(StudentTorget.no):

Her er en komplett ukemeny med spennende middagsretter til hele uken!

Her finner du blant annet fylte pannekaker, omelettburger, en tahailandsk biffwok, plukkfisk og hjemmelaget kjøttpudding.

Alle oppskriftene er beregnet til 2 porsjoner, og er hentet fra Matprat.no.

Vel bekomme!

 

Fiskegrateng

Hjemmelaget fiskegrateng smaker kjempegodt, og er en fin måte å få brukt opp fiskerester på. Server med kokte eller revne gulrøtter og kokte poteter. 

 

 

Dette trenger du:
2 ss hvetemel 
3 dl melk 
60 g makaroni 
En håndfull hakket purre 
Salt og hvitt pepper
ca. 300 g torskefilet eller annen kokt, hvit fisk
3 egg
¾ dl revet hvitost 
ca. 0,5 dl griljemel eller strøkavring (kan også smuldre et par brødskiver og riste dem i ovnen)

Slik gjør du:
1. Lag en tykk, hvit saus av mel og melk, og avkjøl den noe.

2. Tilsett kokt makaroni, tynne purreringer og krydder. Ha i biter med kokt fisk. Både fersk, salt og røkt fisk kan brukes. Bland én og én eggeplomme inn i sausen. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn.

3. Hell blandingen over i en godt smurt ildfast form og strø revet ost og strøkavring på toppen. Stek i stekeovnen ved 200-225 °C i ca. 40 minutter til gratengen har hevet seg og blitt gyllen.

4. Et par skiver sitron og en kvist dill gjør seg godt til pynt. Server med kokte gulrøtter og nykokte poteter. Rømme er også godt å servere ved siden av.


 

Fylte pannekaker

De fleste butikkjedene selger ferdigstekte pannekaker, og de smaker overraskende likt de man lager selv. Hvis man dropper sukker og blåbær, og heller fyller dem med friske grønnsaker, får man en middag som både er sunnere, enkel å lage og ikke minst kjempegodt!

 

 

Dette trenger du:
1 pk bacon 
4 ferdigstekt pannekaker
½ pk ruccula 
12 røde cherrytomater 
4 ss lettrømme

Slik gjør du:
1. Stek baconet sprøtt i en stekepanne.

2. Legg salat og tomat på pannekakene. Ha over sprøstekt bacon og topp det hele med rømme. 

3. Brett sammen pannekakene og server.

LES OGSÅ: Ukesmeny: Smaker fra hele verden

 

Kyllinglår med lun potetsalat

Grillede kyllinglår kan man kjøpe både i varmdisken og som frossenvare, alt etter budsjett og tid. Resultatet blir uansett bra, og en lun potetsalat er et raskt tilbehør som smaker veldig godt!

 

 

Dette trenger du:
3-4 grillede kyllinglår
6 partypoteter
1 ss olje
salt og pepper
2 tomater
¼ purre
¼ glass kapers

Slik gjør du:
1. Del potet i to, og legg dem i en ildfast form. Dryss over olje, krydre med salt og pepper, og vend litt på potetene slik at krydderet blir jevnt fordelt. Sett formen i ovn på 200 °C i ca. 20 minutter. 

2. Legg kyllinglår i en ildfast form, og varm dem i 15-20 minutter i ovnen sammen med potetene. 

3. Del tomatene i fire. Ta ut kjernen og skjær tomatkjøttet i terninger. (Frys ned tomatkjernene og bruk dem i en tomatsaus senere.)

4. Kutt purre i tynne skiver. Bland tomat, purre og kapers sammen med potetene de siste 10 minuttene av steketiden.

5. Server de varme kyllinglårene med den lune potetsalaten. Rømmedressing eller aïoli smaker også godt til. 


 

Thai biffwok

Denne biffwoken er inspirert av det thailandske kjøkken, og er både sterkt, god og sunn.

 

 

Dette trenger du:
250 g ytrefilet av storfe , i tynne skiver
1 ss olje til steking
1 gulrot, i skiver
2 vårløk, i skiver
½ rød chili, i skiver
½ paprika, strimlet
1 ss rapsolje til steking
½ pose teriyakisaus 
Ris

Slik gjør du:
1. Stek kjøttet i flere omganger i en varm wok/stekepanne med olje, og sett det til side.

2. Stek grønnsaker lett og vend inn kjøttet. Hell på teriyakisaus.

3. Serveres med ris.

LES OGSÅ: Arme riddere, kyllinggulasj, pizzavafler, full pakke, svinepita, omelett med sopp og bacon

 

Omelettburger med bacon

En omelett er perfekt når man har glemt å kjøpe middag, og må finne en erstatning til kjøtt. Om du har et hamburgerbrød til overs, lager du raskt en omelettburger. Har du ikke hamburgerbrød, gjør to brødskiver samme nytten. Supert som matpakke også!

 

 

Dette trenger du:
2 hamburgerbrød 
4 skiver bacon 
4 egg 
4 ss vann 
1 ts salt 
½ ts pepper 
1 tomat 
10 skiver agurk (eller sylteagurk) 
6 salatblader 

Slik gjør du:
1. Kutt bacon i biter og stek det nesten ferdig i en liten stekepanne.

2. Rør sammen egg, vann og krydder og hell det over baconet. Samle røren sammen til en liten omelett på størrelse med hamburgerbrødet.

3. Legg omeletten i hamburgerbrødet og pynt med skiver av tomat, agurk og salatblader. 


 

Kjøttpudding

Det enkleste er å kjøpe en ferdig kjøttpudding, men den blir sjelden like som den hjemmelagde. Det er faktisk enklere enn man skulle tro!

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig 
1 dl melk 
1 ss potetmel 
salt og pepper
En klype malt muskat 
En klype malt ingefær

Slik gjør du:
1. Rør salt godt inn i kjøttdeigen til deigen blir seig. Tilsett potetmel og krydder. Ha i litt og litt melk av gangen, mens du rører godt.

2. Ha massen i en brødform. Sett den i en dyp langpanne og fyll på vann til det dekker ca. 1/3 oppover formen. Stek ved 180 grader i ca. 1 time.

3. Serveres med kokte poteter, brun saus og kokte grønnsaker.

LES OGSÅ: Oppskrift: Sugar Cookies

 

Plukkfisk

Denne retten spises over hele landet og finner i mange varianter. Noen bruker vanlig torsk, sei eller lyr i stedet for lettsaltet torsk. Uansett blir det en smakfull og spennende fiskerett!  

 

 

Dette trenger du:
450 g lettsaltet torsk, kokt og renset for skinn og bein
8 poteter 
1 ½ løk 
¾ purre 
1 ½ ss smør 
¾ ts salt 
¾ ts malt hvit pepper 

Hvit saus:
3 ss smør 
3 ss hvetemel 
7 dl melk 
¾ ts salt 
¾ ts malt hvit pepper 
½ ts revet muskatnøtt 
9 skiver bacon

Slik gjør du:
1. Kok potetene, avkjøl i kaldt vann og skjær dem i små terninger.

2. Finhakk løk og skjær purreløk i så tynne skiver du kan.

3. Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Spe med melk mens du rører og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.

4. Stek løk i smør til den er blank. Ha i potetterningene og ¾ av purren. Ha i den hvite sausen og vend inn fisketerningene. Smak til med salt, pepper og muskat.

5. Sprøstek bacon i tørr panne.

6. Server med sprøstekt bacon og resten av purren. Tradisjonelt serveres plukkfisk med flatbrød og smørøye.

Vel bekomme!

Kilde: Matprat.no