(StudentTorget.no):

Denne uka har vi lagt til et par retter som vanligvis brukes til dessert, men som med litt kreativitet og justering like så godt kan spises til middag. Hva med pizzavafler eller arme riddere?

God uke!

 

Mandag – Kyllinggulasj

Denne ungarske suppen er elsket av mange fordi den er lett å lage og metter godt. Det sies at det ikke er så mye som kan gå galt når man lager gulasj, så lenge kjøttet får koke lenge. Derfor serveres denne med kyllingkjøttdeig og ikke krever den lang koketid heller for å bli bra. Hva kan gå galt?

 


 

Dette trenger du:

60 g gule linser 

400 g kyllingkjøttdeig 

2 løk 

1 rød paprika 

1/2 purre 

1 båt hvitløk 

2 ts paprikapulver 

1/2 ts karve 

2 ss olje 

2 ss tomatpuré 

1 l hønsebuljong (utblandet) 

1 ts tørket oregano 

1 ts salt 

1/2 ts pepper 

 

Slik gjør du:

1. Kok opp linser etter anvisning på pakken.


2. Skjær paprika i strimler, purre i ringer og løk i terninger.

3. Fres løken i en kjele sammen med litt olje. Tilsett kyllingkjøttdeig, karve, presset hvitløk og paprikapulver. La det steke et par minutter.

4. Rør inn tomatpuré og tilsett paprika, buljong og purre. La suppen koke i cirka 5-10 minutter. Tilsett kokte linser og smak til med krydder før den serveres med godt brød.

Vel bekomme!

 

Tirsdag – Hyse med eggesmør

Hyse, eller kolje, kommer fra torskefamilien og brukes ofte i fiskekaker. Men denne hvite fisken smaker veldig godt alene og fortjener å bli brukt som vanlig matfisk. Denne retten serveres med kremet gulrøtter og eggesmør, poteten kan du dermed gjerne droppe.

 


 

Dette trenger du:

Cirka 100-150 g hyse, torsk, kolje i skiver eller filet

Gulrotstuing:

125 g gulrot

1/4 ss smør 

1/4 ss hvetemel 

1/4 dl melk 

1/4 dl kremfløte 

1/4 ts salt 

Liten klype pepper 

Cirka 1/4 krm revet muskatnøtt 

Eggesmør:

1 stk hardkokte egg 

50 g smør 

1/2 ss frisk kruspersille

 

Slik gjør du:

1. Skrell gulrøttene og skjær dem i terninger før de kokes møre i lettsaltet vann.

2. Smelt smør i en kjele og rør inn smør før du sper på med melk og fløte. Rør godt sammen for å unngå klumper. La sausen småkoke i cirka 10 minutter til den er forholdsvis tykk. Ha i gulrøttene og smak til med muskat, salt og pepper.

3. Kok opp rikelig med vann og ha i fisken. La den trekke i cirka 10 minutter til den flaker lett med en gaffel.

3. Smelt smør og ha i hakket egg og persille.

 

Onsdag – Omelett med sopp og bacon

Omelett blir fort litt kjedelig alene, men tilsetter du bacon og sopp blir den med ett litt mer spennende og ikke minst mettende. Ønsker du å bruke purre i stedet for vårløk, steker du purren myk sammen med soppen før du lager omeletten.

 


 

Dette trenger du:

2 egg

2 ss vann

1/4 ts salt

4 skiver bacon

50 g sopp

1/4 stk vårløk, eller 1/8 purre (purren bør stekes i pannen først)

1 ss margarin til steking

 

Slik gjør du:

1. Stek bacon sprøtt på lav varme og legg det på et tørkepapir slik at det får rent av seg. Del soppen i skiver og stek det i baconfettet fra pannen. Smak til med salt og pepper. Legg soppen til side og skyll stekepannen. 

2. Visp sammen egg, vann og salt. Smelt smør i pannen og hell over eggeblandingen. Skyv røren inn mot midten slik at den flyter ut til sidene. Stek til den begynner å stivne, før du trekker den til side og legger sopp og bacon på toppen.

3. Gli omeletten over på en tallerken og strø over hakket vårløk.

God appetitt!

 

Torsdag – Svin i pita

Denne retten er alt annet enn avansert. Stek kjøttdeig og purre, krydre til, varm opp pitabrød og fyll opp. Slik har du nesten helgefølelse på under 20 minutter.

 

 

Dette trenger du:

200 g kjøttdeig av svin

1 ss olje til steking

1/4 purre

1/2 ss texmex krydder

1/2 pk ferdigkuttet salatblanding

2 stk pitabrød

1 ss chilisaus

 

Slik gjør du:

1. Skjær purre i ringer. Stek kjøttdeig i to omganger på sterk varme til det er gjennomstekt. Bruk en gaffel til å dele kjøttet.

2. Tilsett purren i kjøttdeigen og stek videre til purren er myk. Ha i krydderet.

3. Varm opp pitabrød etter anvisning på pakken.

4. Fyll pitabrødene med kjøttdeig og salat. Servér med chilisaus til.

 

Fredag – Pizzavafler

Hvem har sagt at vafler bare kan serveres som dessert med rømme og syltetøy? Slike vafler har du mest sannsynligvis ikke smakt før, og har du først testet de kommer du nok til å lage de igjen. Denne porsjonen rekker til 10 vafler som du kan spise gjennom helgen eller som lunsj neste uke.

 


 

Dette trenger du:

100 g smør 

5 egg 

1/2 ts salt 

2,5 dl hvetemel 

2,5 dl sammalt hvete, grov 

1/2 ts bakepulver 

1 ts tørket oregano (pizzakrydder)

4 dl melk

Fyll:

Cirka 200 g revet hvitost 

Cirka 200 g naturell kalkunpålegg i strimler, eller kokt skinke

 

Slik gjør du:

1. Smelt smøret og bland sammen alle ingrediensene i en matprosessor. Du kan også bruke en stavmikser, blender eller håndmikser. La røren stå i minst 15 minutter slik at melet får svelle.

2. Stek vaflene lyse i et vaffeljern. Fordel ost og skinke på den ene halvdelen av vaffelen og brett den andre halvdelen over. Stek videre i 1-2 minutter. 

Vel bekomme!

 

Lørdag – Arme riddere

Vi blir oppdratt til å lære oss at dessert kommer etter middag, men hva med å blande litt på det og spise dessert til middag? Det er trossalt lørdag. Denne kan du enten spise med iskrem, syltetøy og rømme. Eller du kan servere dem med litt bacon og lønnesirup om du ønsker en litt saltere versjon.

 


 

Dette trenger du:

2 skive loff eller annet brød

1 stk egg 

1 ss sukker 

1 1/4 dl melk 

1/4 ts malt kardemomme 

Liten klype malt kanel   

 

Slik gjør du:

1. Visp sammen egg og krydder, hell røren over i et fat med høye kanter.

2. Legg loffskivene i røren og la de ligge et par minutter til de er gjennombløte. Ta opp loffskivene og stek de i en panne med litt smør på begge sider til de er gylne.

Server arme riddere med rømme og syltetøy eller bacon og litt lønnesirup hvis du ønsker en saltere variant.

 

Søndag – Full pakke

Pakker du kjøtt og grønnsaker i folie og steker det i ovnen har man middag som lager seg selv. Ovnsbakte grønnsaker med kylling er en perfekt avslutning på helgen.

 



 

 

Dette trenger du:

1 stk grillet kyllinglår 

2 stk potet (gjerne amadine eller nypotet)

1/4 beger rød cherrytomat 

1/4 bunt vårløk 

Litt salt og pepper

1/4 ss rapsolje

  
Slik gjør du:

1. Del kyllinglåret i to. Finsnitt vårløken og skjær tomater og poteter i skiver.

2. Legg et lag skivede poteter på et stykke smurt folie. Ha på vårløk og tomater, krydre til med salt og pepper. Legg kyllinglåret på toppen. 

3. Brett opp kanten på foliepakken og stek i ovnen ved cirka 225 grader i 25 minutter. 

3. Spises med en gang.


God appetitt!

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!