(StudentTorget.no):
Det er mandag og tid for nye oppskrifter fra Studentkokeboka.
Denne uken har vi lagt til mye grønnsaker på menyen - både frosne og ferske. Det er tross alt eksamenstid, og studenter bør få i seg nok grønt for å prestere sitt beste i en hektisk hverdag.
Frister det med en fylt burger, eller hva med hjemmelaget fiskegrateng?
God mandag!
Mandag - Pastasalat
Vi starter uken med en enkel og sunn rett. Pastasalater er perfekte hvis du ønsker å få i deg litt ekstra med vitaminer og mineraler. Legger du til kokt egg, trenger du ikke å tilsette kjøtt for å bli mett.
Dette trenger du:
100 g pastaskruer
2 ss ravigottesaus
2 ss kesam mager, 1 %
1⁄4 ts pepper
Cirka 3 ss finsnittet purre
3 røde cherrytomater
1 egg
6 blad frisk basilikum, hvis du har
Slik gjør du:
1. Kok egget i cirka 7-8 minutter, til det er hardkokt. Kok opp pasta etter anvisning på pakken.
2. Skyll av pastaen i kaldt vann og la det renne av. Bland sammen pasta, kesam, ravigottesaus, pepper, purre og tomat.
3. Skrell egget og server det sammen med pastasalaten.
Tirsdag - Tirsdagssuppe
Skal vi tro værmeldingen, vil temperaturene synke over de neste dagene. Da passer det fint med en varmende suppe. Denne lages på under 20 minutter og varer i flere dager eller passer til å fylle opp i fryseren.
Dette trenger du:
400 g kjøttdeig, av lam, svin eller okse
1 løk
2 ss olje til steking
1⁄2 ts salt
1⁄2 ts pepper
1 ts provencekrydder
1 l kjøttbuljong (utblandet)
1 boks hermetiske tomatbønner
1 boks hermetiske tomater
5 dl dypfryst grønnsaksblanding f.eks brokkoliblanding
Slik gjør du:
1. Finhakk løken. Bruk en gryte til å brune kjøttet sammen med løk. Tilsett krydder.
2. Hell i buljong, tomatbønner og tomater. La det koke opp.
3. Tilsett grønnsakene og la det koke i et par minutter til alt er gjennomvarmt.
Serveres med godt brød!
LES OGSÅ: Grillsesongen er her - ukemeny
Onsdag – Kotelett med agurksalat
Lei av det samme tilbehøret hver gang? Prøv en frisk og kremet agurksalat - enkelt og veldig godt.
Dette trenger du:
1 kotelett av svin, eller svinefilet
Litt salt og pepper
1⁄2 ss margarin, til steking
Agurksalat:
1⁄2 slangeagurk
1⁄2 båt hvitløk
1⁄8 purre
3⁄4 dl kremfløte
Litt salt og pepper
Slik gjør du:
1. Skrell agurken og del den i to. Skrap ut frøene i midten og skjær agurken i tynne skiver. Finhakk hvitløk.
2. Lag snitt i fettranden på koteletten, slik at den steker mer jevnt. Krydre til og brun dem i en panne på høy varme i cirka 2-3 minutter på hver side. Skru ned varmen og etterstek i cirka 5 minutter.
3. Mens kjøttet får hvile et par minutter, surres hvitløk og purre sammen med litt margarin i pannen. Tilsett agurk og la det steke videre et par minutter. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. La det koke i cirka 2-3 minutter.
God appetitt!
Torsdag – Millionbøf
Bøf betyr stek på dansk og denne retten har fått sitt navn fordi kjøttet deles opp i mange biter (ikke fullt så mange biter men) mens den stekes. Det er en populær rett blant danskene og serveres ofte med brun saus, potetstappe og løk. Og det er ingen grunn til hvorfor den ikke skulle bli like populær blant oss nordmenn, denne retten er nemlig veldig lett å legge sin elsk på.
Dette trenger du:
150 g karbonadedeig, eller vanlig kjøttdeig
1⁄4 løk i skiver
50 g frisk sjampinjong i skiver
1⁄8 ts salt
1⁄16 ts pepper
1⁄2 ss margarin eller olje til steking
1⁄4 pose brun saus
1⁄2 pose potetmospulver
1⁄4 pk dypfryst grønnsaksblanding med
blomkål- og brokkoliblanding
1 ss rørte tyttebær
Slik gjør du:
1. Stek kjøttdeigen sammen med løk og sopp med litt margarin, til kjøttet er gjennomstekt.
2. Lag saus etter anvisning på posen, og det samme med potetstappe (lag gjerne hjemmelaget potetstappe, men da bør du lage den før kjøttet stekes).
3. Kok grønnsakene i fosskokende vann i cirka 2-3 minutter.
4. Server retten med en liten klatt med tyttebærsyltetøy.
Fredag – Schnitzel med ratatouille
Da er det fredag, og hva er deiligere enn å bruke kortest mulig tid på kjøkkenet? Denne retten lager du på under ti minutter hvis du er effektiv. Så kan du heller bruke fredagen på mer spennende ting enn matlaging.
Dette trenger du:
1 svineschnitzel, eller kyllinschnitzel
1 ss margarin til steking
1⁄2 pose stekegrønnsaker med løk (á 500 g)
1⁄2 boks hermetiske tomater, hakkede
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
Slik gjør du:
1. Stek schnitzel i en stekepanne med litt margarin til den er nesten ferdig.
2. Mens kjøttet gjør seg ferdig, bruk en annen panne hvis du har til å tilberede ratatouillen. Stek grønnsakene i cirka 2-3 minutter før du tilsetter tomatene. Rør godt og smak til med litt salt og pepper.
Vel bekomme!
LES OGSÅ: Karbonader, svin med grønnsaksris, kjøttpudding, polarpizza, pancho villa, kylling i form, quinoa
Lørdag – Fylte burgere
Hvorfor ha ost på toppen når du heller kan ha den i midten? Denne hamburgeren kan gjerne lages helt fra bunnen av med kjøttdeig som formes til burgere, eller du kan juske litt og kjøpe ferdig burgerkjøtt. Pass på at kjøttet er romtemperert før du blander inn osten, da er den lettere å forme og du ikk risikerer at alt faller sammen.
Dette trenger du:
31 1⁄4 g mozzarella , i små terninger
1⁄4 stor tomat
1 potte finhakket frisk basilikum
1⁄4 ss olje til pensling
Litt salt og pepper
1⁄4 pk salat, ruccula eller lignende
1 hamburgerbrød
Slik gjør du:
1. Bland sammen finhakket tomater, basilikum og mozzarella. Del hamburgeren i to på tvers og legg fyllet på den ene halvdelen før du klemmer sammen kjøttet. Pass på å klemme sammen kantene slik at fyllet holder seg inne i burgeren.
2. Krydre kjøttet og stek sammen med litt margarin i cirka 3-4 minutter på hver side. Skru ned varmen og etterstek i et par minutter, eller lengre, avhengig av om du ønsker medium eller gjennomstekt kjøtt.
3. Varm hamburgerbrød i ovn eller brødrister.
Det er alltids lov å lage seg to burgere!
Søndag – Hjemmelaget fiskegrateng
Hjemmelaget mat er alltid bedre enn ferdigmat. Øver du deg litt på denne, vil du fort finne ut at det er liten vits i å kjøpe frossen fiskegrateng på butikken. Denne oppskriften rekker til to porsjoner - så har du fiskemiddagen klar til neste uke også.
Dette trenger du:
Hvit saus:
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
1 dl makaroni
50 g dypfryste erter
Cirka 200 g seifilet eller annen kokt fisk
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
2 egg
1⁄2 dl revet hvitost
2 ss strøkavring
Slik gjør du:
1. Smelt smør i en kjele på svak varme. Rør inn mel og bland det jevnt. Ta kjelen av platen før du tilsetter melk (litt av gangen), mens du rører jevnt for å unngå klumper. Sett kjelen tilbake på platen og la det koke opp mens du rører i cirka 5 minutter, til sausen er passe tykk. Smak til med salt og pepper.
2. Kok opp fisken. Har du rester fra fiskemiddag tidligere i uken, kan du gjerne dette i stedet. Kok opp makaroni etter anvisning på pakken.
3. Ha tinte erter, makaroni, fisk, salt og pepper i den hvite sausen. Skill eggene fra hvite og plomme, og tilsett rør inn eggeplommene. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn i blandingen med en slikkepott.
4. Hell blandingen over i en smurt, ildfast form. Strø over kavring og revet ost før den stekes på midterste rille ved 200 grader i cirka 40 minutter.
Serveres med koktepoteter/potetstappe og gjerne råkostsalat til.
God appetitt!
Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar! Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her! |