(StudentTorget.no):

 

Det er snart Halloween og i forbindelse med feiringen kjøper mange inn gresskar som de skal skjære ut til gresskarlykter. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt, så produseres det rundt 200.000 gresskar for salg i dagligvarebutikkene i Norge når det nærmer seg Halloween. I tillegg kommer gresskarene du kan kjøpe i blomsterbutikker og lignende. 

 

Å lage gresskarlykter er gøy, men dessverre havner mye av innmaten fra gresskarene rett i søpla hos mange. Det finnes derimot mange ting du kan lage av innmaten og frøene i gresskarene. Er du student og først skal investere i et gresskar, så kan det være en fordel å bruke hele gresskaret. Her er et par oppskrifter du kan prøve deg på hvis du kjøper inn gresskar til Halloween:

 

Gresskarpai

Det finnes få ting som er like godt og som gir like mye høststeming som et stykke varm gresskarpai. Gresskarpai er lett å lage og kan være en fin måte å bruke innmaten fra gresskaret på. Det er også fint å servere på Halloween og får hele leiligheten din til å lukte herlig av kanel.

 

Paideig:
3 dl hvetemel
3 dl Alpro soyayoghurt vanilje
50 g smør

 

Fyll:
1 boks hermetisert gresskarpuré eller cirka 4 dl fersk gresskarpuré
3 egg
2 dl Alpro soyayoghurt vanilje
2 dl sukker
3 teskjeer kanel
2 teskjeer allehånde

 

Bland sammen ingrediensene til paideigen i en bolle. Kna deigen sammen. Trykk deigen ut i en paiform til den dekker hele bunnen og sidene av formen.

 

Klekk alle tre eggene i en bolle og pass på at det ikke er noe eggeskall i bollen. Bland sammen egg, yoghurt og sukker. Ha så i gresskarpuréen. Ha i krydrene til slutt og rør alt godt sammen. Hell hele blandingen i paiformen. 

 

Bruker du et ferskt gresskar tar du ut alt gresskarkjøttet av gresskaret. Bruk en stavmikser og en bolle til å male opp gresskaret til en puré. Tips! Har du mer puré til overs kan dette oppbevares i kjøleskap eller fryser og brukes i matlaging senere.

 

Paien stekes på midterste rille, på 200 grader, i 40 minutter.

 

LES OGSÅ: Enkle veganske hverdagsmiddager

 

Ristede gresskarfrø

Frøene i gresskaret kan spises og burde heller ikke kastes når du lager gresskarlykter. De er utrolig gode ristet, og passer perfekt som en liten, sunn ettermiddagssnack.

 

Slik gjør du det: Ta alle frøene ut av gresskaret og skyll førene godt under kaldt vann. Legg alle frøene til tørk på litt bakepapir.

 

Når frøene er tørre legges de på en stekeplate, dekket med bakepapir. Hell litt olivenolje over frøene, og strø salt og pepper over alle sammen.

 

Frøene stekes på midterste rille, på 200 grader i 5-10 minutter.

 

LES OGSÅ: Hvordan spare penger på mat og bli med miljøvennlig


Greskarpuré kan brukes i mange ulike retter

Vet du ikke hva du skal gjøre med gresskaret når du lager lyktene, så anbefaler vi å lage en puré av gresskarkjøttet. Denne kan enten oppbevares i kjøleskap eller fryses ned for senere bruk.

 

Du kan bruke gresskarpuré til mye: Den kan serveres varm ved siden av ulike retter, blandet sammen med litt fløte, salt og pepper. Puréen kan også brukes i smoothies, kaker og andre søtsaker.

 

Større biter av gresskar kan stekes i ovnen sammen med andre grønnsaker, f. eks. sammen med poteter og ulike rotfrukter. Gresskar smaker overraskende godt, så her er det bare fantasien som setter grenser for hva det kan brukes til!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet