akupunktur, homøopati, soneterapi, kostholdsbehandling, urteterapi, helhetsterapi og healing

Behandlingsfilosofien går ut på at terapeuten forsøker å styrke kroppens evne til å helbrede seg selv. Forholdet mellom kropp og sjel, og at de er i harmoni og balanse, er viktig innen alternativ medisin.

En av tre har prøvd alternativ behandling, men bare en av fem norske leger har en positiv holdning til behandlingsformen.

Det kjente legetidsskriftet The Lancet publiserte i 2005 en stor meta-undersøkelse om homeopati. Denne konkluderte med at praksisen ikke har noen dokumentert effekt.

Kilde: NHI.no