Chatroulette består i å chatte interaktivt via webkamera med vilt fremmede mennesker fra verden over. Nysgjerrigheten driver stadig flere til å vise seg fram på internett, men vil det vedvare?

 Fakta om Chatroulette

•  Tjenesten ble  utviklet av 17-årige Andrey Ternovskiy fra Moskva.

•  I følge det offisielle, amerikanske nettmålingsinstituttet ComScore var det i januar en million brukere innom nettstedet

•  Chatroulette er av de første tjenestene som tilbyr direkte chat via video med fremmede på denne måten, men tjenester som f.eks IRC og Omegle har lenge tilbydt chat uten bilde med fremmede.

•  www.chatroulette.com / www.chatrt.com

 

Det hele foregår svært enkelt. Du ser rett og slett inn i webcameraet ditt, trykker ”play” og så er du i gang.

Tilfeldige og vilt fremmede mennesker står i kø for å dukke opp på skjermen din.
Når du har fått nok av den du snakker med, er det bare å trykke ”next” og en ny fremmed sitter klar.

Chatroulette virker ganske absurd, men tjenesten har vokst fort den siste tida og kan nå skilte med et gjennomsnitt på 20 000 brukere pålogget samtidig.


Linda Elen Olsen, stipendiat ved institutt for informasjons- og medievitenskap på UiB, mener vi har med et interessant fenomen å gjøre.

– Dette er en ny og spennende måte og komme i kontakt med mennesker på. Det trigger definitivt kikkeren i oss, vi er jo nysgjerrige på hverandre. Jeg kan også se at det kan være en morsom fritidsaktivitet og en slags ny type underholdning. I tillegg til at det absolutt er noe for de som ønsker å vise seg fram.

Student Andreas Hadsel Opsvik som selv sier han er håpløst interessert i internett, er enig i Olsen på dette området.

– Chatroulette er interessant på grunn av anarkien i hvem du kan møte, men også i forhold til den totale mangelen på sensur. Dette må være en våt drøm for mange av de som klager på et stadig mer styrt internett.

LES OGSÅ: Facebookforbud

 

En todelt interesse?

Tjenesten ble for kort tid siden utviklet av 17-årige Andrey Ternovskiy fra Moskva. Han har uttalt at han laget chatroulette for moro skyld og at inspirasjonen kommer fra nett-tjenesten Skype. Ternovskiy og vennene hans var lei av og kun snakke med hverandre og dermed startet 17-åringen arbeidet med å utvikle en side som gjorde at man kunne komme i kontakt med tilfeldige personer. Chatroulette er fortsatt et ferskt fenomen og Olsen mener det er for tidlig å si om det er noe som vil vare.


– Ulike sosiale medier ender gjerne opp med å bli brukt til litt andre ting enn det utviklerne hadde i tankene. Det er en del som etter min mening tyder på at denne tjenesten er i ferd med å bli noe annet enn det utvikleren hadde sett for seg. For eksempel finner man veldig mange menn og mye nakenhet. Derfor kan dette fort utvikle seg til å bli en slags pornoside, noe som kan gjøre at mange mister interessen.

Vi har selv testet chatroulette og støtt på en del nakne ubehageligheter. Likevel er det er svært forskjellige mennesker som ferdes på denne siden. Mange ser ut til å være drevet av nysgjerrighet og gir inntrykk av å være der kun for å teste ut tjenesten.
Ofte støter man på vennegjenger som peker og ler eller folk som har kledd seg i et finurlig kostymer.

Hadsel Opsvik har også testet ut siden et par ganger, men uten særlig hell

– Det har mest gått i vinking, blunking og noen kjønnsorganer. Dette er nok ikke noe jeg kommer til å bruke på fast basis.

Handsel Opsvik mener videre at tjenesten gjerne appellerer til personer med stort eksponeringsbehov, samtidig som han tror at det også finnes en del mennesker som ikke føler at nakenhet og ekshibisjonisme nødvendigvis trenger å være en del av tjenesten.


– Kanskje kunne siden blitt delt i to. En del for nakenhet og en del for diskusjoner?

LES OGSÅ: Viktige endringer i LinkedIn

 

Du må gi for å være med

Selv om det er valgfritt å vise seg på chatroulette er det begrenset hvor mange som orker å bruke tid på deg om alt de får tilbake er en svart skjerm. Dette understreker Olsen.

– Du er nødt til å gi for å være med. De færreste vil snakke med deg med mindre du også viser deg selv i ditt webcamera. Dermed appellerer sannsynligvis ikke chatroulette i like stor grad til alle, siden det tross alt krever at du er villig til å vise deg fram.

Hun ser likevel ikke bort i fra at det i framtida vil være naturlig å benytte seg av tjenester som chatroulette.

– Det er mye som tyder på at det som sees på som den private sfære er i ferd med å endres, og derfor er det interessant å følge med på denne typen tjenester.

LES OGSÅ: Nettstudier - Fordeler og ulemper

 

Ikke for mindreårige

Nakenhet og kontakt med fremmede mennesker man ikke kjenner verken opprinnelsen eller tilhørigheten til er imidlertid noe man bør nærme seg med varsomhet mener Olsen.

– Når man publiserer ting på nett, uavhengig av om det er bilder, tekst, lyd eller video så er det alltid en fare for at det kan slå tilbake på et eller annet vis. Det man legger ut  på nett blir der som regel, det forsvinner ikke, og det er noe man må tenke på når man deltar på denne typen aktiviteter.


Derfor gjelder samme reglene på chat roulette som ellers på nettet. Man bør tenke over den informasjonen som publiseres og være klar over at det kan bli offentliggjort dersom man er uforsiktig eller uheldig, forklarer Olsen, og mener at spesielt yngre mennesker bør være på vakt.

– Dette er definitivt ikke noe for den yngre garde, og det er lett å bli utsatt for sjikanering.

På tross av endringer i tida, er Hadsel Opsvik nokså sikker på at chatroulette kun vil oppnå begrenset popularitet.

– Muligens vil tjenesten slå an i enkelte miljøer. Jeg har fått med meg at det er en populær ”storefri-aktivitet” på Videregående skoler, og at det er mye ungdom som sitter og trykker ”next” for å se om de treffer noen spennende eller nakne folk.

– Men nettopp på grunn av nakenheten og den manglende sensuren, tror jeg nok ikke at dette kommer til å bli den neste Facebook, avslutter den nettglade studenten.

 

Her er en film Casey Neistadts har laget om fenomenet Chat-Roulette:

chat roulette from Casey Neistat on Vimeo.