Emma Lomell har en bachelorgrad i estetiske studier, og en mastergrad i kuratering, kritikk og modernismens kulturarv.

Nå har hun landet drømmejobben som formidlingsansvarlig hos Norsk Billedhoggerforening, en stilling som ble opprettet for henne.

– Det lønner seg å være frempå!

Norsk Billedhoggerforening holder til i en ærverdig gammel villa på Carl Berner i Oslo, med både galleri og kontorer.

Emma startet i en helgestilling i galleriet mens hun var student, noe som åpnet dørene for å få en stilling etter fullført mastergrad.

 

Mitt første år: Formidlingsansvarlig i Norsk Billedhoggerforening

Navn: Emma Lomell

Alder: 25

Utdanning: Bachelor i estetiske studier, Master i kuratering, kritikk og modernismens kulturarv, UiO

Stilling: Formidlingsansvarlig

Arbeidssted: Norsk Billedhoggerforening

 

Hva har vært det mest utfordrende så langt?

– Det mest utfordrende vil jeg si har vært overgangen fra student til ferdigutdannet arbeidstaker, men det har absolutt vært positivt utfordrende også, forteller hun. 

– Studenttilværelsen er full av frihet, men også en konstant følelse av å kunne være på jobb hele tiden, og at man alltid kan gjøre mer.

Emma forteller at hun har funnet en ny type frihet i å slippe å ta med jobben hjem, noe som skaper et tydeligere skille mellom arbeidstid og fritid.

– Samtidig er det en brå overgang å skulle ta sin egen kompetanse på alvor, og at andre (forhåpentligvis) også gjør det.


 

Hva har vært mest overraskende for deg?

Emma ble mest overrasket over hvor deilig hun synes overgangen fra studietilværelsen til arbeidslivet har vært.

– Jeg elsket å være student, men samtidig fikk jeg mange nye erkjennelser om hva jeg egentlig er interessert i, og hvordan jeg liker å jobbe når jeg ikke lenger var på universitetet, forklarer hun. 

Hun forteller at hun savner tryggheten og forutsigbarheten hun følte på som student, men at det likevel kjennes riktig at den tiden er over.

– Jeg trodde jeg skulle få angst av at fremtiden var helt åpen, men det har faktisk gitt meg mer ro.

På spørsmål om hva hun opplever som de største forskjellene fra å studere, svarer hun dermed: «friheten».

– Jeg opplever en større frihet med tanke på disponering av egen tid nå enn da jeg studerte, forteller hun, og utdyper: 

– Jeg slipper å være “min egen sjef” og å føle at jeg ikke strekker til, og det intense stresset som følger med innleveringer og eksamen.

Å være student fører dog med seg en annen type frihet, som hun savner, men hun heller mot at friheten hun har nå er foretrukket.

– Å kunne sove lenge, ta spontant fri eller fylle dagene med helt andre ting i perioder, det savner jeg, forteller hun. 

– Likevel heller jeg mot at jeg trives best med friheten jeg har nå - hvor jeg i større grad kan skille mellom meg selv som individ og den rollen jeg har på jobb.

 

 

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Emma er ansatt i en 60 prosent-stilling, og jobber dermed tre dager i uka. På kontoret er de til sammen fire faste ansatte, som alle sitter rundt samme arbeidsbord.

– Det er skikkelig hyggelig egentlig, og gjør at man jobber mer som et team og må bruke mindre tid på møter.

De har også felles kjøkken, hvor de lager kaffe og lunsj, og ofte blir stående å skravle om morgenen.

– Arbeidsdagene kan være utrolig varierte med tanke på om vi monterer nye utstillinger eller ikke, om vi får skoleklasser eller politikere på besøk, eller om vi pakker og flytter kunst.  

– Mange dager går naturlig nok også mest med til å skrive e-poster eller jobbe digitalt, så en typisk dag blir tilbrakt på kontoret, hvor vi også snakker med besøkende som kommer innom galleriet, forklarer hun. 


 

Hva er de vanligste arbeidsoppgavene du utfører? 

– Som formidlingsansvarlig har jeg særlig ansvar for innhold på nettsiden vår, sosiale medier og andre fysiske formidlingsaktiviteter.

Hun forteller at de i løpet av et år har mange utstillinger, og at mange av arbeidsoppgavene hennes er knyttet til formidling og promotering av disse. 

– Som kunstnerforening har vi også mange oppgaver som skal informeres om og synliggjøres i ulike kanaler, som utlysninger eller tips om oppdrag og utstillinger.

Emma er også i kontakt med medlemmer i forbindelse med salg og utstillinger, og holder omvisninger for grupper innimellom.

– Jeg er utrolig glad for at arbeidsoppgavene er så varierte som de er, og jeg trives kjempegodt med å jobbe praktisk, sier hun. 

Hun forteller i tillegg at det er noe hun trivdes godt med som student, og som hun også får mulighet til her.

– Her tar alle i et tak når det skjer ting, og vi monterer stort sett alt selv, så her går det i både sparkling, snekring og bæring.

– Vi har også en stor hage/skulpturpark å holde orden på, så det blir fort vedlikehold her også. Det er deilig å vite at man ikke kun sitter foran en PC hver dag, fortsetter hun. 


 

Opplever du et høyt arbeidspress?

– Vi er nok litt supermennesker her alle sammen, som både gjør mye arbeid og mange forskjellige arbeidsoppgaver.

De skulle ideelt sett vært flere ansatte for arbeidsmengden de har, forteller Emma, men for en kunstnerorganisasjon er det vanskelig økonomisk.

– Personlig opplever jeg ikke særlig mye press, og er i grunn sjelden stresset. I perioder hvor det skjer mye, kan det selvsagt bli mer intenst.

Emma jobber 7 timer om dagen, fra 9-16.

Noen av arbeidsoppgavene får hun tildelt i forbindelse med prosjekter kollegaene hennes har ansvar for, andre oppgaver har hun selv ansvar for å følge opp, og noen utarbeider hun selv fra bunnen av.

– Fordi vi er så få ansatte, blir det et naturlig samarbeid om det meste.

LES OGSÅ: Noras første år som sosialkonsulent - veileder i NAV

 

Hva har vært det mest engasjerende så langt?

– Det morsomste er å få jobbe så tett på kunsten og kunstnerne!

– Å få være et sted hvor alle inkluderes i ting, og som nyutdannet kunsthistoriker få jobbe helt tett på utstillingsproduksjon er magisk, utdyper hun. 

Emma forteller at det er svært få steder og institusjoner hvor nyutdannede får muligheten til den type erfaring og læring som hun nå får.

– Jeg er så takknemlig for å ha havnet på et slikt sted.


 

Hvordan er det sosiale miljøet?

– Jeg trives veldig godt sammen med kollegaene mine! Forteller hun. 

I og med at de er få ansatte, blir de godt kjent og har mye med hverandre å gjøre i arbeidstiden.

– Det er veldig hyggelig å gå på utstillingsåpninger og lignende sammen, som er en fin og sosial del av jobben vi gjør.

Emma forklarer at det er lav terskel for å stille spørsmål til de med mer erfaring og ansiennitet, og at hun lærer mye av dem.

– Det ligger enormt mye historie og kunnskap i veggene her. De som har vært her lengst har man veldig mye å lære av, og alle har vært med på å forme stedet, sier Emma. 

LES OGSÅ: Mitt første år som miljøterapeut: Lea jobber i rusomsorgen

 

Hva er det viktigste du har lært i din tid i jobben?

– Ideer er ferskvare!

Emma forteller at det viktigste hun har lært, og fortsatt jobber med å lære, er å tørre å si ideene sine høyt.

– Imposter syndrom er en pest som rammer de aller fleste, men det er så viktig å tro på sin egen stemme, både alene og i en gruppe.

På spørsmål om hva som kreves for å egne seg og å trives i en slik jobb, svarer hun at man bør like utfordringer, være selvdreven og være en god lagspiller.

LES OGSÅ: Hormon kan påvirke kvinners yrkesvalg

 

Hvordan får man en slik jobb?

Emma forklarer at stillingen hun har ikke var utlyst, men ble opprettet som følge av at hun ønsket å jobbe mer hos Norsk Billedhoggerforening, og at foreningen trengte mer arbeidskraft.

– Tør å spørre arbeidsplassen din om mer jobb!

– Jeg er så utrolig glad for at jeg gjorde det, selv om det var skummelt først, fortsetter hun. 

– Kanskje er man bedre til å se behov og fylle “hull” når man enten har en mindre stilling eller er helt ny et sted!


 

Tips og råd fra Emma

– Vær frempå! Send åpne søknader, og følg magefølelsen.

– Jeg elsket virkelig Norsk Billedhoggerforening før jeg søkte meg hit første gang i 2021, og det motiverer meg fremdeles hver dag. Man lærer mest når man er engasjert! Avslutter Emma.