De har valgt å jobbe utenfor Norges landegrenser, og vi lurer på hvordan det er å være ung, nyutdannet og jobbe i utlandet?

 

Ida Martinsen

Alder: 21
Utdanning: Bachelor i reiselivsledelse, Handelshøyskolen BI
Arbeidsgiver: Konsulatet og Ben Adisti
Hvor: Pattaya, Thailand

 

Hva går jobben ut på?

Jobben er todelt; To dager for konsulatet, resten av uken for reiseselskapet Ben Adisti. Jeg gjør markedsanalyser av det norske markedet, kartlegger konkurrenter, og finner nye måter å markedsføre produktene på.

Hva er den største forskjellen på å jobbe i Norge og Thailand?

Man håndhilser sjelden i Thailand, men gjør istedet en "wai", med håndflatene samlet under haken og hodet bøyd. Dette er for å vise respekt.

Respekt for eldre er spesielt viktig. Man adresserer alltid en eldre eller autoritær med "Khun" før fornavnet. Godt fellesskap er også viktigere her, og felleslunsjen er en viktig del av kulturen på jobb.

 

Lily Chen

Alder: 24 år
Utdanning: Bachelorgrad i Internasjonal Markedsføring fra BI Oslo og Fudan University i Shanghai
Arbeidsgiver: China Rendezvous (undergruppe av Asia Latitude Ltd.)
Hvor: Shanghai, Kina

 

Hva går jobben ut på?

Jeg er Key Account Manager, og har ansvar for alle sponsorene. I tillegg samler jeg inn diverse markedsinformasjon som kan være til nytte for oss.

Hva er den største forskjellen på å jobbe i Norge og Kina?

Tankegangen er så forskjellig at det kan bli slitsomt. Kinesere liker å skjule deler av sannheten noen ganger fordi de ikke vil ha en «win-win situation», men heller «one win more than the other part».

De vil bli kjent med deg før de signerer en kontrakt, og de jobber hardt for å komme seg høyere opp, for å oppnå større makt.


 

Gulbrand Øverbye

Alder: 25 år
Utdanning: Siviløkonom (MSc) fra NHH og International University of Japan
Arbeidsgiver: Schibsted Media Group
Hvor: Helsinki, Finland

 

Hva går jobben din ut på?

Jeg jobber som forretningsutvikler/analytiker/potet i Schibsteds finske rubrikksatsning Tori.fi. Vi jobber med å bygge opp et finsk svar på FINN.no. Jobben er min tredje av fire som del av trainee-programmet.

Hva er den største forskjellen på å jobbe i Norge og Finland?

Arbeidskulturen i Finland er ganske lik, og eventuelle forskjeller er nok mer avhengig av selskapet man jobber for. Hovedforskjellen for min egen del ligger i å jobbe i et gründermiljø.

Det er utrolig mye som skjer i Finland om dagen innen IT-startups, og det merkes at Rovio med sitt “Angry Birds” har skapt gode muligheter for de som søker investorer til å realisere prosjektene sine.

LES OGSÅ: Hvordan bli trafikklærer?

 

Jan Robert Børhaug

Alder: 29
Utdanning: Økonomi og Administrasjon, NHH (Er også utdannet IKT-Driftsoperatør)
Arbeidsgiver: Horwath, Sotero Peralta y Asociados
Hvor: Den Dominikanske Republikk.

 

Hva gikk jobben din ut på?

Seks måneder i et revisjonsteam og seks måneder i konsulentavdelingen hos Horwath, Sotero Peralta y Asociados. Revisjonsteamet jobbet med revisjon av to store dominikanske banker.

I konsulentavdelingen fikk jeg jobbe med mer spennende oppgaver, og jobbet tett med presidenten i firmaet.

Lagde blant annet anbud på konsulenttjenester til forskjellige organisasjoner, gjennomførte markedsundersøkelser, verdivurdering av gassmarkedet i Haiti og kvalitetssikret informasjon som skulle ut til engelsskpråklige kunder.

Hva er den største forskjellen på å jobbe i Norge og Den Dominikanske Republikk?

Det er nok ingen myte at ting er litt mer avslappet i Latin Amerika, og den Dominikanske Republikk er definitivt ikke noe unntak.

I mange tilfeller kunne det virke som de ansatte ville gjøre minst mulig og brukte veldig mye "klipp og lim”. Dersom jeg kom med forslag til forbedringer, ble jeg sittende og gjøre alle forbedringene selv.

Hvorfor valgte du å jobbe utenfor Norge?

Jeg var sulten på en utfordring og på å få oppleve verden utenfor Norge. Jeg ville dra til et land som var så ekstremt som mulig, samtidig som de snakket et språk jeg kunne ha nytte av å lære meg, og hvor jeg kunne bruke utdannelsen min i jobben.

LES OGSÅ: Dette er fremtidens yrker


 

Hege Moe Eriksen

Alder: 35
Utdanning: Cand.mag i Statsvitenskap, arabisk og idéhistorie. Journalistutdanningen. UiO, HiO, Universitetet i Ramallah
Arbeidsgiver: NRK
Hvor: Brüssel, Belgia

 

Hva går jobben din ut på?

Jeg er NRKs Europa-korrespondent og dekker alt av nyheter i sentral- og sør- Europa for NRK. Det er en hektisk hverdag med mye reising på kontinentet. Nå er det krisetider og ekstra mye som skjer. Fantastisk spennende stoff å få lov til å jobbe med.

Hvorfor dro du ut av Norge for å jobbe?

Jeg ønsket å jobbe som korrespondent fordi jobben byr på enorme muligheter som journalist. Man får reise rundt i Europa og se de største begivenhetene på kloss hold.

Jeg ønsket å jobbe som korrespondent fordi jobben byr på enorme muligheter som journalist. Man får reise rundt i Europa og se de største begivenhetene på kloss hold.

Hva er den største forskjellen på å jobbe i Norge og i utlandet?

Språket. Mitt viktigste verktøy som journalist. Jeg snakker fransk og spansk, og det er en stor fordel. Mange folk snakker ikke engelsk. Men i noen land trenger jeg tolk. Ellers synes jeg ikke det er så stor forskjell.

Hva savner du mest fra Norge?

Familie og venner.

LES OGSÅ: Kabinpersonale-stillinger lokker unge nordmenn


 

Terje Bøhn

Alder: 25
Utdanning: Bachelor i Internasjonal Markedsføring ved Handelshøyskolen BI
Arbeidsgiver: Accenture Services, s.r.o
Hvor: Praha, Tsjekkia

 

Hva går jobben ut på?

Jeg jobber i Outsourcing Services, Business Process Outsourcing på fagspråket, og bistår to norske bedrifter. Den første er Statoil som i fjor høst outsourcet store deler av fakturabehandling til Accenture i Bangalore, India.

Vår rolle er å være bindeleddet mellom India og Statoil-ansatte i Norge, som problemløsere og språksupport.

Den andre jobben er for Weatherford Norge, et av de største oljeserviceselskapene i Norge, der vi har ansvar for månedsavslutning og avstemming av bankkontoer for fire avdelinger.

Hva er den største forskjellen på å jobbe i Norge og Tsjekkia?

Det er blant annet ganske strengt når det kommer til kleskode. Fra mandag til torsdag må man ha på seg finbukse, finskjorte og dresssko. Hver fredag har vi imidlertid jeansdag, men ikke med hull i buksene.

Ellers så er det ikke så store forskjeller med tanke på at Accenture er et globalt selskap som følger direktivene som er satt fra hovedkvarteret i USA.

Denne saken ble først publisert i Campus #5 2011

LES OGSÅ: Mathildes første år som analytiker i konsulentfirmaet Epinion i Aarhus - Mitt første år