(StudentTorget.no):

Da er det mandag igjen og tid for nye oppskrifter i Studentkokeboka!

Alle rettene i denne ukens meny er både enkle og raske å lage.I tillegg har vi lagt inn mye grønnsaker på menyen, ikke bare for å holde unna vårforkjølelsen, men også fordi varmen gjør at man kanskje ønsker seg noe lettere middager enn flesk og duppe.

Alle oppskriftene er hentet fra Matprat.no.

God mandag!

 

Mandag – Ungarsk eggerøre

Start uka med en lett, men likevel ny variant av den klassiske eggerøren. Eggerøre spises gjerne sammen med spekeskinke, men tilbehøret kan varieres i det uendelige etter hva du føler for. Bruk en kjele når du lager den, da har du bedre kontroll og du unngår at den blir tørr. Sleng også oppi en klatt med smør mot slutten av steketiden - det fortjener den.

 


 

Dette trenger du:

2 stk egg

1/4 ts salt

1/4 stk løk i biter

3/4 stk gul paprika (evt. hvit)

1/2 båt finhakket hvitløk

1/4 stk finhakket rød chili

1/2 ss olje til steking 

1/2 ss smør 

 

Slik gjør du:

1. Visp sammen egg, salt og litt vann i en bolle og sett til side.


2. Sur løk, hvitløk, paprika og chili i en kjele med litt olje til det er blankt. Hell over eggeblandingen og skru ned varmen på komfyren. Rør jevnt og ofte slik at det ikke svir seg, til eggerøren har stivnet. Tilsett en klatt smør mot slutten av steketiden.

3. Serveres med godt brød og spekeskinke.

Vel bekomme!

 

Tirsdag – Lapskaus med kyllingpølse

I stedet for suppe på menyen denne uka har vi lagt til en enkel og god lapskaus. Denne middagen tar ikke lang tid å lage i det hele tatt, hvis du jukser litt og bruker ferdig lapskausblanding. Fyll opp fryseren med det du ikke orker å spise, eller ta med som lunsj en annen dag!

 


 

Dette trenger du:

8 dl vann

2 stk hønsebuljongterning

600 g røkt kjøttpølse av kalkun

12 dl dypfryst lapskausblanding

1/2 ts salt

1/4 ts kvernet pepper

 

Slik gjør du:

1. Kok opp vann og tilsett buljongterningene. Ha i frossen lapskausblanding og la det koke et par minutter.

2. Tilsett pølsebitene og la det putre til alt er varmt. Smak til med salt og pepper.

Serveres gjerne med flattbrød eller knekkebrød, og et lite dryss med persille på toppen!

 

Onsdag – Ciabatta 

I stedet for en toast, hva med varm ciabatta med fyll? Her kan du variere etter hva det skulle ønskes, og jo mer grønnsaker du putter inn i brødet, jo mettere blir du.

 


 

Dette trenger du:

8 skiver hamburgerrygg 

2 stk ciabattabrød 

2 ts sennep 

1 stk tomat i skiver

1/2 stk purre 

 

Slik gjør du:

1. Del ciabattabrødet i to og varm det i en brødrister eller tørr stekepanne. Eventuelt varm opp et par minutter i ovnen etter anvisning på pakken.

2. Smør sennep på skivene før du tilsetter hamburgerrygg, finsnittet purre og tomatskiver.

God appetitt!

 

Torsdag – Biffsalat

Biffkjøtt blir kanskje ikke assosiert med sunne matvaner da mange spiser det med saus og pommes frites til. Hva med en spennende salat? Da kan du stappe i deg med god samvittighet. Strimlet oksekjøtt/biffkjøtt finnes ofte på tilbud i butikken, hold øynene åpne etter gode tilbud du kan fylle opp fryseren med.

 

 

Dette trenger du:

150 g ytrefilet av storfe i strimler (evt. strimlet oksekjøtt)

1/2 ss olje

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

6 stk grønn frisk asparges

1/2 pk sukkererter, à 200 g

1/4 stk rødløk

6 stk cherrytomater

60 g fetaost (3 % fett)

1/2 stk avokado

2 ss oljedressing

 

Slik gjør du:

1. Kok opp vann med en liten klype salt i en kasserolle og skrell asparges. Blancher (kort oppkok) asparges og sukkererter i cirka 2 minutter, før du kjøler de raskt ned i kaldt vann.

2. Skjær løk i ringer, cherrytomater i to og fetaost i terninger. Del avokadoen i to, fjern steinen og kutt i passe store biter.

3. Stek kjøttet i to omganger i en varm panne med litt olje. Krydre til med salt og pepper.

 

 

Fredag – Restewok

Wok er ofte laget med restene du finner i kjøleskapet. Lagde du biffsalat i går, har du kanskje det du trenger allerede til å lage dagens rett. Det meste av grønnsaker kan wokes og blander du inn litt kjøtt og noen gode sauser har du middag på 1-2-3!

 


 

Dette trenger du:

150 g salatkjøtt av kylling

1 ss olivenolje, til steking

5 stk røde cherrytomater

10 stk sukkererter

1 stk gulrot

1 stk rød paprika

30 g vannkastanjer i skiver

30 g hermetiske bambusskudd

1 dl ruccula

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

1 ss soyasaus

 

Slik gjør du:

1. Varm olje i en panne.

2. Tilsett kjøttet og salatrester fra tidligere i uken, eller oppkuttede grønnsaker fra ingredienslisten. Krydre og la alt bli varmt. Tilsett gjerne soyasaus underveis eller andre woksauser du har for hånden.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Tacograteng

Vi slår til med en repriserett, da denne er så lett og lage og fortjener å spises mange ganger. Denne gir cirka 4 porsjoner, så invitér over noen venner eller spis deg realt mett over flere dager!

 


 

Dette trenger du:

600 g kjøttdeig av svin 

1 ss margarin til steking

1 pose tacokrydder 

1 boks hermetisk ananas i biter, liten boks 

3 stk tomat 

1 glass tacosaus 

125 g hvitost    

 

Slik gjør du:

1. Forvarm ovnen opp til 225 grader.

2. Stek kjøttdeig i en panne med margarin. Tilsett tacokrydderet etter anvisning på pakken.

3. Fordel kjøttdeig, ananas og tomater over i en ildfast form. Hell over tacosausen og dryss over revet ost.

4. Stekes midt i ovnen i cirka 15 minutter, eller til osten er gylden.

Serveres med salat og rømme!

 

Søndag – Kjøttboller med søtpotetmos

Ukens siste rett serveres med deilig søtpotetstappe. Søtpoteten er virkelig en supergrønnsak og inneholder masse vitaminer og mineraler som er fint når vårforkjølelsen truer. Bruk gjerne litt kanel i potetmosen - det høres kanskje rart ut, men er veldig vanlig i det kreolske kjøkkenet. 

 



 

 

Dette trenger du:

250 g kjøttdeig

30 g revet parmesan

1/2 ss kavring

2 ss hakket bladpersille

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

Søtpotetmos:

1,5 stk søtpotet

1/2 stk potet

1 stk gulrot

1 ss smør

1/2 dl matfløte

1/4 ts salt

1/4 ts pepper

1/4 stk brokkoli

1/4 ts salt

  
Slik gjør du:

1. Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og bruk en teskje til å forme dem med.

2. Brun kjøttbollene raskt i en panne med litt margarin eller smør. Skru ned varmen og etterstek de til de er ferdige, cirka 8-10 minutter.

3. Skrell søtpotet, gulrot og potet. Kutt dem grove og kok de møre i vann med litt salt. Hell av vannet og mos de sammen med fløte og salt og pepper. Bruk gjerne en liten klype kanel i mosen for litt ekstra sødme.

4. Del brokkolien i buketter og kok de raskt i vann i cirka 2-4 minutter. 

 

God appetitt!

 

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!