- Alle som er folkeregistrerte har krav på fastlege, forteller veileder i HELFO, Kari Merete Mørkved (54). HELFO står for Helseøkonomiforvaltningen, og det er de som hjelper med å bytte fastlege. Selve fastlegeordningen er det kommunene som har ansvaret for – de skal sørge for at det er nok leger til alle innbyggerne.
Mørkved mener det er en stor fordel å ha fastlegen sin der en bor.
- Det er gunstig å bytte allerede før man flytter, for byttet gjelder fra den 1. i måneden som kommer. Så hvis du bytter nå i september, vil du kunne gå til den nye fastlegen din 1. oktober.
Espen har fastlegen på Haukeland
Espen Steinsnes (23) er en av de få studenter som slipper å tenke på å bytte fastlege. På grunn av en kronisk lidelse har han beholdt fastlegen sin hjemme i Haugesund.
- Han er spesialist på lidelsen min, og da vil jeg ikke bytte til en annen. Det er ikke noe stort problem, for helsesystemet i Norge er sånn at hvis en trenger behandling så skal man få det der man er. Derfor har jeg fast avtale annenhver måned på Haukeland, jeg slipper å reise hjem, sier han.
Legetimene kan han også bruke til å ta opp andre ting.
- Jeg har sjelden behov for lege utover de avtalene, og hvis jeg blir syk er det ofte relatert til den kroniske lidelsen og da er det greit å kunne ta opp det på samme sted.
Haukeland hjelper også med sykemelding hvis Espen skulle ha behov for det. Resepter passer han på å få fornyet når han er hjemme.
- Men jeg ser at det er lurt å bytte hvis man kan, sier han.
LES OGSÅ: Bruk farger i hverdagen
Bytt på nett eller over telefon
- Vil du bytte fastlege over nett må du ha minID. Har du mistet kodene kan du bestille nye på minside.no eller på telefon 800 30 300. De vil komme i posten til den folkeregistrerte adressen din i løpet av tre dager, sier Mørkved.
MinID er det samme brukernavnet og passordet som brukes når du logger inn på Lånekassen.
- Du kan også ringe HELFOs fastlegetelefon på 810 59 500. Da hjelper vi deg med å finne ledige fastleger og med å bytte fastlege. Studenter i Oslo som vil ha fastlege tilknyttet studentsamskipnaden må ringe oss, det går ikke an å bytte til de over nett enda, sier Mørkved.
- Det eneste som ikke overføres automatisk når man bytter, er legejournalen. Hvis en vil ha den overført må en selv ringe sin gamle fastlege og få den sendt til den nye, påpeker hun.
LES OGSÅ: Ensomhet - psykologens råd for å takle ensomhet
Slik bytter du på nett
Med minID klar går du til HELFOs hjemmeside, trykker på ’Bytt fastlege’ og så ’Klikk her for å bytte fastlege’, eller du kan bare trykke her. Etter at du har logget deg inn med minID vil du komme til en side som viser hvilken fastlege du har per dags dato. Vil du bytte trykker du på bytteknappen.
Neste side gir deg oversikt over legene, du kan selv velge fylke og kommune. Du må ikke være folkeregistrert i kommunen du velger fastlege i. Helt til høyre i tabellen viser tall om legene har ledige plasser. Du kan bare velge de legene som har plass til deg.
Akkurat som i alle andre yrker så finnes det mange gode og noen dårlige leger. Før du velger lege kan det derfor være lurt å søke opp navnene deres, for å sjekke om de har fått noe kritikk mot seg. Sjekk gjerne adressen i samme slengen, så du ikke ender opp med en lege som har praksis langt unna der du bor.
Når du har bestemt deg, trykker du ’Velg’ på linjen til den aktuelle legen. Du blir overført til en side hvor du må bekrefte valget ditt:
Velg ’Bekreft’, og dermed har du byttet fastlege. På siden vil du nå kunne se navn, adresse og telefonnummer til din nye fastlege, fra hvilken dato byttet gjelder og hvor mange bytter du har igjen.
- Hvis man står fast eller opplever problemer er det bare å ringe oss på telefon 810 59 500, sier veileder Mørkved.