(StudentTorget.no):

Spiser du det samme uke etter uke og er møkkalei? Hva med å lage mat fra ulike land hver dag i en uke? 

Her er syv spennende oppskrifter du kan bryne deg på.

God mandag!

 

Mandag - Tom Kah Gai (Thailand)

Prøv denne deilige thailandske kyllingsuppen til middag.

 

 

Dette trenger du:
1 kylling (ca. 1000 g) eller kyllingfileter
1 ½ l vann
1 båt hvitløk i tynne skiver
10 tynne skiver galangarot, evt. dobbel mengde ingefærrot
2 sitrongress
2 ts salt
Saften av 1 lime
5 sjalottløk i tynne skiver

Slik gjør du:
1. Del opp kyllingen i 3-4 cm lange biter med ben. Bruk ei kjøttøks, om du har.

2. Kok opp vann og tilsett hvitløk, galangarot (eller ingefær) og sitrongress skåret på skrå i ca. 1 cm lange biter. Tilsett salt og limesaft.

3. Ha i kyllingstykkene og sjalottløk i skiver. Kok opp og la suppen trekke 5-10 minutter.

4. Spises gjerne med ris. 

 

Tirsdag - Sheperd's Pie (England)

Det tar litt tid å lage denne retten, men det er absolutt verdt det. Inviter venner over, så lager dere middagen sammen.

 

 

Dette trenger du:
500 g malt lammekjøtt
2 løk i skiver
2 ss margarin til steking
2 gulrøtter i terninger
200 g hermetiske maiskorn
2 ss hakkede friske urter (f.eks. rosmarin, basilikum, timian)
½ ts pepper
2 ss hvetemel
5 dl oksekraft / buljong
1 ½ kg poteter
75 g smør
2 dl melk
1 ts salt
½ ts pepper
½ ts malt muskat
2 ss smeltet smør
2 dl revet hvitost (hvis ønskelig)

Slik gjør du:
1. Stek lammedeigen sammen med løken. Tilsett gulrøtter, mais, urter og pepper.

2. Strø over hvetemel og la det steke i 3-4 minutter. Hell på kraft/buljong. La det småkoke i 15-20 minutter, til sausen har fått sausekonsistens.

3. Skrell potetene, del dem i grove biter og kok dem møre.

4. Mos potetene og rør inn melk og smør. Rør godt og smak til med salt, pepper og muskat.

5. Ha kjøttblandingen i en dyp ildfast form. Legg potetmosen som et lokk over kjøttblandingen. Smør på smeltet smør på toppen. Prikk med en gaffel. Hvis du ønsker, kan du strø over litt ost.

6. Stekes i stekeovnen på 180 grader i 30-40 minutter til toppen er gyllen.


 

Onsdag - Jansons fristelse (Sverige)

Denne klassikeren stammer fra vårt naboland Sverige.

 

 

Dette trenger du:
100 g ansjosfileter
4 poteter 
1 stk løk 
1.5 ss smør 
1.5 dl matfløte 
1 ss ansjoslake 
1 ss griljermel

Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 200 grader.

2. La ansjosfiletene renne godt av.

3. Råskrell potetene og skjær dem i tynne skiver.

4. Rens løken og skjær i tynne ringer. Stek dem myke, men ikke brune, i smør eller margarin.

5. Legg potet, løk og ansjos lagvis i smurt ildfast form, med poteter underst og øverst.

6. Bland sammen fløte og ansjoslake, og hell det i formen.

7. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek retten midt i ovnen i ca. 30 minutter.

8. Fjern folien og dryss over griljermel.

9. Stek retten videre til potetene er møre og overflaten gyllen.

10. Server gjerne en frisk salat til.

LES OGSÅ: Karbonader med speilegg, tomatsuppe, ostesmørbrød, jamalaya, spaghetti med kjøttboller, relish

 

Torsdag - Laksewok med sursøt saus (Kina)

Et godt og sunt måltid som tar deg kort tid å lage på en hektisk ukedag.

 

 

Dette trenger du:
2 laksefileter
1 båt hvitløk
1 ts finhakket, frisk ingefær
½ stk rød chili
½ pose ferdig woksaus
½ rødløk
½ grønn squash
½ stk paprika
½ boks hermetisk babymais
¼ stk brokkoli
1 ss rapsolje til steking
½ pk fullkornsnudler
Litt nykvernet pepper

Slik gjør du:
1. Skjær laksefiletene i strimler.

2. Bland laksestrimler, hvitløk, ingefær og chili med woksaus. Mariner i cirka 30 minutter.

3. Skjær rødløk i ringer, squash i skiver, paprika og brokkoli i biter.

4. Kok nudlene etter anvisningen på pakken.

5. Ta fisken ut av marinaden og fres den raskt (2-3 minutter) i olje på sterk varme i en panne. Ta ut fisken og fres grønnsakene.

6. Bland de stekte laksestrimlene og nudler forsiktig i til slutt. Tilsett marinaden og smak til med pepper og eventuelt salt.


 

Fredag - Hamburgere (USA)

Hva passer vel bedre til en fredag enn å slenge seg ned i godstolen med en ordentlig burger og en film på TV?

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig eller karbonadedeig
½ ts salt
Litt pepper
¼ dl vann
1 ss margarin / olje til steking
2 salatblader
1  tomat
¼ løk
2 hamburgerbrød

Slik gjør du:
1. Rør inn salt, pepper og vann i kjøttdeigen, men ikke rør for lenge. Deigen skal ikke bli seig.

2. Ha litt vann på en trefjøl og form deigen til runde kaker som klemmes ut til store flate burgere.

3. Stek burgerne på sterk vame, 1-2 minutter på hver side.

4. Varm hamburgerbrød som anvist på pakken og fyll det med salat, hamburger, tomat og løk. Ketchup eller annen saus etter eget ønske.

LES OGSÅ: Middagsoppskrifter: Focaccia, asiatisk gryterett og karrikoteletter

 

Lørdag - Rogan Josh (India)

Det er faktisk ikke vanskelig å lage god indisk mat. Denne indiske lammegryten lager du enkelt selv på under en halvtime.

 

 

Dette trenger du:
400 g benfritt lammekjøtt fra stek eller bog
1 stk løk
2 ss olivenolje til steking
2 ss indisk, rød karripasta
1 boks hakkede, hermetiske tomater
1 ts sukker
2 ss kokosmasse

Slik gjør du:
1. Del lammekjøttet i terninger (ca. 3 x 3 cm), hakk løken og legg dette i en varm stekepanne med olje. Tilsett karripastaen når kjøttet og løken er blitt gyllen.

2. Tilsett hermetiske tomater og la alt småkoke i 10-15 minutter.

3. Rør inn sukker og kokosmasse. Klipp gjerne litt frisk koriander over.

4. Server sammen med ris og en salat.


 

Søndag - Hjemmelagde seikarbonader (Norge)

Vi avslutter uka her hjemme i Norge med hjemmelagde seikarbonader. Lag gjerne en dobbel porsjon med seikaker, og frys de ned til raske middager.

 

 

Dette trenger du:
300 g seifilet, uten skinn og bein 
½ ts salt 
½ ss potetmel
½ ss gressløk 
Litt pepper 
½ dl melk 
Smør 

Gulrotstuing:
1 gulrot 
50 g sukkererter 
1 dl vann 
Litt salt 
½ ss hvetemel 
½ dl matfløte

Slik gjør du:
1. Skjær sei i strimler og mal dem med saltet, i kvern eller i food-processor.

2. Rør inn potetmel, finhakket gressløk og pepper og spe med melken litt om gangen til en fast farse.

3. Form fire store karbonader og stek dem i  smør, margarin eller olje.

4. Bruk middels varme så de blir pent brune samtidig som de blir gjennomstekte.

5. Rens og skjær gulrot i små terninger, strimle sukkererter.

6. Kok grønnsaker møre i lettsaltet vann.

7. Sil kokevannet fra, men ta vare på det.

8. Kok opp vannet igjen. Visp sammen hvetemel og fløte og visp det i grønnsaksvannet. La sausen småkoke i 4-5 minutter.

9. Tilsett grønnsaker og la dem bli ordentlig varme.

10. Server seikarbonader med stuet gulrot og sukkererter, samt kokt potet.

Vel bekomme!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!