Fra Universitetet i Oslo har Sean William Braathen (27) en mastergrad i fysikk. Nå har han jobbet som Airline Optimization Analyst for Norwegian i et og et halvt år.
Sean er en del av et team med flere ulike arbeidsoppgaver, mange av dem innenfor et område som kalles «crew planning».
– Det vi gjør innenfor crew planning er å sette sammen enkeltturer til en arbeidsdag for et crew. Da må vi for eksempel unngå å bruke mest mulig crew, og samtidig ikke gjøre det for tøft for dem, slik at det blir sykefravær.
– Andre ting vi gjør er å evaluere nye ruter for å se om de er gunstige, med tanke på kostnader, forklarer Sean.
Navn: Sean William Braathen
Alder: 27
Utdanning: Master i fysikk
Stilling: Airline Optimization Analyst
Arbeidssted: Norwegian
Hva har vært det mest utfordrende i jobben?
Omstillingen fra gammel til ny arbeidsplass kan være utfordrende. I enda større grad gjelder dette omstillingen fra studietid til arbeidsliv.
– Å studere fysikk og å jobbe i flybransjen er ikke akkurat to ting som likner hverandre. Mye er likt, men tempoet i flybransjen er hakket høyere. Vi jobber med en blanding av business, ansatte og kunder.
– Ting er heller ikke alltid like rett frem som det ofte er på skolebenken, hvor det finnes løsninger hos veiledere, i skolebøker og på nett, fortsetter han.
Sean forteller at i jobben som Airline Optimization Analyst er man ofte nødt til å tenke litt utenfor boksen, for å komme frem til de beste løsningene.
Hva har vært det morsomste?
– Innad i mitt team har noe av det morsomste vært å være med på å implementere en ny programvare som hjelper oss med planlegging av arbeidsdagene.
Den nye programvaren er mer avansert enn tidligere, med algoritmer som brukes for å løse ulike arbeidsoppgaver.
– Det er veldig gøy at nyansatte får være med på slike implementeringsprosesser helt fra starten av.
– Det at min input og bakgrunn fra programmering verdsettes, har gjort at jeg føler meg veldig inkludert, forteller Sean.
Siden han begynte i Norwegian i 2021, har selskapet vært flinke til å gjøre ting som er litt utenom det vanlige.
– Før jul dro vi til Gardermoen for å dele ut gaver og ting til de reisende. Samtidig med å hjelpe de reisende, lot det oss på kontoret føle at vi er mer enn bare en business.
– Å gå med nisselue på Gardermoen hjalp i hvert fall på julestemningen min, forteller Sean lattermildt.
Fra studier i fysikk til analytiker i Norwegian
I 2015 begynte Sean på en realfaglig årsenhet som senere skulle lede til en bachelor i fysikk. Derfra gikk veien videre til en mastergrad i fysikk, som han ble ferdig med i 2021.
Jobben som Airline Optimization Analyst skiller seg fra livet som student på mange områder.
– I løpet av skolegangen følte jeg at det vi fikk av oppgaver og lab-tid var veldig tilrettelagt, slik at du aldri måtte gjøre mer enn det du hadde tid til. Dette er noe som skiller seg veldig fra arbeidslivet.
Det er ingen som forteller deg hva du skal gjøre til hvilke tider, og slik sett står man langt mer selvstendig enn det en student gjør.
– Jeg ble litt satt ut av hvor viktig det faktisk er å være din egen tidssjef.
– Som student tildeles man ofte liknende oppgaver som de andre studentene. På jobben jeg har er man ofte tynnere fordelt, og man må ta avgjørelser fortere, utdyper Sean.
Det er høyere grad av press, men han understreker at det ikke er en usunn form for press.
– Man har jo mer ansvar, og jobber for noe mer enn bare seg selv. Resultatet en selv produserer reflekteres i bedriften.
Stemmer det du visste fra før av med erfaringene du har nå?
Med et lurt smil forteller Sean at det han visste fra før av ikke stemmer i det hele tatt – men på en god måte.
– Når jeg leste annonsen, dannet jeg meg et inntrykk av hvordan arbeidsdagen er. De fleste har jo også erfaringer fra det å reise med fly. Men bak kulissene er det ikke slik jeg forventet meg.
– Det er en dynamisk bransje, hvor planlegging fremover i tid skjer hyppig. Ting går generelt veldig fort, forteller han.
– Det er en helt annen dimensjon ved flyreiser som ikke er synlig for de fleste passasjerer.
– Når jeg satt på skolebenken, tenkte jeg aldri at jeg måtte ta hensyn til de tingene jeg må ta hensyn til nå, sier Sean.
– Jeg var vant til å løse problemer med tall og matte, men det er ikke nødvendigvis slik virkeligheten er.
LES OGSÅ: Utdanningen definerer ikke karrieren
En sosial arbeidsplass
Noe av det mer overraskende i jobben som Airline Optimization Analyst i Norwegian, er de mange sosiale aspektene, forklarer Sean.
– Det er mange fritidstilbud med jobben og med teamet. Norwegian har flere fritidstilbud, slik som quiz og bowling. De er veldig flinke til å promotere dette innad i jobben.
– Som student tenkte jeg at det morsomme livet var ferdig da jeg ble ferdig med mastergraden, men det stemmer ikke, forteller han.
Et slikt arbeidsmiljø er viktig, da en skal tilbringe store deler av hverdagen med kollegene sine.
Hva er det viktigste du har lært så langt?
– Det må faktisk være å greie å si nei. Flybransjen beveger seg veldig fort; mange ønsker å få hjelp, samtidig som vi har mange andre oppgaver og tidsfrister å overholde.
– Noen ganger må man si nei for å kunne levere et godt resultat på det man faktisk må levere på, forklarer Sean.
Et annet område han trekker frem, er forholdet mellom arbeidsliv og det sosiale. Å klare å si nei i begge instanser er viktig, slik at man ikke blir sittende med vann over hodet.
– Jeg synes det var litt skummelt som ny arbeidstaker, men det går altså an å si nei. Det å vite når det er rett og når det er lurt å gjøre det, er noe som kommer med tiden.
Hva tror du folk flest ikke vet om din jobb?
– Noe folk kanskje ikke tenker på, er hvor viktig det sosiale aspektet er, selv på kontoret.
Det er viktig å ha et godt forhold til de du jobber med, og kanskje ekstra viktig når en jobber i team.
– Det var ikke noe jeg fokuserte særlig på selv da jeg søkte jobb, men det er absolutt noe arbeidssøkere bør tenke over; om du selv vil trives med disse folkene.
Kontoret Sean jobber på ligger på Fornebu, men Norwegian har også kontorer andre steder i verden.
– Selv om man jobber på kontoret, betyr ikke det at man blir der hele tiden. I løpet av den tiden jeg har jobbet her har vi også vært en del i Barcelona.
Hvilke egenskaper bør man ha i en slik jobb?
– Det er jo først og fremst en analytikerrolle, så man bør være veldig analytisk av seg.
– Samtidig må man være fleksibel i den forstand at man ikke alltid kan få det så presist som man vil, forklarer Sean.
Med fleksibilitet menes blant annet det å kunne møte de man skal levere analysene til på halvveien. En bør dessuten være i stand til å presentere disse analysene på en god og presis måte.
– Som analytiker må man også være veldig selvstendig. Ofte er du nødt til å ta avgjørelser på egenhånd. Alt arbeidet du har gjort en dag, kan brått snus på hodet neste dag.
– Det er også viktig å være sosial, selv om man på papiret er analytiker, fortsetter han.
LES OGSÅ: Signe er politisk rådgiver i kunnskapsdepartementet
Hvordan får man en slik jobb?
Å kjenne seg selv som arbeidstaker; hvilken kunnskap en faktisk har og hvordan du kan bidra med denne på en ny arbeidsplass, er viktige aspekter når en gir seg i kast med arbeidssøking.
– Jeg føler selv det er viktig å vise at man kommer med noe unikt, og samtidig vise at man har de egenskapene arbeidsgiveren allerede ser etter, sier Sean.
– Man må ha det lille ekstra, noe mange har uten å være helt klar over det.
At en klarer å bruke erfaringene sine på en måte som er fordelaktig for arbeidsgivere, har også stor betydning, understreker han.
– For eksempel ble det ikke etterspurt programmeringserfaring da jeg søkte på denne jobben, men jeg prøvde å reflektere over hvordan disse egenskapene kunne hjelpe dette teamet og ta dem ett steg videre.
– Hvis du finner en bransje som er interessant, men der din erfaring ikke treffer helt, kan du likevel ha løsninger som de ikke vet om enda, som du kan prøve å bringe inn i deres hverdag, forklarer Sean.
Det er fordelaktig som arbeidssøker hvis du kan argumentere overbevisende for at den kompetansen du sitter på kan tjene bransjen du er interessert i, selv om det ikke er den kompetansen arbeidsgiveren i utgangspunktet ser etter.
– Hvis man for eksempel vil jobbe som bioingeniør, og det kanskje ikke er så mange jobber tilgjengelig, kan man begynne i en litt annen rolle og vise at man klarer å implementere programmering der.
Allerede i intervjuet er det viktig å vise en sannferdig side av seg selv og det en har å tilby.
– Under intervjuet skal du vise hvem du er, ikke hvem du tror arbeidsgiveren vil at du skal være. De har jo kalt deg inn av en grunn!
Tips til andre som vurderer samme eller liknende jobber
Det er aldri en ulempe å ha litt praktisk erfaring ved siden av studiene.
– Jeg vil anbefale å starte opp egne prosjekter på fritiden.
– Det er ikke alltid løsningene ligger på nett, og du sparer deg selv for mye tid og stress hvis du har noen erfaringer fra før av med prosjekter du har gjort selv, utdyper Sean.
I egne prosjekter er det langt større rom for prøving og feiling, og ikke minst læring som konsekvens, enn hva som er tilfellet i en jobbsituasjon.
– Da kan man også velge noe man brenner litt for selv.
– Det jeg har erfaring med, er at jeg i møte med en problemstilling kan gjøre noe jeg har prøvd meg litt på før, selv om det ikke er den mest åpenbare løsningen. Da går det mye raskere å se om det fungerer eller ikke, avslutter Sean.