(StudentTorget.no):

Da er det mandag og kanskje litt dagen derpå for flere av oss etter en hektisk 17. mai-feiring? Hva passer bedre da enn en enkel og nesten gratis middag som er spekket med sunnhet?

Neslesuppe lages av kanskje den mest irriterende planten av de alle - brennesle. Koker du den, vil den heller ikke brenne og den passer utmerket til suppe eller i andre retter. Bare husk hansker når du plukker dem!

Har du også noen rødvinsskvetter igjen fra helgen, ikke hell dem ut - frys ned i et isbit-brett eller pose, og du kan bruke dem til middagen på fredag.

God mandag!

 

 

Mandag - Neslesuppe

Vi starter uka med en middag hvor hovedingrediensen ikke koster deg noen verdens ting. Neslesuppe lages av brennesle og smaker omtrent det samme som spinat - i tillegg er det fullt av vitaminer og mineraler. Bruk fine skudd fra store planter, men husk hansker slik at du ikke brenner deg. Når de har blitt kokt, er de derimot helt trygge å ta i.

 


 

Dette trenger du:

125 g renset brennesle
 
40 g smør
 
2 sjalottløk
 
3 ss hvetemel
 
1 l hønsebuljong (utblandet)/ neslekraft
 
1,5 dl kremfløte
 
1⁄4 ts salt
 
1⁄4 ts pepper
 
1 stk egg til hver porsjon

 

Slik gjør du:

1. Plukk små, fine skudd fra nesleplanten. Pass på å bruke hansker (hagehansker er best), slik at du ikke brenner deg. Skyll i kaldt vann og kok dem i cirka fem minutter. Når neslen har blitt kokt, vil du ikke lenger kunne brenne deg på planten.

2. Sil av vannet og ta vare på kraften - det skal brukes i suppen. Skyll bladene i kaldt vann, slik at den grønne fargen bevares. Hakk neslene med en matprosessor eller håndmikser.

3. Kok opp egg i cirka 6-8 minutter, og la dem avkjøles.

4. Finhakk sjalottløk og la det surre raskt med litt smør i en panne. Tilsett hvetemel og spe på med buljong utblandet i neslekraft. La det koke i cirka 5 minutter. Tilsett deretter fløte og neslen. Kok opp og smak til med salt og pepper.

 

Tirsdag - Pasta med Gorgonzola

Selv om blåmuggost ikke er favoritten, vil denne milde og kremete pastaretter kunne friste de fleste kresne ganer. Har du ikke prøvd sprøstekt spekeskinke før, er faren stor for at du kommer til å bytte ut vanlig bacon i fremtiden.

 


 

Dette trenger du:

100 g spekeskinke i skiver
 
1/2 pose pasta di parma, eller annen pasta
 
25 g blåmuggost
 

Slik gjør du:

1. Legg spekeskinke på et stekebrett med bakepapir. Stek dem sprø i ovnen på 200 grader i cirka fem minutter.

2. Kok opp pasta etter anvisning på pakken.

3. Hell av vannet på pastaen, legg pastaen kjapt tilbake i kasserollen og rør inn blåmuggosten slik at den smelter.

Serveres med nykvernet pepper!

 
 

Onsdag – Pizzaomelett

Denne pizzaen lager du på kort tid, og er et spennende alternativ til en vanlig omelett. Fyllet velger du selv, og topp den gjerne med det du ønsker av kjøtt. 

 


 

Dette trenger du:

Eggebunn:
 
4 egg
 
1⁄2 ts salt
 
1⁄4 ts pepper
 
1 ts margarin
 
Tomatsaus:
 
3 ss tomatpuré
 
2 ss vann
 
1⁄2 ts sukker
 
1⁄2 ts tørket oregano eller pizzakrydder
 
Fyll:
 
2 ss fetaost
 
4 røde cherrytomater
 
Cirka 5 stk sorte oliven
 

Slik gjør du:

1. Visp egg, salt og pepper. Hell blandingen over i en panne med litt margarin og la den stivne ved svak varme.

2. Bland sammen ingrediensene til tomatsaus.

3. Smør sausen på eggebunnen og fordél fyllet. Legg på et lokk og la alt bli varmt.

God appetitt!

 

Torsdag – Biffwok med naturris

Wok er perfekt mat i en hektisk hverdag og kan varieres i det uendelige. Denne lages med naturris og strimlet biffkjøtt, men bruk gjerne det du har av rester fra helgen i kjøleskapet.

 

 

Dette trenger du:

150 g strimlet biffkjøtt
 
1⁄2 båt hvitløk, finhakket
 
1⁄4 ss olje til steking
 
1⁄4 rødløk
 
1⁄4 gul paprika
 
1 ss soyasaus
 
1⁄2 ss hakket frisk koriander, kan sløyfes eller erstattes med andre urter
 
60 g naturris
 

Slik gjør du:

1. Kok opp ris etter anvisning på pakken. Kutt grønnsakene.

2. Stek kjøttet sammen med olje og finhakket hvitløk i et par minutter. Tilsett grønnsaker og stek videre.

3. Hell over soyasaus og koriander og bland godt sammen.

 

Fredag – Picado

Da er det fredag, og tid for kosemat. Picado er en portugisisk rett, men finnes også i utallige varianter rundt om i Sør-Amerika. Denne smaker godt med pommes frites til eller stekte potetbåter, og ha gjerne litt stekt løk og paprika i blandingen om du ønsker en ekstra mettende middag. 

 


 

Dette trenger du:

125 g biffkjøtt i strimler
 
1⁄2 ss margarin til steking
 
1⁄4 ts salt
 
1 båt hakket hvitløk
 
1⁄4 ts chilipasta (sambal oelek)
 
1⁄4 kjøttbuljongterning
 
1⁄4 dl vann
 
1⁄4 dl rødvin
 
1⁄2 ss tomatsaus
 

Slik gjør du:

1. Legg en raus klatt med margarin i en middels varm stekepanne. Tilsett kjøtt, chilipasta, hvitløk og salt. La det steke i cirka 2-3 minutter. Vend på kjøttet av og til og legg det over på et fat.

2. Kok opp vann med buljong. Tilsett rødvin og tomatsaus og rør det sammen mens det koker i cirka 2 minutter. Hell sausen over på kjøttet.

3. Serveres med pommes frites eller stekte poteter.

Vel bekomme!

 

Lørdag – Hjemmelagde tacolefser

Har du ikke laget hjemmelagde tortillalefser før, vil du bli overrasket over hvor lett de er å lage. De trenger litt heving, men er så absolutt å prøve. Denne porsjonen rekker til cirka 12 stykker, som kan fryses ned eller fortæres med favoritt tex-mexen i godt lag med andre.

 


 

Dette trenger du:

1⁄2 dl rapsolje
 
2 ts bakepulver
 
1⁄2 ts salt
 
150 g byggmel
 
250 g siktet hvetemel
 
2 dl vann
 

Slik gjør du:

1. Bland sammen alle ingrediensene til du har en smidig deig. Legg et kjøkkenhåndkle med plastfolie over bollen med deigen, og la den hvilke på benken i cirka 20 minutter.

2. Del opp deigen i 12 like stykker. Form de til boller og klem de litt flate. La de hvile videre på benken i cirka 10 minutter under kjøkkenhåndkle med plastfolie over.

3. Kjevle de ut til du har passe store "pannekaker". De skal være cirka like store som stekepannen din.

4. Stekes i en tørr panne på middels - sterk varme. Når tortillaene begynnner å blåse seg opp (boble) snur du dem og steker på andre siden. Pakk dem inn i et kjøkkenhåndkle når de er ferdige, slik at de ikke blir tørre.

Serveres med det du ønsker av tex-mex!

 

Søndag – Snadderform

Gratenger er perfekte hvis du skal mette flere, eller ønsker å fylle opp fryseren med litt mat til hektiske dager. Denne lages med skinke, men bruk gjerne annet kjøtt som frister.

 



 

 

Dette trenger du:

200 g tagliatelle
 
150 g kokt skinke
 
1 ss smør
 
5 eggeplommer
 
100 g revet hvitost
 
1 krm revet muskatnøtt
 
1 løk
 
2 ss hakket frisk kruspersille, basilikum, gressløk eller dill
 
5 eggehviter
 
1⁄2 ts salt
 
1⁄4 ts pepper
 

Slik gjør du:

1. Kok opp tagliatellen etter anvisning på pakken. La det avkjøles, og drypp over et par dråper med olivenolje slik at det ikke blir tørt eller klistrer seg sammen. Skjær skinken i strimler og skill eggene fra plommen og hviten.

2. Rør romtemperert smør mykt og tilsett deretter eggeplommer og ost. Bland sammen med skinke og pasta. Stivpisk eggehvitene og vend det forsiktig inn i pastablandingen. Smak til med litt salt og pepper.

4. Hell blandingen over i en smurt, ildfast form. Stekes gyllenbrun ved 200 grader i cirka 30 minutter.

Serveres gjerne med tomatsaus og salat til!

 

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!


Annonser:

Deltidsjobb i Oslo     

Trives du i samtale med andre mennesker, er komfortabel med telefon som arbeidsverktøy, og ønsker deg en jobb der du bidrar til økt trygghet i samfunnet? Da vil vi komme i kontakt med deg.

Les mer om stillingen



 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: