(StudentTorget.no):

Nå som eksamenstiden nærmer seg slutten, og det blir stadig tettere mellom solværsdagene, er det lite fristende å bruke mer tid enn nødvendig på kjøkkenet. 

Derfor har vi denne uken satt sammen en meny hvor flere av rettene egner seg til å lage i store porsjoner. Det gjør det mulig å fryse ned middagsporsjoner til dager hvor matlagingen bør være overstått så fort som mulig. 

 

Mandag – Hot hverdagssuppe

Vi setter i gang uken med en enkel og krydret suppe med gulrøtter og smak av Thailand. Denne passer like bra med eller uten kjøtt - la budsjettet ditt bestemme. God er den uansett!

 

Dette trenger du:

 


2 stk gulrot, i skiver

1 stk løk, delt i biter

1 boks hermetiske kikerter

1 boks hermetiske tomater, grovhakket

4 dl lett kokosmelk

7,5 dl hønsebuljong (utblandet)

2 ss rød karripasta
 

Slik gjør du:

1. Kutt gulrøtter og løk i terninger. Varm olje i en gryte og fres grønnsakene i gryten et par minutter til løken er blank.

2. Tilsett karripastaen og fres det sammen med grønnsakene i et par minutter. Pass på at det ikke svir seg. Tilsett kokosmelken og la det koke opp.

3. Ha i tomater og buljong. La det koke i 15 minutter.

4. Kjør suppen glatt med en stavmikser.

5. Hell av vannet fra boksen med kikerter, og skyll de i kaldt vann. Tilsett de til slutt i suppen like før servering.

Server med grovt brød til. Om du ønsker, passer det også godt med strimlet svine- eller kyllingkjøtt til.

Vel bekomme!

 

Tirsdag – Fiskekaker

Fiskekaker er fantastisk hverdagsmat, da de kan spises både til middag eller som pålegg til brødskiven. Denne oppskriften holder til mange middager. Tilbehøret velger du selv, og det smaker godt med både poteter og saus, rotgrønnsaker eller potetstappe til.

 


 

Dette trenger du:

400 g seifilet

Cirka 1/2 ts salt

1 ss potetmel

1 dl melk

1/4 ts malt hvit pepper

2 ss finsnittet purre

2 ss finhakket løk

1 stk egg

 

Slik gjør du:

1. Skjær fisken i biter og kjør det i en foodprosessor sammen med resten av ingrediensene. Du kan også bruke en stavmikser, men det tar litt lenger tid. Kjøres til alt er blandet, men fortsatt er grovt.

2. Form deigen til kaker. Stek de i en panne med litt melange til de er brune.

Grove fiskekaker kan serveres med det du liker av tilbehør. Brun saus, løk og poteter, eller revet gulrøtter og potetmos - her er det bare å bruke fantasien!

 

Onsdag – Spaghetti med feta

Dette er en kjapp og enkel middagsrett. Fetaost er så full på smak at du trenger ikke å tilsette så mye annet enn litt krydder og olje. I butikken finner du en rekke forskjellige varianter med fetaost i lake, velg gjerne en med chilli, for en litt krydret variant.

 


 

Dette trenger du:

Nok spaghetti til en porsjon

1/2 pk fetaost med oliven (gjerne med chili)

1 ss olivenolje

1/4 ts pepper
 

Slik gjør du:

1. Kok opp spaghetti etter anvisning på pakken.

2. Bland inn fetaost og olivenolje i spaghettien. Smak til med pepper og server.

Serveres gjerne med brød til og litt revet parmesan.

God appetitt!

 

Torsdag – Kyllinggryte med kikerter

Gryteretter bør finnes på enhver ukesmeny. De varmer og metter godt - perfekt for hardtarbeidende studenter. Denne er med kikerter, kylling og spinat, og kan fint spises over flere dager. Ønsker du en vegetarisk variant, kan du bytte ut kyllingen med linser, eller tilsette mer kikerter.

 


 

Dette trenger du:

4 stk kyllingfileter

1 stk finhakket løk

1 ts finhakket rød chili

1/2 ts spisskummenfrø (cumin)

1 ss olje

2 boks hermetiske tomater med hvitløk

1 boks hermetiske kikerter

250 g spinat (frossen eller frisk)

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 ts sukker
 

Slik gjør du:

1. Skjær kyllinger i biter og brun dem i en gryte sammen med olje, i flere omganger til de er ferdige. Legges til side.

2. Fres chili og finhakket løk sammen med spisskummen i et par minutter, før du legger kyllingen tilbake i gryta.

3. Tilsett tomat og kikerter, la det koke et par minutter.

4. Tilsett spinat og smak til med salt og pepper. Ha gjerne litt sukker i også.

 

Fredag – Spaghetti bolognese

Da er det helg og tid for kosemat. Pasta bolognese er nok den retten de fleste forbinder med pasta, men de færreste har vel laget den fra bunnen av selv. Hjemmelaget bolognesesaus er utrolig lett, og du kommer nok ikke til å kjøpe ferdigsaus etter dette. Riv litt parmesan på toppen før servering, det fortjener den.

 


 

Dette trenger du:

150 g kjøttdeig

1/4 stk løk

1/2 stk stangselleri

1/2 stk gulrot

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

Liten klype malt muskat

1 ss tomatpuré

1 dl kjøttbuljong (utblandet)

1/2 boks hermetiske tomater

125 g  spagetti
 

Slik gjør du:

1. Finhakk alle grønnsakene.

2. Brun kjøttdeigen i en panne på middelsvarme med litt melange.

3. Tilsett grønnsakene og tomatpuré i pannen. Hell over hermetiske tomater.

4. Hell i buljongen/kraften i pannen med resten, og la det koke i cirka 20 minutter. Smak til med krydder.

5. Kok spaghetti etter anvisning på pakken.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Helsprø form

Vi kjører kjent stil med tex mex-lørdag. I denne formen er det litt juks, da vi bruker meksikansk gryte som basisingrediens. Men tilsetter du tortillachips og ost, er det med ett en helt ny og spennende rett. Serveres til venner, eller spises av en person over flere dager.

 


 

Dette trenger du:

400 g kjøttdeig

2 ss margarin til steking

1 pose meksikansk gryte

1 glass salsa à 340 g

1 pose tortillachips

100 g hvitost

 

Slik gjør du:

1. Stek kjøttdeig i en gryte med margarin.

2.  Lag meksikansk gryte etter anvisning på pakken, minus 2 dl vann. Bland inn salsa.

3. Legg et lag med tortillachips i bunnen av en ildfast form. Hell over den ferdige gryteretten.

4. Legg et nytt lag med tortillachips, og dryss revet ost på toppen. Stekes midt i ovnen på 200 grader, til osten er smeltet. Pass på at du ikke svir tortillachipsen.

Serveres gjerne med en klatt rømme og litt salat til!

 

Søndag – Julesalat

Da er det andre søndag i advent, og hva med litt julemat på menyen? Denne salaten vil gi deg et snev av julestemning, og ikke tar den for lang tid å lage heller. Perfekt på en søndag da du har andre ting å gjøre enn å lage mat.

 



 

 

Dette trenger du:

200 g juleskinke (eller kokt skinke pålegg)

2 stk hermetiske fersken

3 stk tørkede fiken

50 g valnøttkjerner

1 pk ferdigkuttet salatblanding (à 65 gram)

2 ss oljedressing

1/4 ts salt

Liten klype pepper

 

Slik gjør du:

1. Del fersken i terninger, og bland de sammen med salat og finhakkede valnøtter.

2. Skjær skinke og fiken i strimler, og fordel det over salaten.

3. Drypp litt dressing over like før servering.



God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!


Annonser:

Deltidsjobb i Oslo     

Trives du i samtale med andre mennesker, er komfortabel med telefon som arbeidsverktøy, og ønsker deg en jobb der du bidrar til økt trygghet i samfunnet? Da vil vi komme i kontakt med deg.

Les mer om stillingen



 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: