(StudentTorget.no):

Å tenke kreativt på kjøkkenet kan være en utfordring i en hektisk studiehverdag. Har du et par basisingredienser i huset, kan du uansett enkelt lage mange enkle retter.

Denne uken har vi satt sammen en meny med fokus på kjøttdeig. Denne basisvaren kan brukes i et uendelig utvalg av retter – ikke bare til taco og pasta bolognese. Kjøttdeig er ofte å få kjøpt på tilbud, så benytt gjerne sjansen til å fylle fryseren med en av de mest anvennelige basisingrediensene for middagsoppskrifter.

Vel bekomme!

 

Tomatsuppe med kjøttboller

Vi starter uken med en spennende variant av den klassiske tomatsuppen. Denne er med både kjøttboller og pasta, du trenger dermed ikke spise brød til for å bli mett. Oppskriften rekken til fire porsjoner, så frys ned eventuelle rester til en dag du har dårlig tid.

 

 

Dette trenger du:
200 g kjøttdeig
1 pose tomatsuppe 
1 boks hermetiske tomater 
2 dl pastaskruer 
3 dråper tabasco  

Slik gjør du:
1. Bruk en teskje og form kjøttdeigen til små kjøttboller.

2. Lag tomatsuppe etter anvisning på pakken. Tilsett hermetiske tomater, pastaskruer og kjøttboller, la det koke videre på svak varme i cirka 8-10 minutter.

3. Smak til med tabasco eller annet krydder.


 

Nudler med kjøttdeig

Nudler er ikke et ukjent produkt for studenter, men det er heller ikke kjent for å være spesielt sunt. Men tilsetter du litt grønnsaker, kjøttdeig og saus, har du med plutselig en mye sunnere middag – og en god unnskyldning for å spise nudler litt oftere.

 

 

Dette trenger du:
100 g kjøttdeig av svin eller karbonadedeig
1/2 ss margarin eller olje til steking
1 pk nudler
1/2 pk frosne wokgrønnsaker, eller andre grønnsaker
1 båt hvitløk
1 ss soyasaus

Slik gjør du:
1. Brun kjøttdeigen i en stekepanne med litt olje i to omganger til det er gjennomstekt.

2. Kok opp vann og bruk en damprist til å dampe grønnsakene i cirka 2 minutter. Tilsett de i stekepannen og stek sammen med kjøttdeigen i 1-2 minutter med litt olje.

3. Kok opp nudler etter anvisning på pakken.

4. Bland nudler, grønnsaker og kjøttdeig. Tilsett soyasaus og kraften fra pannen.

LES OGSÅ: Maislapper, blomkålsuppe, lammesandwich, tacoburger, stekt ris, kotelett med wok, kyllingsalat

 

Pastasalat med kjøttdeig og pesto

Salat kan enkelt bli litt mer innbydende enn fór til kaninen. Sleng sammen litt kjøttdeig og pasta, sammen med litt ost og pesto og du har en spennende og mettende salat.

 

 

Dette trenger du:
100 g kjøttdeig eller karbonadedeig
Litt salt og pepper
1/2 ss flytende margarin til steking
1 dl pasta
1/4 pk ruccula, vasket og revet
1/4 stk rødløk i tynne skiver
1 1/2 ss pesto
1/2 ss pinjekjerner eller blandete frø 

Slik gjør du
1. Brun kjøttdeigen i en panne med litt margarin i to omganger til det er gjennomstekt. Krydre til med salt og pepper.

2. kok pasta etter anvisning på pakken. Skyll i kaldt vann og la det renne av.

3. Bland sammen salaten med dressing og pinjekjernene. Tilsett pasta og kjøttdeig.


 

Varm bulgursalat

Bulgur er knust hvetekorn, og er et fint alternativ når du er lei av karbohydrater i form av poteter og pasta. I tillegg har det høyt fiberinnhold og metter derfor godt. En lun bulgursalat er ikke å forakte når du ønsker en middag som varmer, men som også er sunn.

