(StudentTorget.no):

Da er vi i midten av januar allerede og hardtarbeidende studenter har viktigere ting å gjøre enn å lure på hva man skal ha til middag.

Ukens meny er proppet med enkle hverdagsretter som tar kort tid på kjøkkenet og som kan porsjoneres utover flere dager. Lag en eggepanne i dag og du har lunsj som du kan ta med deg til lesesalen i morgen. Eller hva med en enkel nudelsalat med en spennende dressing og knasende grønnsaker? 

Studentenes favorittmåltid trenger ikke bli fullt så kjedelig likevel.

 

Mandag – Omelett med squash

Ukens omelett er proppet med grønnsaker. Squash passer perfekt i mange retter, men gjør seg veldig godt i en eggepanne. Liker du litt krydret mat, bruk gjerne en hel chili for litt ekstra styrke. Du kan selvfølgelig bruke chilipulver også, om du ikke har fersk chili.

 

 

Dette trenger du:
3 egg
3 ss vann
Litt salt og pepper
1/4 gul squash
1/4 grønn squash
1/4 rød paprika
1/2 rød chili
3/4 dl hvitost
1/2 ts margarin til steking

Slik gjør du:
1. Pisk sammen egg, vann, salt og pepper.

2. Hell blandingen over i en stekepanne. Tilsett squash skåret i tynne skiver, og paprika og chili i tynne ringer. Ha revet ost på toppen og la eggepannen bli ferdig under lokk.

Servér gjerne med litt grovt brød til. Vel bekomme!


 

Tirsdag – Sashimi

Ukens fiskerett er perfekt for sultne studenter med lite tid. Sashimi er rett og slett rå fisk, anrettet på et fat med tilbehør til. Salmalaks passer best, så se etter tilbud på dette neste gang du er i butikken. Men det går helt fint å bruke vanlig laks også. Pass på at du skjærer bort den mørke fettranden, det er der transmaken ligger. Er du av den litt mer sultne typen, kok gjerne litt ris til og spis ved siden av.

 

 

Dette trenger du:
100 g lakseloin , uten skinn og bein.
1 reddik
0.13 ts wasabi
1/2 ts sitronsaft, eller ferskpresset sitron
1 ss soyasaus
1 ss frisk koriander , finhakket

Slik gjør du:
1. Skjær laksen i så tynne skiver du klarer, bruk en skarp kniv. Skjær på skrå og på tvers av fibrene i fiskekjøttet. Anrett skivene på et fat.

2. Skjær redikken i tynne skiver.

3.Press saften av en sitron og bland det sammen med soyasausen.

4. Legg redikk og koriander på toppen. Drypp soyasausen over og rundt sashimien.

Nytes med litt wasabi til!

LES OGSÅ: Ratatouille, linsesuppe, urtepannekaker og pariserpizza

 

Onsdag – Bananwok med chili

Wok er enkel hverdagsmat. Bruk det man har tilgjengelig av grønnsaker og kjøtt, litt oljer og krydder, og vips! så er middagen klar. Banan til kjøtt høres kanskje merkelig ut, men passer utrolig bra sammen med stekt kjøtt og chilisaus.

 

 

Dette trenger du:
150 g strimlet svine- eller kyllingkjøtt
1 ss olje til steking
1/2 ts hakket frisk ingefær (kan bruke ingefærpulver)
1 banan
1/4 dl cashewnøtter
1,5 ss søt chilisaus

Slik gjør du:
1. Stek kjøttet i en panne/wok med ingefær.

2. Tilsett nøtter og skivede bananer. Vendes forsiktig sammen med kjøttet.

Bland inn chilisaus mot slutten, og serveres med ris.

God appetitt!


 

Torsdag – Nudelsalat

Nudler til middag er ikke et ukjent fenomen for studenter verden over. Nudler er dessuten næringsfattig og kjedelig, men tilsetter man litt grønnsaker og kjøtt, har man plutselig et fullverdig måltid. Denne oppskriften rekker til to porsjoner, og passer godt som lunsj i lesesalen.

 

 

Dette trenger du:
1 pk kokt skinke (ca. 100 g)
1 pk nudler
1 boks hermetiske kikerter
1 grønn paprika
1 grønn chili
1 rødløk
2 båt hvitløk
100 g sukkererter
3 ss olje
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
4 ss appelsinjuice
1 ts sukker
1/2 ts pepper

Slik gjør du:
1. Kok opp nudler etter anvisning på pakken.

2. Lag dressing av olje, sesamolje, soyasaus, appelsinjuice, pepper og sukker.

2. Finhakk hvitløk, chili og løk. Skjær paprikaen i passe store biter og skjær skinken i strimler. Hell av vannet på kikertene og skyll de godt.

Bland inn alle ingrediensene i nudlene og servér!

LES OGSÅ: Gratinerte pølser, gresskarsuppe og koteletter med chilibønner

 

Fredag – Kjapp pizza

Ikke noe mer stress med å lage pizzadeig fra bunnen av, eller kjøpe dyr, ferdiglaget pizzabunn! Denne pizzaen er så enkel at vi er overrasket over at ikke de fleste lager pizza på denne måten. Topp pizzaen med det du ønsker og se at den blir kjapt ferdig i stekepannen.

 

 

Dette trenger du:
4 egg
4 ss vann
4 ss hvetemel
1 ts salt
Cirka 3 ss tomatpuré
1 stk løk
1 ts tørket oregano
3 stk tomat
Cirka 3 skiver kokt skinke eller annet kjøttpålegg
3 ss revet hvitost

Slik gjør du:
1. Visp sammen egg, vann og hvetemel. Hell det i en middels stor stekepanne, og la det steke til eggeblandingen har stivnet.

2. Fordél finhakket løk og tomatpuré over pizzabunnen. Dryss pizzakrydder på toppen.

3. Legg på tomatskiver, kjøttpålegg og dryss over ost.

4. Sett på lokk og skru ned varmen til det laveste. Pizzaen er ferdig når osten er smeltet.

Vel bekomme!


 

Lørdag – Tacosuppe

Tacosuppe er et realt kosemåltid i seg selv. Den tar ikke lang tid og varmer godt etter en kald vintersdag. Oppskriften rekker til fire porsjoner, og er så god at man har mulighet til å forsyne seg igjen og igjen.

 

 

Dette trenger du:
500 g karbonadedeig
2 løk
2 bokser hermetiske kikerter
1 boks hermetiske tomater
2 poser tacokrydder
1,5 l kjøttbuljong (utblandet)
2 ss  maisstivelse (maizena) utblandet i vann

Slik gjør du:
1. Fres løk i en gryte til den er gylden. Tilsett kjøttdeig og brun den i to omganger. Tilsett tacokrydderet, sammen med litt vann, og la det putre til krydderet har blandet seg godt.

2. Hell buljongen over kjøttdeigen.

3. Tilsett kikerter og tomater, og la det koke i cirka 15 minutter. Spe på med maisstivelsen til du har passe tykkelse på suppen.

Serveres med revet ost og nachochips. Ha gjerne en klatt med rømme på toppen!

LES OGSÅ: Kotelett med kremet agurk, millionbøf, suppe, burger mer mozzarella, hjemmelaget fiskegrateng

 

Søndag – Kotelett med rotmos

Avslutt uka med en kjapp og enkel søndagsmiddag. Frosne grønnsaker er undervurderte. De inneholder gjerne mer vitaminer og mineraler enn ferske, og er dessuten langt billigere. Frosse lapskausblanding kan brukes til mangt, både supper og rotmos. Se etter koteletter på tilbud eller i frysedisken, de pleier ikke å være så altfor dyre.

 

 

Dette trenger du:
1 kotelett av svin
1/2 ss margarin til steking
1/4 pk dypfryst lapskausblanding
1 ss margarin
Litt salt og pepper    

Slik gjør du:
1. Kok lapskausblandingen i vann til den er mør.

2. Hell av vannet og mos den godt sammen med litt smør og salt. Bruk gjerne en liten skvett med matfløte om du har, da blir mosen litt mer kremete.

3. Krydre koteletten med litt salt og pepper, og stek den i cirka 2 minutter på hver side. La den hvile litt i etterkant før du spiser.

God appetitt!


 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!