(StudentTorget.no):

Semesteret er i full gang og studenter må ha riktig hjerneføde for å prestere sitt beste.

Ukens meny er proppet med sunne hverdagsretter og vi har lagt til to vegetarretter, og to fiskeretter - da bør vel alle være fornøyde? Flere av middagene kan lages i større porsjoner, slik som med mandagens linsesalat. Den er nok til fire porsjoner, og er perfekt å ha med seg som lunsj.

God mandag!

 

Mandag – Linsesalat

Ukens første rett er en sunn og mektig linsesalat. Den inneholder riktignok en del ulike ingredienser, men er full av smak og metter godt. Lag en stor porsjon, og du kan ta med deg en sunn salat til lunsj utover i uken. Rødvinseddik kan lett fåes tak i enhver matbutikk, men kan også sløyfes til fordel for litt vanlig eddik og litt ekstra sukker.

 

 

Dette trenger du:
225 g røde, gule eller grønne linse
1 stk laurbærblad
1 ss rødvinseddik (kan sløyfes med vanlig eddikk og litt sukker)
2 båter hvitløk
1 ts sukker
12 dl vann
2 ss salt
1 stk finhakket rødløk
50 g soltørkede tomater i olje, silt av og hakket
2 ss balsamicoeddik
3 ss olivenolje
100 g smuldret fetaost
3 ss finhakket bladpersille

Slik gjør du:
1. Ha linsene i en kjele sammen med vann, edikk, 1 båt hvitløk, sukker, laurbærblad og litt salt og pepper.

2. La det koke opp og la linsene trekke i cirka 25 minutter til de er møre, like under kokepunktet.

3. Hell av vannet og la linsene dryppe godt av. Fjern hvitløken og laurbærbladet. Hell linsene over i en salatbolle og la de bli kalde.

4. Finhakk den andre hvitløkbåten, og bland de resterende ingrediensene sammen, før du blander det inn sammen med linsene.

5. Smakes til med salt og pepper, og legges til avkjøling i cirka 2 timer før servering.

Servér gjerne med litt grovt brød til. Vel bekomme!


 

Tirsdag – Røkelaks med eggerøre

Ukens fiskerett er den klassiske røkelaksen med eggerøre - en smakfull og kjapp middagsrett. Bruk en kjele i stedet for stekepanne når du lager eggerøren, da har du mer kontroll og den blir ikke like fort svidd eller tørr. Eggerøre smaker alle best med fersk gressløk, men det går fint med både tørket gressløk og basilikum/timian om du ikke har.

 

 

Dette trenger du:
1 stk egg
1 ss vann
Liten klype salt
1/2 ss tørket gressløk
75 g røkelaks

Slik gjør du:
1. Pisk sammen egg, vann og salt. Rør inn tørket gressløk i eggeblandingen.

2. Ha litt smør/margarin i en kjele. Hell i eggeblandingen og bruk en gaffel til å røre til eggerøren. Bruk lav varme slik at den ikke svir seg.

3. Avkjøl eggerøren litt før du serveres med røkelaks og toast til.

LES OGSÅ: Quesadillas, vårruller, Sweet and Sour og kyllingburger i pita

 

Onsdag – Spinatsuppe

Vi har sikkert alle hørt (minst én gang) når vi var små at spinat er viktig for at vi skal bli sunne og sterke. Og det er faktisk ikke løgn heller. Grønnsaken inneholder mange næringsstoffer som vitamin c, jern, kalsium og en rekke antioksidanter. I tillegg er den fattig på kalorier. Spinat er rett og slett en supergrønnsak, og spinatsuppe er en smakfull og billig rett - perfekt for studentlommeboken. Denne oppskriften er beregnet på 4 porsjoner, så kok opp egg etter hvor mange porsjoner du skal spise. Resten kan fryses ned til en annen dag du trenger litt enkel hverdagsmat.

 

 

Dette trenger du:
1 egg (eller 4 stk hvis du skal servere suppe til 4 stykker)
1 stk løk
1 ss olivenolje
300 g dypfryst spinat
8 dl vann
2 stk hønsebuljongterninger
1 dl purre
1 dl crème fraîche orginal, 35 %

Slik gjør du:
1. Kok eggene i 8-10 minutter, til de er hardkokte. Avkjøl i kaldt vann og fjern deretter skallet.

2. Ha hakket løk og oppting spinat i en kasserolle sammen med litt olje. La det frese et par minutter.

3. Tilsett vann, buljong og purre i tynne ringer. La det koke i cirka 5 minutter.

4. Tilsett crème fraîche og kjør suppen jevn med en stavmikser. Smak til med litt salt og pepper.

Servér suppen med egg.

God appetitt!


 

Torsdag – Kjøttboller i kremet pastasaus

Torsdagens middag er en deilig pastarett som nesten lager seg selv. Her kan du bruke forskjellige typer kjøttboller, og hvis du ikke liker å jukse, kan du lagen en enkel salat i løpet av et par minutter.

 

 

Dette trenger du:
150 g kjøttboller, gjerne av kylling
1/2 pk fersk tortellini à 250 g
1/2 dl matfløte
1/2 stk urtebuljongterning
1/2 pk ferdigkuttet salatblanding, eller egenlaget

Slik gjør du:
1. Kok pasta og varm kjøttboller etter anvisning på pakken.

2. Kok opp fløten og ha i buljongterningen. Pass på at buljongen løser seg ordentlig opp. Ha i den kokte pastaen og rør godt sammen med sausen.

Servér pastaen med kjøttboller og litt salat til!

LES OGSÅ: Matpakketips for studenter: Økonomiske, sunne og tidsbesparende nistetips

 

Fredag – Middagskaker

Lunsjkaker eller middagskaker er rett og slett en slags karbonade med litt grønnsaker. Blander vi inn litt makaroni også, har du en mettende middag. Vi anbefaler å bruke en stavmiser eller kjøkkenmaskin til farsen, men med litt tålmodighet går det an å bruke fingrene og en gaffel. Servér gjerne på toast som en burger, eller det du ønsker av tilbehør.

 

 

Dette trenger du:
100 g kjøttdeig
1/5 ss potetmel
Litt salt og pepper
Liten klype malt muskat
Liten klype malt ingefær
Cirka 1/2 dl melk eller vann
1/4 dl snarkokt makaroni
1/2 dl amerikansk dypfryst grønnsaksblanding
1/2 ss margarin til steking

Slik gjør du:
1. Lag kjøttfarse: Bland sammen kjøttdeig, salt, potetmel, krydder og melk i en bolle. Bruk en kjøkkenmaskin eller stavmikser til å kjøre blandingen til du har en fin deig.

2. Kok opp makaroni etter anvisning på pakken og la det avkjøle.

3. Bland grønnsaksblanding og makaroni inn i kjøttfarsen. Bruk en skje til å forme kakene, trykk dem deretter litt flate så du får karbonader.

4. Brun kakene med litt margarin i cirka 2 minutter på hver side. Etterstek de på lavere varme til de er ferdige.

Middagskakene kan serveres mellom brød, med salat, poteter eller det du måtte ønske.

Vel bekomme!


 

Lørdag – Laksepai

Ikke la det skremme av utseendet til denne paien. Paier er mye lettere å lage en man skulle tro, det er bare viktig å følge litt godt med når deigen stekes, slik at den ikke blir svidd. Blandingen helles oppi, og resten lager seg selv. God helg!

 

 

Dette trenger du:

Paibunn:
135 g smør 
200 g hvetemel 
2 ss vann 

Fyll:
300 g røkelaks 
250 g jarlsberg eller annen revet ost
5 stk egg 
3 dl melk 
1/2 ts salt 
1/4 ts pepper 
1/2 dl frisk dill 
Cirka 6 stk grønn frisk asparges

Slik gjør du:
1. Smuldre sammen mel og smør, bland inn kaldt vann til du har en smidig deig. Trykk ut deigen i en stor paiform. Stek bunnen ved 200 grader i cirka 15 minutter til den er gylden.

2. Skjær laksen i strimler og legg de i bunnen. Gjem unna noen av skivene til pynt. Dryss over ost, krydder og dill. Hell over blandingen med egg og melk.

3. Forvell aspargesene i et par minutter i fosskokende vann, før du pynter toppen med asparges og strimlet laks. Paien stekes i ovn på 180 grader i cirka 25 minutter, til eggeblandingen er stiv.

LES OGSÅ: Kokt torsk, medisterkaker, kylling i pita, tacograteng, pølse- og spinatpasta, kyllingsuppe, svin

 

Søndag – Grillet kylling med lun salat

Ukens siste rett er både enkel og kjapp å lage. Servér den med ris eller pasta til, men det holder lenge med lune grønnsaker for en lett middag. Kjøper du varm grillkylling i butikk, kan du ofte få de til å kutte den til den størrelsen du ønsker. Hvis ikke kan du fryse ned resten og bruke en annen dag - for eksempel i en deilig kyllingsuppe?

 

 

Dette trenger du:
1/3 stk  grillet kylling (850 grams råvekt), delt i 4-8 biter, eller 1 stk kyllingfilet

Lun salat:
1/3 stk rød paprika
2 stk grønn frisk asparges
1/3 stk rødløk
1/2 stilk stilkselleri (stangselleri)
1/3 stk grønt eple
1/3 ss olje
1/2 ss nøttemix (mandler, peanøtter solsikkerkjerner o.l.)

Slik gjør du:
1. Varm opp kyllingbitene i ovn på 200 grader i cirka 15 minutter. Hvis du bruker kyllingfilet, stek den på hver side i cirka 2 minutter i en varm stekepanne med litt olje. Stek videre på lavere varme til den er ferdig, krydre til med litt salt og pepper eller grillkrydder.

2. Del grønnsakene i passe store biter og stek de med litt olje i en varm stekepanne i cirka 2 - 3 minutter. Dryss over nøtteblanding og litt salt. Ikke stek grønnsakene for lenge, de skal være varme men fortsatt sprø.

Serveres med kokt ris eller litt pasta hvis du ønsker en litt mer mettende middag.

God appetitt!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!