(StudentTorget.no):
I oktober selges det rundt 200.000 gresskar i norske dagligvarebutikker, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. I tillegg kommer gresskarene du kan kjøpe i blomsterbutikker og hos andre frukt og grønt-forhandlere.
I forbindelse med Halloween er det naturlig nok mange som kjøper inn gresskar for å lage gresskarlykter til feiringen. Det å lage gresskarlykter er gøy, men dessverre havner mye av innmaten rett i søpla hos mange. Det finnes imidlertid mange ting du kan lage av innmaten og frøene i gresskarene.
Er du student og først skal investere i et gresskar, er det lurt å bruke hele gresskaret. Her er et par oppskrifter du kan prøve deg på hvis du kjøper inn gresskar til Halloween:
Gresskarpai
Det finnes få ting som er like godt og som gir like god høststeming som et stykke varm gresskarpai. Gresskarpai er lett å lage og kan være en fin måte å bruke innmaten fra gresskaret på. Det er også fint å servere på Halloween og får hele leiligheten din til å lukte herlig av kanel.
Paideig:
- 3 dl hvetemel
- 3 dl Alpro soyayoghurt vanilje
- 50 g smør
Fyll:
- 1 boks hermetisert gresskarpuré eller cirka 4 dl fersk gresskarpuré
- 3 egg
- 2 dl Alpro soyayoghurt vanilje
- 2 dl sukker
- 3 teskjeer kanel
- 2 teskjeer allehånde
Slik gjør du:
LES OGSÅ: Julegodtene du kan lage selv
- Bland sammen ingrediensene til paideigen i en bolle. Kna deigen sammen. Trykk deigen ut i en paiform til den dekker hele bunnen og sidene av formen.
- Klekk alle tre eggene i en bolle og pass på at det ikke er noe eggeskall i bollen. Bland sammen egg, yoghurt og sukker. Ha så i gresskarpuréen. Ha i krydrene til slutt og rør alt godt sammen. Hell hele blandingen i paiformen.
- Bruker du et ferskt gresskar, tar du ut alt gresskarkjøttet av gresskaret. Bruk en stavmikser og en bolle til å male opp gresskaret til en puré. Tips! Har du mer puré til overs, kan dette oppbevares i kjøleskap eller fryser og brukes i matlaging senere.
- Paien stekes på midterste rille, på 200 grader i 40 minutter.
Ristede gresskarfrø
Frøene i gresskaret kan spises, og burde heller ikke kastes når du lager gresskarlykter. De er utrolig gode ristet, og passer perfekt som en sunn ettermiddagssnack.
Slik gjør du:
LES OGSÅ: Italiensk pizza, Cannelloni, Ragu bolognese og lasagne
- Ta alle frøene ut av gresskaret og skyll førene godt under kaldt vann. Legg alle frøene til tørk på litt bakepapir.
- Når frøene er tørre legges de på en stekeplate, dekket med bakepapir. Hell litt olivenolje over frøene, og strø salt og pepper over alle sammen.
- Frøene stekes på midterste rille, på 200 grader i 5-10 minutter.
Greskarpuré kan brukes i mange ulike retter
Vet du ikke hva du skal gjøre med gresskaret når du lager lyktene, så anbefaler vi å lage en puré av gresskarkjøttet. Denne kan enten oppbevares i kjøleskap eller fryses ned for senere bruk.
Du kan bruke gresskarpuré til mye: Den kan serveres varm ved siden av ulike retter, blandet sammen med litt fløte, salt og pepper. Puréen kan også brukes i smoothies, kaker og andre søtsaker.
Større biter av gresskar kan stekes i ovnen sammen med andre grønnsaker, for eksempel sammen med poteter og ulike rotfrukter. Gresskar smaker overraskende godt, så her er det bare fantasien som setter grenser for hva det kan brukes til!