Forbinder du snacks med potetgull og sukkersøtt godteri? Det finnes alternativer som ikke medfører dårlig samvittighet, og de fleste kan faktisk gi deg energi. Ernæringsfysiolog Eireen Linge Schwaiger gir deg råd om snacksen som både er sunn og god.

- Det aller beste er å lage snacksen selv. Bruk for eksempel vaniljekesam (fåes i både mager og original) med bær eller frukt ettersom man ønsker. Dette smaker som dessert, og er kjempegodt, friskt og sunt! Sier Eireen.

Hun mener at snacks kan være næringsrikt dersom man bruker andre alternativer enn sjokolade og potetgull. Det du helst skal styre unna er: kjeks, potetgull, ferdigmuffins og smågodt. Nøtter derimot, inneholder sunt fett, en del proteiner og vitaminer/mineraler, og man kan derfor si at dette er en næringsrik og energirik snacks. Samtidig inneholder nøtter svært mye fett, så man skal være forsiktig med å spise for store mengder.

- Bruker man sunne snacksalternativer vil jeg si at snacks- ja det kan også være sunt- så lenge man tar de rette valgene.


 

 Sunn sjokolade

✔  Mørk sjokolade

Noen ruter mørk sjokolade m/mer enn 70 % kakao. Macadamia-, paranøtter eller jordbær dyppet i sjokolade.

Varm sjokolade

Bruk kakao, fruktose og lettmelk.

Kilde: Fedon Lindeberg, Grete Roede

I stedet for å servere chips og rømmedip til filmkvelden kan du servere grønnsaker og dip laget av for eksempel kesam som er et sunnere og mindre fettholdig alternativ til den klassiske rømmedippen. I tillegg er grønnsaker og dipp noe av det mest prisgunstige for deg med studentbudsjett.

- Kutt opp de grønnsakene man liker og lag en dipp ved siden av. Det beste er å bruke kesam eller rømmekolle og krydre denne selv, så unngår man ferdigposene med dipp som ofte inneholder forholdsvis mye salt. Man kan også lage guacamole ved siden av. Sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Omelett med salsa, kinabiff, fylt paprika, laks med tandoori, polarsandwich, spekeskinkesuppe

 

 

Mørk sjokolade er ok, men nøtter er bedre

 

 

 Grønnsaker med dipp

Staver av friske grønnsaker

Gulrøtter, paprika, agurk, reddik, sukkererter, squash.

✔Dippsaus:

1 beger Kesam
2 ss Dijon sennep grov eller fin
1 ss chilisaus
Urter etter valg
Salt og pepper

Hakk urtene ganske fint og rør de inn i yoghurten sammen med sennepen og cilisausen. Smak til med salt og pepper eventuelt litt fruktose. 

Mørk sjokolade defineres faktisk som sunt. Dersom sjokoladen består av mer enn 70% kakao kan du spise sjokoladen med god samvittighet. Kakaoen inneholder sporstoffer som gir deg bedre humør og en følelse av velvære, men man bør heller ikke overdrive inntaket av dette.

- Hvis jeg skal ta med et bedre alternativ så vil M&M være mer næringsrikt å spise enn ren sjokolade. Det er fordi M&M inneholder mest nøtter og litt sjokolade.

Nøtter er et sunt alternativ til tross for at de inneholder mye fett. Nøtter inneholder Omega 9 som er sunne fettsyrer. I tillegg til at nøtter inneholder sunt fett inneholder de også proteiner og en rekke vitaminer, samt sporstoffer og fiber. Et tips er å oppbevare nøtter i fryseren, slik holder de seg ekstra lenge. Ernæringsfysiologen kan også tipse om å lage din egen nøtteblanding, et sunnere og billigere alternativ enn de du får kjøpt i butikken: 

- Ristede usaltede nøtter (paranøtter, macademianøtter, hasselnøtter, cashewnøtter, pistasjenøtter og solsikkekjerner) i ovnen på svak varme og vend på nøttene innemellom. Her kan du krydre og salte selv og da vet du også hvor mye du får i deg. Eventuelt kan man kutte opp små sjokoladebiter og blande i skålen med de ristede nøttene.

LES OGSÅ: hjemmelagde fiskepinner, biffwok, omelettsnipper, wrap med hummus, bønnesalsa, hawaiigryte

 

 

- Lag din egen is

 

Våren nærmer seg og med våren følger gjerne lysten på iskrem. Heldigvis finnes det sunne alternativer til kaloririk fløteis. Et populært tips blant ernæringsfysiologer er å blande bær og yoghurt naturell, og fryse det ned.

- Man kan også lage smoothie og fryse disse i ispinneformer, så har man en næringsrik og sunn is.


Et annet alternativ er å røre bærene og helle de over cottage cheese. Bær inneholder antioksidanter som styrker immunforsvaret samtidig som det beskytter kroppens celler og inneholder svært lite karbohydrater.

LES OGSÅ: Studentkokeboka: Pølsefocaccia, asiatisk gryterett og karrikoteletter

 

 

Advarer mot energibarer

 

 

 Tre gode tips

✔ Tomat/basilikum/olivenolje

Del en tomat, hell litt olivenolje, hakket frisk basilikum og pepper.

✔Frukt og bær:

Noen spiseskjeer rørte bær av forskjellige slag over  1 dl. naturell yoghurt med litt fruktose evnt. cottage cheese eller yoplait 0.1% (som inneholder fruktose).

Biter av frisk frukt, eller fruktsalat m/hakkede nøtter.

✔Mandelmakroner

100 g malte mandler,
2 eggehviter, 50 g fruktose,
1 ts vaniljesukker.

Stivpisk eggehviter og fruktose, rør inn mandler og vaniljesukker. 12 stk. 160 C i 10-15 min.

Kilde: Fedon Lindeberg, Grete Roede
 

Mange bruker måltidserstattere som energibarer som snacks. Eireen advarer imidlertid om at det finnes mange dårlige varianter av disse på markedet.

- Hvis man vurderer ulike energibarer så må man være klar over at det finnes mange lite gode varianter på markedet. Mange bruker blant annet såkalte måltidserstattere som snacks istedenfor sjokolade fordi man tenker at dette er bedre.Men sannheter at at mange av disse også inneholder mye sukker. 


Ernæringsfysiologen fremhever at bruken av energibarer kommer an på behov, da de også kan ha en positiv effekt på kroppen.

- Idrettsutøvere som trener mange timer i uken og har behov for å innta energi underveis, eller raskt etter treningsøkten, kan dra fordeler av ulike energibarer med en kombinasjon av næringsstoffer og kalorier, da kan de på så måte virke energifremmende.