 

 

Dette trenger du:
100 g renskåret svinekjøtt i strimler (eller 100g kjøttdeig)
1/4 ss olje
Litt salt og pepper
1/4 stk finhakket løk
1 båt hakket hvitløk
1/4 boks tomatpuré, liten à 120 g
1 stk hønsebuljongterning
2 dl vann
1 dl fullkornsbulgur
1/4 ts sukker
Cirka 30 g babyspinat

Slik gjør du:
1. Brun strimlet kjøtt (eller kjjøttdeig) i en varm panne til det er gjennomstekt. Krydre til med salt og pepper. Sett kjøttet til side og pakk det inn slik at det holdes varmt.

2. Fres løk og hvitløk sammen med olje, tilsett tomatpuré og fres videre i cirka 2 minutter. Bland ut buljongterningen i varmt vann før du tilsetter det i pannen. La det koke opp.

3. Tilsett bulgur i pannen og la det koke videre i cirka 10 minutter, eller til det er ferdig i følge pakken.

4. Vend inn spinat mot slutten av koketiden. Smak til med salt, pepper og litt sukker. Bland alt sammen og servér med kjøttet/kjøttdeigen.


 

Bruschetta

Hvorfor ikke starte helgen med en utrolig enkel og smakfull middag? Bruschetta blir vanligvis servert som forrett eller som tapas, men er såpass godt at man like så greit kan spise det til middag. Lag en stor porsjon og fråts i vei!

 

 

Dette trenger du:
200 g spekeskinke, eller annen skinke 
4 skiver lyst brød 
2 ss olivenolje 
2 stk finhakket tomat 
1/2 stk finhakket rødløk 
1 stk finhakket avokado 
1 båt hvitløk 
2 ss frisk basilikum 
1/2 dl olivenolje 
1/2 ts salt 
1/2 ts pepper 

Slik gjør du:
1. Varm olje i en panne og stek brødet til det er sprøtt og gyllent. Pass på at det ikke blir for varmt og svir seg.

2. Bland sammen finhakket tomater, avokado, hvitløk, løk, basilikum og olivenolje i en bolle.

3. Legg en skive spekeskinke på brødet og fordel salsa på toppen.

LES OGSÅ: Fem enkle og gode drinker du kan lage hjemme

 

Omelettburger

Hva med en alternativ burger? Omelettburgere lages på såpass kort tid at du kan bruke lørdagen til noe annet enn å stå i stekeosen på kjøkkenet.

 

 

Dette trenger du:
1 stk hamburgerbrød, gjerne grove
2 skiver bacon

Omelettrøre:
2 stk egg 
2 ss vann 
1/2 ts salt 
1/4 ts pepper 
1/2 stk tomat 
5 skiver agurk 
3 stk salatblad  

Slik gjør du:
1. Kutt bacon i biter og stek det nesten ferdig i en stekepanne.

2. bland sammen alle ingrediensene til omeletten og hell blandingen over baconet. Samle røren i midten av pannen når det begynner å stivne, slik at du får en omelett på størrelsen med en burger.

3. Legg omeletten i et hamburgerbrød og tilsett grønnsaker og eventuelt dressing.


 

Svinnende kjærlighet

Denne retten har vi hatt i ukemenyen tidligere, men en såpass god middag fortjener en reprise. Potetstappe og kjøtt, kan det bli bedre? Avslutt helgen med en skikkelig kosemiddag.

 

 

Dette trenger du:
100 g kjøttdeig av svin eller kylling 
Cirka 25 g bacon 
75 g frisk sjampinjong 
25 g purre 
1/2 ss margarin eller olje til steking
1/2 pose potetmospulver 
1/2 dl hvitost

Slik gjør du:
1. skjær bacon i biter, purre i ringer og sopp i skiver. Stek kjøttdeig, bacon og sopp i en stekepanne til kjøttdeigen er gjennomstekt. Tilsett purre og stek videre i cirka 2 minutter til purren er blank.

2. Lagpotetmos etter anvisning på posen. Rør inn revet ost.

3. Spises med en gang.

God appetitt!

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!