Liker du å ha beina på et brett, vil du elske San Diego.

Med mer enn 300 dager i året uten regn, er det ikke vanskelig å bedrive brett-aktiviteter helt sør i California. Solen skinner nesten uavbrutt i denne byen, og om den ikke gjør det, er det alltids tørt.

Med storebror Los Angeles bare to timer og San Francisco seks timer unna, havner San Diego ofte i skyggen av sine mer kjente søstre i California. Det er det derimot ingen god grunn til.

Byen tar deg vennlig imot, og du glemmer ikke San Diego med det første etter å ha besøkt byen. Det første inntrykket får du allerede når du lander på flyplassen. Den ligger bare fire kilometer fra sentrum, og flyene må nesten svinge unna skyskraperne for å lande på verdens travleste flystripe. Ikke bli overrasket om du tar bussen og flyene svever 30 meter over hodet på deg på motorveien.

For oss nordmenn er en by som San Diego et uvant sted å reise til. Sentrum er dødt, og det aller meste foregår i bydelene utenfor. De beste shoppingstedene, de beste utestedene og barene og de beste menneskene finner du utenfor sentrum. Spesielt bydelene Ocean Beach og Pacific Beach er bra steder å henge ut, nesten uansett hva du tenker å gjøre.

 

Milevis med strender

Strendene i San Diego er et kapittel for seg selv. Glem Venice Beach og Long Beach i Los Angeles! Vil du surfe, er det Pacific Beach og Mission Beach som gjelder. Surfere fra hele verden kommer hit for å prøve bølgene, og selv om det ikke regnes som verdens beste surfested, kan du surfe hele året her. Vinterstid er sjøen iskald, og du må ha våtdrakt for å klare deg, selv om det ikke er så kaldt i lufta. Den beste tida for surfing er enten mellom august og november eller tidlig på våren, altså februar til april. Midtsommer kan være varierende.

Utstyr for surfing finner du overalt. Prisene og utstyret varierer voldsomt, men man bør ikke betale mer enn $25 for våtdrakt og brett, eller cirka 140 norske kroner. Utstyret man leier, er som regel myntet på nybegynnere, men om du spør deg litt rundt, får du tak i utstyr for deg som har surfet en stund. Det er dyrt å frakte surfeutstyr tvers over kloden, så det kan lønne seg å leie lokalt.

 San Diego:

Omtrent 1,3 millioner innbyggere i byen, omtrent 3 millioner i hele byområdet.

Ligger helt sør i California, cirka 20 minutters kjøretur fra Mexico, og har en stor mexicansk befolkning.

To universiteter med mer enn 70.000 studenter.
Byen er regnet som nummer ni av de ti tryggeste byene i USA.

Betong overalt

Det er ikke bare i sjøen du kan herje med brett under beina. San Diego er et paradis for deg som liker skateboarding. Det er mer enn 30 skateparker i stillehavsbyen, og gatene er fulle av fete rails.

Ettersom nesten hele byen er relativt flat, kommer du deg fort rundt med et skateboard. Sjansene er store for å kræsje med andre skatere eller folk på rollerblades om du henger rundt strandområdet, mens du får gatene for deg selv andre steder i byen. Et tips er å stikke innom en av skateparkene i nærheten. De lokale skaterne vet gjerne om bra spots for skatere.

 

Mer enn brett

San Diego er mer enn bare surfing og skating. Plassert helt sør i California har byen mye å by på. Både San Diego Zoo og ikke minst Sea World er store attraksjoner som er vel verdt å besøke. Spesielt Sea World er kjent for gode opplevelser. Byen er også den best beskyttede i hele USA, med både fly -, hær -, og marinebaser innenfor bygrensa.

 Om slikt interesserer deg, kan du besøke hangarskipet USS Missouri, som har blitt et museumshangarskip. I tillegg ligger San Diego Space and Air Musem i kort avstand fra sentrum.

20 minutters kjøretur fra San Diego ligger Mexico med den meget spesielle grensebyen Tijuana. Har du tid, anbefales en tur dit. Byen har mistet nesten alle turister etter at den meksikanske narkokrigen blusset opp i 2008, men er nå et trygt sted å besøke. Byen har fått en slags rennessanse de siste to årene og er nå regnet som et hipt sted med litt alternative utesteder og konserter.

 Slik kommer du deg dit

British Airways flyr til San Diego via London og Dallas. Prisene varierer, men er du ute i god tid, får du billetter til godt under 4000 kroner.
Norwegian tar deg fra både Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen til London for rundt 600 kroner tur/retur.

Til slutt må vi ikke glemme at San Diego er i USA. For nordmenn er det nesten alltid gøy å besøke De Forente Stater. I USA er alt stort, prangende og fantastisk. Spis frokost klokken to på natten på Denny’s, eller kjør innom «Drive-in Liquor Store».

Helt sør, nesten ved grensen, finner du «Las Americas», et enormt område med såkalte «outlet stores», som selger merkevarer til svært lave priser. Her kan man virkelig shoppe. Det er to timer til Los Angeles og 20 minutter til Tijuana, Mexico. Det er ikke ute grunn at hundrevis av norske studenter velger å studere her.

San Diego gir deg en fullkommen kombinasjon av godt vær og amerikaferie, og er spesielt interessant for de som elsker å ha et brett under beina.

 

 Her kan du bo:

San Diego har overnattingssteder i alle prisklasser, men enkelte utmerker seg.

Ocean Beach International Hostel ligger på Ocean Beach og er et lokalt landemerke. Her får du senger til $19, og mange nye bekjentskaper i samme slengen. Hostellet ligger fem minutter fra stranden og midt i et av de beste områdene i byen.

Ellers er de typiske amerikanske «roadside motel» et godt alternativ. Her kan man få overnatting til rundt $20 per person, men da må du regne med å dele en stor seng med noen.

Hoteller i alle typer finner du over hele byen. Sjekk reisesider på Internett for å finne riktig hotell.

 

Denne saken har også vært på trykk i studentmagasinet Campus.