Ferie på lavbudsjett

Sommerferie og blakk, med reisefeber og hybelklaus? Masse penger og opplevelser går ikke nødvendigvis hånd-i-hånd, alt som kreves er bare litt planlegging, nytenking og leting. Vi har gjort det litt enklere for deg.

 

Billig reise

Er du lei av å fly med hjertet i halsen på billige, men skranglende Ryan Air fly, så er det fullt mulig å reise billig på landjorda. Hva med f.eks. å kjøre gratis til Quart-festivalen? Å haike er billig og sosialt, og nettsteder som www.haikeren.no og www.haiketorget.no er møtesteder for sjåfører og passasjerer, hovedsakelig for distanser innenlands, men det er visst også mulig å komme utenlands på denne måten. Om du heller liker å kjøre selv, så er det bilutleiefirmaer som trenger folk til å kjøre biler tilbake til utleiestedet, helt gratis. Sjekk www.transfercar4u.no. 

 

Sykkelferie er en populær ferieform, og dette er en flott mulighet til å oppleve landet på nærhånd. Å sykle er gratis og både i Norge land som Danmark, Irland, Nederland og Tyskland er dette en populær ferieform. Billig overnatting pleier ikke å være et problem, men husk å bestille på forhånd dersom du sykler en populær rute, og at det nesten bare er i Norge at det lovlig å telte i utmark. Syklistenes Landsforening gir informasjon om sykkelferier i Norge og utlandet, www.slf.no.


 

Medlemsskap i Den Norske Turistforening (260 kr) gir også studenter to gratis bussturer og to gratis overnattinger på deres hytter.

 

Interrail er en super og billig måte og se Europa på, med priser fra 1620 kr for 16 dager i en del av Europa til bare 3200 for hele verdensdelen i en måned.

 

Bo billig

Dersom ikke komfort eller privatliv er en nødvendighet, kan du også spare mange penger på overnattinger, for ingenting føles vel mer bortkastet enn å bruke penger på å sove?

 

Med lavest komfortfaktor men som allikevel er helt gratis, overnatting på flyplasser og togstasjoner. Men ikke glem, at en dårlig natt sjelden gir en god dag derpå, og at mange opplevelser kan være ødelagt på grunn av en natt mellom armelener og på kalde marmorgulv. En fordel med dette, er jo at du kan reise videre tidlig neste dag. Husk å sette inn sekken på oppbevaring.

LES OGSÅ: Ti festivaltips fra en 25 år gammel festivaljomfrue

Takket være den norske allemannsretten er det lov å telte gratis i utmark i et par dager, så sant du rydder opp etter deg. En gratis overnatting på for eksempel Hovedøya i Oslofjorden, er vel ikke å forakte.


 

Flere nettsider er i senere år opprettet for å formidle ledige sofaer og gratis soveplasser i private hjem verden over, i bytte mot at du selv gjør din egen sofa tilgjengelig for andre; www.hospitalityclub.org, www.globalfreeloaders.com og www.couchsurfing.com.

En annen måte å komme tett på lokalbefolkningen, er å bo hos esparanto talere gratis, i bytte mot at du lærer deg språket.

 

Dersom du har litt mer enn nesten ingenting å rutte med, er vandrerhjem også genialt for deg som har litt høyere komfortkrav, som dusj og sengetøy. På flere steder er også frokost inkludert. Vandrerhjem er ofte veldig populært ( og veldig sosialt), så det lønner seg å gjøre reservasjoner en god tid før du ankommer. Det lar seg lett gjøre fra sider  som www.iyhf.org og www.hostels.org.

LES OGSÅ: Festivalguide 2010

 

Så nå bare gå til verks med fri fantasi og et åpent sinn, og gjør dette til den feteste sommeren noen sinne.