(StudentTorget.no):

I denne ukesmenyen finner du syv lette, friske og innbydende retter for både grill og stekepanne. Frister det med hvitløksgratinert spekeskinke og reker, grillspyd med mangosalat, kyllingbruschetta eller avocadosalat og reker? Oppskriftene finner du her! 

Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no, og er beregnet til to porsjoner.

 
 

Sommerfrittata med spekeskinke

Frittata er som en italiensk omelett, og er både lett, rask og sunn. 
 
 
Dette trenger du:
 
50 g skivet spekeskinke 
 


 
 
60 g frisk spinat 
 
¼ rødløk 
 
¼ båt hvitløk 
 
¼ rød chili 
 
¼ ss margarin til steking
 
1 ½ egg 
 
¼ ts salt 
 
en klype pepper 
 
2 røde cherrytomater 
 
en håndfull revet gulost
 
(og evt. ½ ss revet parmesan) 
 
 
Slik gjør du:
 

1. Skyll frisk spinat godt og la vannet renne av. Skjær løken i ringer. Fres den med finhakket hvitløk og finhakket chili i margarin ved middels varme.

 

2. Ha spinaten i pannen og fres den til den faller sammen. Visp eggene lett med salt og pepper og hell i pannen. Legg på halve tomater og revet ost. La eggeblandingen stivne ved middels varme.

 

3. Legg frittataen over på et fat. Del den i like store deler. Anrett med spekeskinke på toppen.


 
 

Avokadosalat med strimlet svinekjøtt

Dette er en mettende salat som du trygt kan servere til middag. Svinekjøtt passer til både fruktige, spicy og hotte smaker, og er derfor knallgodt i salater.
 
 
Dette trenger du:
 
 
300 g renskåret svinekjøtt i strimler 
 
2 ss olje til steking
 
½ ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
½ hode issalat 
 
½ pk ruccula 
 
1 rødløk i tynne skiver
 
1 avokado i tynne båter
 
1 ts sitronsaft 
 
½ dl pinjekjerner 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Fres kjøttet et par minutter på sterk varme i litt olje. Stek det i to omganger. Dryss over salt og pepper.
 

2. Skyll salatene og skjær issalaten i strimler. Ruccula kan brukes som den er eller i biter. Legg salaten i en bolle sammen med løken. Avokado skjæres i båter og dynkes med litt sitronsaft slik at den holder fargen.

 
3. Pinjekjernene blir ekstra gode hvis de ristes i tørr stekepanne til de får en gyllen farge. Dryss pinjekjernene over salaten.
 
 
 

Grillspyd med mangosalat

Grillspyd er en rask og enkel måte å grille på. Her brukes ytrefilet av svin, som er både sunt og har en mild smak. En frisk mangosalat passer utmerket til svinefilet.

 
 
Dette trenger du:
 
300 g ytrefilet av svin i skiver
 


 
 
 
½ ss rapsolje 
 
¼ ts salt 
 
en klype pepper 
 
4 grillspyd 
 
Mangosalat:
 
1 ½ moden mango 
½ rødløk 
 
1 lime 
 
2 pasjonsfrukt 
 
2 ss olivenolje 
 
¼ ts salt 
 
en klype pepper 
 
½ lime i båter
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skrell mango, og kutt den i store biter. Rens rødløk, og skjær løk og lime i tynne skiver. Legg mango, rødløk og lime lagvis i et glass.
 
2. Del pasjonsfrukt, ta ut innmaten med skje. Lag en dressing av pasjonsfrukten, olje, salt og pepper. Hell den over mangosalaten.
 
3. Del skiver av ytrefilet i tre tykke strimler, og tre dem på spyd. Pensle med olje og grill spydene i 6-8 minutter. Snu ofte.
 
4. Server spydene og mangosalaten med noen båter av lime. 
 
NB! Dersom du bruker trespyd, legg dem i vann i 15 minutter før du bruker dem, så de ikke begynner å brenne på grillen.
 
 
 

Kyllingbruschetta

Kylling og en stekt brødskive med snaddersalat er alt du trenger for en lett og god middag i sommervarmen.
 
 
Dette trenger du:
 


 
 
2 grillede kyllinglår 
 
2 skiver grovt brød 
 
½ båt hvitløk 
 
2 tomater 
 
1 avokado 
 
10 blader frisk basilikum 
 
2 ss olivenolje 
 
¼ ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
2 ss kesam 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Varm kyllinglårene i ovn ved 200 °C ca. 20 minutter eller i en stekepanne
 
2. Rist brødskivene i en tørr panne og gni skivene med en båt hvitløk.
 

3. Del tomatene i to, ta ut frøene og kutt dem i terninger. Del så avokadoen, ta ut steinen og kutt den i terninger. Strimle basilikumbladene. Bland alt i en bolle, ha i olje og smak til med salt og pepper.

 
4. Fordel blandingen på de ristede brødskivene. Legg dem på tallerken sammen med kyllinglårene og en spiseskje kesam til hver.
 
 
 

Hvitløksgratinert spekeskinke og reker

Reker er en av havets mange delikatesser, og sammen med den salte spekeskinka blir dette en deilig sommerrett som passer like godt som en liten forrett som til et fullverdig måltid i større porsjoner.

 


 
 
 
Dette trenger du:
 
35 g spekeskinke i strimler
 
70 g pillede reker 
 
0.7 dl  crème fraîche 
 
½ ss sitronsaft 
 
⅓ ss tørket dill 
 
1 ⅓ båt finhakket hvitløk 
 
35 g gulost
 
en klype pepper 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Bland alle ingrediensene (utenom osten) i en bolle, fordel massen over i ildfaste små porsjonsformer.
 
2. Strø ost på toppen og stek på 225 °C i ca. 12-15 minutter. 
 
3. Server med salat og baguette.
 
 
 

Biffwrap med guacamole og grillet paprika

Grillmarinert ytrefilet av storfe på spyd, servert i tortillalefser med guacamole og grillet paprika er en perfekt sommermiddag som både smaker godt og er enkel å lage.

 
 
Dette trenger du:
 
300 g ytrefilet av storfe
 
Marinade:
 


 
 
1 ss olje
 
½ båt grovhakket hvitløk
 
1 ts revet frisk ingefær
 
saft og skall fra ¼ lime
 
Guacamole:
 
1 avokado
 
½ båt hvitløk
 
½ finhakket rød chili
 
saft av ½ lime
 
¼ ts salt
 
en klype pepper
 
1 ss finhakket frisk koriander
 
1 rød paprika
 
1 oransje paprika
 
4 fullkorntortillas
 
4 grillspyd
 
 
Slik gjør du:
 
1. Skjær kjøttet i store terninger, ca. 3x3 cm. Bland sammen ingrediensene til marinaden og hell den over kjøttet. Mariner kjøttet i minimum 1 time.
 
2. Del avokado i to. Hakk forsiktig kniven i avokadosteinen, vri kniven til siden og ta ut steinen. Mos avokadokjøttet med en gaffel.
 
3. Bland hvitløk, chili og avokado. Smak til med limesaft, salt og pepper. Tilsett finhakket koriander.
 

4. Du kan også kjøre alle ingrediensene til passende konsistens i en mikser. Da får du en jevnere guacamole enn hvis du bruker gaffel. Legg avokadosteinen ned i den ferdige guacamolen, da beholder den sin fine grønnfarge.

5. Del paprika i to, og ta ut kjernen. Pensle paprika med litt olje og legg dem på grillen med skinnsiden ned. La dem grille i 5-10 minutter, eller til de er møre. Dra forsiktig av skinnet og skjær paprika i strimler.

 
6. Tre biffterninger på spyd, og legg dem på grillen i 6-8 minutter. Snu dem ofte.
 
7. Varm tortilla raskt på grillen og anrett dem med guacamole, grillet paprika og biffspyd. 
 
NB! Dersom du bruker trespyd, legg dem i vann i 15 minutter før bruk, slik at de ikke tar fyr på grillen.
 
 
 

Avocado med reker

Dette er også en rett som kan brukes som forrett eller hovedrett – alt etter størrelsen på porsjonene og hva man velger å spise inntil.
 
 
Dette trenger du:
 


 
 
1 avokado 
 
200 g reker 
 
Dressing:
 
1 dl seterrømme 
 
½ båt finhakket hvitløk 
 
¼ finhakket rød chili 
 
1 ts sitronsaft 
 
1 ss hakket frisk dill 
 
¼ ts salt 
 
¼ ts pepper 
 
 
Slik gjør du:
 

1. Bland alt til dressingen sammen. Smak til med salt og pepper. Bland inn rekene.

 

2. Del avocadoen i to og ta ut steinen. Ta ut kjøttet av skallet med en skje, slik at du får fire skåler.

 

3. Del avocadokjøttet i to, slik at du får 8 like store deler. Kutt 4 av dem opp i små biter og bland det inn sammen med rekene i dressingen. Kutt de fire som er igjen i tynne skiver, nesten helt igjennom og brett dem ut til vifter.

 

4. Legg avocadoskålene på en tallerken og fyll fyllet opp i avocadoskålene. Pynt med avocadoviftene.

5. Pynt gjerne med salat, sitron og dill.

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!