(StudentTorget.no):

Her er en komplett ukemeny med spennende middagsretter til hele uken!

Her finner du blant annet fylte pannekaker, omelettburger, en tahailandsk biffwok, plukkfisk og hjemmelaget kjøttpudding.

Alle oppskriftene er beregnet til 2 porsjoner, og er hentet fra Matprat.no.
 
Vel bekomme!
 
 
 

Fiskegrateng

 
Hjemmelaget fiskegrateng smaker kjempegodt, og er en fin måte å få brukt opp fiskerester på. Server med kokte eller revne gulrøtter og kokte poteter. 
 
 
Dette trenger du:
 

 

 
2 ss hvetemel 
 
3 dl melk 
 
60 g makaroni 
 
En håndfull hakket purre 
 
Salt og hvitt pepper
 
ca. 300 g torskefilet eller annen kokt, hvit fisk
 
3 egg
 
¾ dl revet hvitost 
 
ca. 0,5 dl griljemel eller strøkavring (kan også smuldre et par brødskiver og riste dem i ovnen)
 
 
Slik gjør du:
 
1. Lag en tykk, hvit saus av mel og melk, og avkjøl den noe.
 
2. Tilsett kokt makaroni, tynne purreringer og krydder. Ha i biter med kokt fisk. Både fersk, salt og røkt fisk kan brukes. Bland én og én eggeplomme inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn.
 
3. Hell blandingen over i en godt smurt ildfast form og strø revet ost og strøkavring på toppen. Stek i stekeovnen ved 200-225 °C i ca. 40 minutter til gratengen har hevet seg og blitt gyllen.
 
4. Et par skiver sitron og en kvist dill gjør seg godt til pynt. Server med kokte gulrøtter og nykokte poteter. Rømme er også godt å servere ved siden av.
 
 
 

Fylte pannekaker

 
De fleste butikkjedene selger ferdigstekte pannekaker, og de smaker overraskende likt de man lager selv. Hvis man dropper sukker og blåbær, og heller fyller dem med friske grønnsaker, får man en middag som både er sunnere, enkel å lage og ikke minst kjempegodt!

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
1 pk bacon 
 
4 ferdigstekt pannekaker
 
½ pk ruccula 
 
12 røde cherrytomater 
 
4 ss lettrømme
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek baconet sprøtt i en stekepanne.
 
2. Legg salat og tomat på pannekakene. Ha over sprøstekt bacon og topp det hele med rømme. 
 
3. Brett sammen pannekakene og server.
 
 
 

Kyllinglår med lun potetsalat

 
Grillede kyllinglår kan man kjøpe både i varmdisken og som frossenvare, alt etter budsjett og tid. Resultatet blir uansett bra, og en lun potetsalat er et raskt tilbehør som smaker veldig godt!

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
3-4 grillede kyllinglår
 
6 partypoteter
 
1 ss olje
 
salt og pepper
 
2 tomater
 
¼ purre
 
¼ glass kapers
 
 
Slik gjør du:
 
1. Del potet i to, og legg dem i en ildfast form. Dryss over olje, krydre med salt og pepper, og vend litt på potetene slik at krydderet blir jevnt fordelt. Sett formen i ovn på 200 °C i ca. 20 minutter. 
 
2. Legg kyllinglår i en ildfast form, og varm dem i 15-20 minutter i ovnen sammen med potetene. 
 
3. Del tomatene i fire. Ta ut kjernen og skjær tomatkjøttet i terninger. (Frys ned tomatkjernene og bruk dem i en tomatsaus senere.)
 
4. Kutt purre i tynne skiver. Bland tomat, purre og kapers sammen med potetene de siste 10 minuttene av steketiden.
 
5. Server de varme kyllinglårene med den lune potetsalaten. Rømmedressing eller aïoli smaker også godt til. 
 
 
 

Thai biffwok

 
Denne biffwoken er inspirert av det thailandske kjøkken, og er både sterkt, god og sunn.
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
250 g ytrefilet av storfe , i tynne skiver
 
1 ss olje til steking
 
1 gulrot, i skiver
 
2 vårløk, i skiver
 
½ rød chili, i skiver
 
½ paprika, strimlet
 
1 ss rapsolje til steking
 
½ pose teriyakisaus 
 
Ris
 
 
Slik gjør du:
 
1. Stek kjøttet i flere omganger i en varm wok/stekepanne med olje, og sett det til side.
 
2. Stek grønnsaker lett og vend inn kjøttet. Hell på teriyakisaus.
 
3. Serveres med ris.
 
 
 

Omelettburger med bacon

 
En omelett er perfekt når man har glemt å kjøpe middag, og må finne en erstatning til kjøtt. Om du har et hamburgerbrød til overs, lager du raskt en omelettburger. Har du ikke hamburgerbrød, gjør to brødskiver samme nytten. Supert som matpakke også!
 
 
Dette trenger du:

 

 
 
2 hamburgerbrød 
 
4 skiver bacon 
 
4 egg 
 
4 ss vann 
 
1 ts salt 
 
½ ts pepper 
 
1 tomat 
 
10 skiver agurk (eller sylteagurk) 
 
6 salatblader 
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kutt bacon i biter og stek det nesten ferdig i en liten stekepanne.
 
2. Rør sammen egg, vann og krydder og hell det over baconet. Samle røren sammen til en liten omelett på størrelse med hamburgerbrødet.
 
3. Legg omeletten i hamburgerbrødet og pynt med skiver av tomat, agurk og salatblader. 
 
 
 

Kjøttpudding

 
Det enkleste er å kjøpe en ferdig kjøttpudding, men den blir sjelden like som den hjemmelagde. Det er faktisk enklere enn man skulle tro!

 

 
 
 
Dette trenger du:
 
200 g kjøttdeig 
 
1 dl melk 
 
1 ss potetmel 
 
salt og pepper
 
En klype malt muskat 
 
En klype malt ingefær
 
 
Slik gjør du:
 
1. Rør salt godt inn i kjøttdeigen til deigen blir seig. Tilsett potetmel og krydder. Ha i litt og litt melk av gangen, mens du rører godt.
 
2. Ha massen i en brødform. Sett den i en dyp langpanne og fyll på vann til det dekker ca. 1/3 oppover formen. Stek ved 180 grader i ca. 1 time.
 
3. Serveres med kokte poteter, brun saus og kokte grønnsaker.
 
 
 

Plukkfisk

 
Denne retten spises over hele landet og finner i mange varianter. Noen bruker vanlig torsk, sei eller lyr i stedet for lettsaltet torsk. Uansett blir det en smakfull og spennende fiskerett!  
 
 
Dette trenger du:
 
450 g lettsaltet torsk, kokt og renset for skinn og bein
 
8 poteter 
 
1 ½ løk 

 

 
 
¾ purre 
 
1 ½ ss smør 
 
¾ ts salt 
 
¾ ts malt hvit pepper 
 
 
Hvit saus:
 
3 ss smør 
 
3 ss hvetemel 
 
7 dl melk 
 
¾ ts salt 
 
¾ ts malt hvit pepper 
 
½ ts revet muskatnøtt 
 
9 skiver bacon
 
 
Slik gjør du:
 
1. Kok potetene, avkjøl i kaldt vann og skjær dem i små terninger.
 
2. Finhakk løk og skjær purreløk i så tynne skiver du kan.
 
3. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk mens du rører og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
 
4. Stek løk i smør til den er blank. Ha i potetterningene og ¾ av purren. Ha i den hvite sausen og vend inn fisketerningene. Smak til med salt, pepper og muskat.
 
5. Sprøstek bacon i tørr panne.
 
6. Server med sprøstekt bacon og resten av purren. Tradisjonelt serveres plukkfisk med flatbrød og smørøye.
 
 
Vel bekomme!
Kilde: Matprat.no

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: