(StudentTorget.no):

Selv om kalenderen foreløpig bare viser starten av februar, kan det være smart å starte planleggingen av årets ferie. Det kan være greit å ha muligheten til å spare litt penger i forkant, finne reisepartnere, og ikke minst er det godt å drømme seg bort i feriedestinasjoner nå som Norge er på sitt kaldeste og gråeste. 

- USA og New York er det aller hotteste nå, noe det er mange grunner til. Det går blant annet flere direkteflighter dit, og dollaren er lav. Det har den for så vidt vært i flere år nå, forteller redaktør i magasinet Reiselyst, Torild Moland til StudentTorget.

SAS og Continental Airlines flyr direkte fra Oslo til New York. I 2013 skal også Norwegian ta opp kampen om de reisende ved å sette opp direkteflyvninger. Byen har utrolig mye å by på, og for å få unna både shopping og de mange obligatoriske severdighetene som Empire State Building, Frihetsgudinnen, Ellis Island, Times Square, utallige museer og Central Park bør du ha god tid. Det kan være lurt å sette av ti dager, selv om du også fint rekker å få med deg mye av byen på én uke.

 


REISEEKSPERT: Torild Moland er redaktør
i Magasiner Reiselyst, og forteller om
hvilke destinasjoner som er trendy
i 2012

Hvis storbylivets kjas og mas ikke frister, og du ønsker deg en litt roligere destinasjon, har Moland flere trendy reisemål klare. 


 

Hellas' bortgjemte perler

-Hvis det er sommerferie du skal på, er Hellas det store reisemålet. Det er egentlig litt overraskende med tanke på både streik og at nordmenn har dratt dit lenge, sier hun.

Det største turistmålet i Hellas er den øya som vi har dratt til i mange år allerede, men nå begynner også ukjente perler å bli populært.

-Kreta er fortsatt desidert størst, men det vi nå ser med Hellas er at stadig flere ønsker å utforske de litt mindre øyene. Øyhopping er den perfekte ferie, og det er billig. Charterselskapet Apollo har begynt å reise til de litt mindre øyene, så du kan lett komme deg til de bortgjemte perlene, poengterer hun.

- Men hvis reiseoperatører begynner å dra til de bortgjemte øyene, vil du ikke da risikere å måtte feriere med andre nordmenn?

Charterreise er ikke det det en gang var. Nå bruker operatørene mer rutefly, og de kjøper ofte noen få plasser på noen hoteller. De flyr for eksempel til vanlige øyer som Santorini, og skal du videre til en mindre øy tar du båt eller fly videre derfra. Dermed er det kanskje bare noen få nordmenn på samme sted, sier Moland. 


 

Vil betale mer for å bo enn for flybilletten

Hun forteller om klare tendenser i nordmenns reisevaner.

 


ALBANIA: - Det er på tide at nordmenn oppdager Albania, sier Torild Moland.

-Vi er ikke villige til å betale mye for flybillettene, vi vil heller bruke pengene på stedet. Vi er dermed villige til å bo bra, med fire- og femstjerners hoteller, fortsetter reisemagasin-redaktøren.

Selv om studenter ikke er den gruppen reisende som har det største budsjettet, har også noe endret seg i deres reisevaner.  

- Vi ser også at studenter bruker mer penger. Før dro man på backpacking og gjorde det billigst mulig, nå kalles det flashpacking. Man har med fullt av fancy utstyr på reisen som ikke fantes tidligere, som Mac og iPhone.

LES OGSÅ: Jobb i utlandet

 

Noe å fortelle om

Rådet hennes for en billig og fin sommerferie på studentbudsjett, er Albania. 

- Det er på tide at nordmenn oppdager Albania. Det er nesten likt som Kroatia, som har vært populært i mange år. Reiser du til Albania kommer du utenom den store hurven turister, og det er billig å feriere der, sier hun og legger til: 

- Hadde jeg vært student, utforskningslysten og ville hatt noe kult å fortelle når jeg kom hjem, hadde jeg dratt til Albania. De har fin temperatur fra mai til september, en lang kystlinje og et fantastisk kjøkken som er en kombinasjon mellom det italienske og det greske. 

 CAPE TOWN: Afrika er et hot reisemål. Er du skeptisk anbefaler Moland det landet som er mest vestlig inspirert, nemlig Sør-Afrika. Dette bildet er fra Cape Town.

Ut med strand, inn med opplevelser 

Det er slutt på tiden hvor ferie handlet om å ligge på stranda og slikke sol. Nå skal du oppleve mest mulig på ferie, og safari i Afrika er det hotteste innen opplevelsesferier. 


- En sommerferietrend som er veldig tydelig, er å dra på safari i Afrika. Nå skal man oppleve når man drar på ferie, forteller Moland.

Og det store kontinentet har mer enn nok å by på, det er nærmest bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre. 

- Det kommer helt an på hva du vil ha. Hvis du aldri har vært i Afrika, og er litt skeptisk, er Sør-Afrika det landet som er mest inspirert av vesten. Cape Town er en veldig kul storby. Der bor det mange internasjonale studenter som studerer ved universitetene, og byen har et skikkelig partyliv. Du kan også dykke med hvithai, og dra på safari. Men Sør-Afrika er det minst afrikanske landet i hele verdensdelen, sier hun.

Moland har også flere forslag til afrikanske land som er verdt å besøke. 

- Tanzania og Kenya er to av de mest populære reisemålene. Det er mange studenter som reiser rundt i landene. Det er billig, og de har god busstransport. De store highwayene er mye bedre enn norske veier.

Opplevelser, sol og bad kan så absolutt kombineres.

 


SAFARI: Nå er det in med opplevelsesferier. Dra på safari i Afrika.  

- Reiser man til Tanzania kan man også kombinere det med å gå på Kilimanjaro, dra på safari og for eksempel en ukes strandliv på Zanzibar. Jeg anbefaler å ta i hvert fall to, helst tre, uker med ferie til sånne type turer. Det er heller ikke noe problem å bruke fire eller fem uker. Det er billig å reise rundt, selv om safari i seg selv er ganske dyrt. Strandliv på Zanzibar trenger absolutt ikke å koste mye, da man kan bo på billige hosteller, fortsetter hun.


Afrika har også stabilt vær i sommermånedene.

- Det er ikke regntid i noen av landene i Afrika i sommerferien, den varer fra april til slutten av juni. Sør-Afrika er kaldere. Vår sommer er deres vinter, men den tilsvarer nesten en norsk sommer dersom det er bra vær. Om det er dårlig vær kan man risikere å måtte ta på deg en fleecejakke.

LES OGSÅ: Bypåske eller fjellpåske - har du planene klare?

 

Ferier i Burma

Det hotteste reisemålet i Asia for tiden er det tidligere lukkede landet Burma. Det har endelig blitt åpnet opp for turisme, til stor glede for reiselystne på oppdagelsesferd.

- Studenter er ofte godt kjent i Asia, mange bruker gjerne et par måneder på å backpacke rundt. Asia er perfekt for backpacking, sier hun og fortsetter: 

- Indonesia er bra på sommeren, da er det tørt og varmt der og mange øyer man kan utforske. Ellers har vi Bali, og selv om det er mange turister der er det også mange steder som er uoppdaget. Mange av turistene befinner seg nemlig på en side av øya. I tillegg er Burma et land som har blitt trendy å besøke. Endelig er landet åpnet for turistene, og du vil finne mange fine strender her. 


- Hva er skikkelig ut på reisefronten i 2012?

- Problemet er at man reiser mer og mer, så egentlig er ingenting ut, men blant studenter er det ikke kult å reise til de norske koloniene på solkysten. Harry chartermål som Benidorm ville jeg derfor holdt meg unna, her er ikke studenter helt i målgruppen. 

 

 


EKSOTISK: På safari i Afrika kan du se utrolig mange eksotiske dyr, her koser flodhestene seg i Serengeti nasjonalpark i Tanzania. 

Storbyvinterferie

Nå er vinterferien rett rundt hjørnet, og noen studenter er så privilegerte at de har det. Hos noen kalles det også studieuke, så det spørs hvor smart det er å dra på ferie når man egentlig bør lese. Men har du tid og penger anbefaler Moland en europeisk storby som vinterferiedestinasjon. 

- I alle de store fellesferiene er det lurt å holde seg unna charterferieselskap, når alle barnefamiliene har ferie er det dyrt å reise. I vinterferien ville jeg tatt en tur til en storby. Det er dyrt å reise nesten uansett hvor man skal, men jeg begynner å bli klar for vårstemning i for eksempel Roma. Man kan også dra til Berlin, det er en kjempekul by. Det er også bra partyliv der. Selv om du ikke vil få mulighet til å oppleve alle fortauskafeene er det mye fint å se inne også, sier hun.


Til slutt vil hun anbefale en fotballby som du kanskje ikke hadde tenkt på som en feriemulighet: 

- Jeg vil anbefale Liverpool, dit finner man sikkert billige reiser til. Det er en mye kulere by enn man tror, og den er mye mer enn bare fotball. De har bygget et helt nytt distrikt i byen, og der er mange gode shoppingmuligheter, puber og Beatles-historikk. Det er kaldt der i vinterferien, men varmt inne på pubene, avslutter Moland.

LES OGSÅ: Reisevaksiner før du drar til utlandet

 

LES OGSÅ: Appene som gjør ferien enklere