(StudentTorget.no):

I denne ukas meny fra Studentkokeboka finner du alt fra en spennende wok med chilli og stekte bananer til en deilig fiskeburger og verdens raskeste suppe.

Se om du finner noe som faller i smak!

Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no og er beregnet til 2 porsjoner.

 

Mandag - Wok med chili og banan

Woking er en enkel løsning når man ønsker å bruke rester av grønnsaker og kjøtt. Det er svært enkelt å variere med ingredienser og krydder, og her er det kun fantasien som setter grenser. Her finner du en uvanlig men velsmakende variant. Stekte bananer er overraskende godt!

 

 

Dette trenger du: 
300 g renskåret svinekjøtt i strimler 
2 ss olje til steking
1 ts hakket frisk ingefær 
2 bananer 
½ dl cashewnøtter 
3 ss søt chilisaus 
Ris eller nudler

Slik gjør du:
1. Stek svinekjøttet sammen med hakket ingefær i stekepanne eller wok.

2. Tilsett skivede bananer og nøtter, og vend det forsiktig sammen med kjøttet.

3. Bland i chilisaus og server med ris eller nudler.

Hvis du ønsker å gjøre måltidet enda litt sunnere, kan du gjerne servere med en råkost av revet gulrot, hodekål, strimlet vårløk og presset sitron.


 

Tirsdag - Pølsetortillas

Pølser er alltid en kjempegod og enkel løsning, og du kan variere tilbehøret i det uendelige. Her har du ett eksempel med fylte tortillalafser med pølser og couscous. Couscous er mye brukt i nordafrikanske land som for eksempel Marokko. 

 

 

Dette trenger du:
2 ostepølser 
1 ss margarin /olje til steking
1 dl couscous 
½ pakke fryst grønnsaksblanding 
½ pakke hvetetortillas (gjerne fullkorn) 

Slik gjør du:
1. Lag couscousen etter anvisning på pakken. 

2. Stek pølsene på middels varme. 

3. Tilsett grønnsaksblandingen i couscousen. 

4. Varm tortillaene etter anvisning på pakken. 

5. Fyll tortillaene med pølser og couscousblandingen. Server gjerne litt rømme eller yoghurtdressing ved siden av. 

LES OGSÅ: Fiskekaker, Spaghetti med feta, hot hverdagssuppe, helsprø form, kyllinggryte, rekeomelett

 

Onsdag - Chow-chow

Dette er en gryterett med blant annet svinekjøtt, sopp og ananas som var veldig populær på 70-tallet. Tradisjonen tro kan du gjerne servere tilbehør som nøtter, banan, agurk m.m. i skåler ved siden av. 

 

 

Dette trenger du:
300 g renskåret svinekjøtt i strimler 
1 løk i tynne båter
2 sopp eller 1 liten boks hermetiske champignoner
½ dl matfløte 
½ liten boks hermetisk ananas i biter 
½ stk rød paprika i strimler
1 stk syrlige eple i terninger
1 ts finhakket syltet ingefær 
1 ss tomatpuré 
½ ts karri 
½ ts buljongpulver 
½ ss maisstivelse (maizena) 
Salt og pepper 
1,5 dl vann 

Slik gjør du:
1. Varm en stor stekepanne med høye kanter eller en vid gryte. Ha i olje og karri. La dette surre litt før du tilsetter kjøttet. Brun kjøttet lett. 

2. Tilsett løk og sopp og fres dette. Dryss over salt, pepper og vann + buljong. 

3. Kok opp og tilsett ananas, paprika, epler og ingefær. Rør om og ha i tomatpurè. 

4. Rør maisennamelet ut i fløten og hell over i gryten. Kok opp og la det småkoke i ca. 5 minutter. 


 

Torsdag - Lettvint lakselasagne

Lasagne er noe de fleste liker, og hvis man ønsker å variere litt er laks et fint alternativ. 

 

 

Dette trenger du:
150 g kokt laks 
4 lasagneplater 
½ pk dypfryst spinat 
2-3 egg (2 store eller 3 små) 
½ dl revet hvitost 
2 ½ dl melk eller fløte/melk-miks
salt og pepper 

Slik gjør du:
1. Kok lasagneplatene i fosskokende vann i 5 minutter.

2. Bland egg, melk, salt og pepper.

3. Legg lagvis i ildfast form: eggeblanding, lasagneplater, fisk, spinat, eggeblanding osv. Avslutt med eggeblanding.

4. Stek i stekeovnen ved 175 °C i 30 minutter. Dryss på revet ost, og stek videre til osten er gyllen.

Server med brød og salat. 

LES OGSÅ: Ukemeny: Lettlaget og godt

 

Fredag - Asiatiske kalkunbiffer med fruktsaus

Hvis du er vant til å servere Waldorfsalat til kalkun har du allerede erfaring med at frukt og kalkun er en god match. Men har du servert fruktsaus til kalkunbiffen? Det bør du prøve!

 

 

Dette trenger du:

2 kalkunbiffer 
1 ss maisstivelse (maizena) 
1 ½ ss rapsolje 
salt og pepper 

Fruktsaus: 
1 ½ appelsin 
½ ts revet frisk ingefær 
0.13 ts five spice powder (kinesisk krydderblanding) 
½ ss flytende honning 
¼ mango i biter
½ ss finhakket frisk kruspersille 
salt og pepper 
½ ss smør 

Slik gjør du:
1. Bland maizenna med salt og pepper. Dryss over kalkunbiffene og rist av.

2. Stek biffene i rapsolje i 4-5 minutter på hver side. Ta biffene ut og hold dem varme.

3. Tilsett jus av to appelsiner (ca. 1 1/2 dl), ingefær, honning og krydder. Kok forsiktig opp. Bland resten av maizennamelet med 1-2 ss kaldt vann og ha det i sausen til det tykner. Smak til. Ha i en liten klatt smør til slutt.

4. Legg kalkunbiffer, appelsinbåter og mangobiter i sausen og la alt bli varmt. 

Server med for eksempel aspargesbønner og kokt ris. 

Tips: Får du ikke tak i kinesisk femkrydderblanding, kan du forsøke deg på en blanding av en klype cayennepepper, stjerneanis, kanel, nellik og eventuelt fennikel. 


 

Lørdag - Verdens raskeste suppe

Denne suppen er så rask å lage at ingen lenger har noen unnskyldning for ikke å ha tid til å lage middag. Pølser smaker fortreffelig sammen med erter, spinat og nudler! 

 

 

Dette trenger du:
1 pk smårettpølse à 200 g
1 pose ferdig erte- og spinatsuppe à 500 ml
1 pose ferdigkokte nudler à 150 g

Slik gjør du:
1. Varm opp suppen i en kjele. 

2. Ha i smårettpølser og nudler. La det koke opp.

Serveres med brød. 

LES OGSÅ: Ukens oppskrifter

 

Søndag - Fiskeburger

Sei er en ypperlig matfisk, og når vi snakker om smak så stiller seien i en helt egen klasse. Den passer spesielt godt til hjemmelagde fiskeburgere som disse. Stek dem i panne eller på grillen. Nydelig hverdagsmat!

 

 

Dette trenger du:
300 g seifilet 
½ ss potetmel 
½ hakket løk 
1 ss hakket frisk gressløk (eller tørket)
¾ dl melk 
¾ ts salt 
¼ ts pepper 
1 ss margarin til steking
2 blad av hodesalat 
2 blad rød lollo salat 
1 tomat i skiver
1 hel sylteagurk
2 hamburgerbrød 

Slik gjør du:
1. Skjær seifileten i biter og ha den i en foodprosessor. Tilsett salt og kjør maskinen til alt er blandet.  Tilsett iskald melk, litt om gangen. Ha i potetmel, finhakket løk, gressløk og pepper. Kjør et par omganger.

2. Ta litt kaldt vann på hendene og form store, litt flate kaker. Stek dem på middels varme i ca. 4 minutter på hver side.

3. Legg salat, tomat og sylteagurk i hamburgerbrødet og legg på de ferdigstekte fiskeburgerne.

Tips: Stek gjerne fiskeburgerne på forhånd, slik at du bare trenger å varme dem opp.

Vel bekomme!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!