Hvordan kom du fram til at det var til Indonesia du ville dra?

Jeg begynte bachelorstudiet mitt i Spania, og valgte business-skolen min TBS i Barcelona, fordi jeg visste at under sisteåret av bacheloren kunne man ta en double degree (dersom man hadde gode nok karakterer, oppmøte og ble valgt ut av skolens komité).

 

Utveksling i Indonesia

Navn: Evi Scerba

Alder: 26

Studieretning: Business Management

Studiested: Double Degree ved Universitas Gadjah Mada (UGM) i Yogyakarta, Indonesia.

 

Double degree-muligheten fantes bare i to land når jeg søkte. Det stod mellom en skole i en liten by i Tyskland eller Yogyakarta i Indonesia.

Jeg ville helst oppleve et land utenfor Europa, og syntes at Indonesia hørtes veldig spennende og interessant ut.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprossessen var ganske enkel, men det er veldig få som får muligheten til å være med på double degree-programmet, og jeg var redd for å ikke bli valgt ut.

På skolen i Tyskland var det kun to plasser, og i Indonesia var det fem.

Skolen min i Spania hjalp veldig med søknadsprosessen, men man måtte betale for studievisumet (cirka 1500 kr) og for skolens behandling av dokumenter (cirka 500 kr) til det indonesiske universitet.

 

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Skolen jeg gikk på het Universitas Gadjah Mada (UGM), og lå i byen Yogyakarta, på den største øya i Indonesia som heter Java.

Nei, det er ikke Bali 😊

Campuset til UGM er gigantisk, og ligger veldig sentralt i byen.

UGM er det mest anerkjente universitet i Indonesia. Man kunne velge mellom veldig mange forskjellige fag, og kunne sette opp timeplanen sin selv.

De fleste internasjonale studenter hadde skole kun to eller tre dager i uken.

Jeg valgte å ha forelesninger to dager i uken første semesteret, og tre dager i uken andre semesteret, for å ha mulighet til å reise.

Generelt sett er engelsken til professorene og til de lokale studentene veldig god, noe som gjorde det lett å få med seg forelesningene og jobbe i grupper med de lokale studentene. Professorene hadde en veldig interaktiv læremetode, og det var ofte diskusjoner og debatter i timene.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Indonesia og i Norge?

Det er litt vanskelig å svare på, ettersom jeg aldri har studert i Norge, men i forhold til skolen min i Spania, var universitet og campusen i Indonesia MYE større.

Jeg vil si at undervisningsnivået er litt lavere enn i Europa (men det kommer også an på hvilke fag man velger).

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

 

Hvordan er en vanlig dag i Yogyakarta?

De dagene jeg hadde skole, var hele dagen fylt med forelesninger.

Jeg er også veldig glad i å trene, og trente på et treningssenter flere ganger i uken.

Ellers er Yogyakarta en studentby med mange flotte kafeer, spisesteder og arrangementer.

Prisnivået i forhold til Europa er ekstremt lav, og alt blir veldig billig. De dagene man ikke var på skolen, pleide man å møte venner på en kafé, spise ute, dra på kino eller på et kjøpesenter.

I helgene prøvde de fleste å reise rundt i Indonesia. Det er utrolig mange turer som blir arrangert for studenter, både til ulike byer og til helt andre øyer.

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet var utrolig bra.

På grunn av at prisnivået er så lavt i forhold til Europa, var det billig og lett å finne på ting sammen med andre studenter.

De fleste internasjonale studenter bor sammen i store villaer, og det er lett å bli kjent med folk og få seg venner.

Universitet hadde også et utrolig stort antall organisasjoner og foreninger man kunne melde seg inn i. Alt fra veldedighetsorganisasjoner, til idrettskubber, teatergrupper, og mye mer.

Universitetet arrangerte også flere turer og middager, som studentene kunne være med på.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke var på skolen ble det mye reising. Indonesia er et veldig stort land, med over 18.000 øyer, og utrolig variert og vakker natur. Nydelige tropiske strender, vulkaner, templer, fjell og skog.

Jeg tok dykkersertifikatet der, lærte meg å surfe, svømte ved de nydeligste fossene, og dro flere ganger til Bali.

Jeg hadde flere reiseplaner for dette vårsemesteret, men måtte dessverre avlyse de og reise hjem til Norge i midten av mars på grunn av COVID-19.

LES OGSÅ: Studielandsguiden Indonesia

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Indonesia er utrolig billig.

For 1500-2000 kr i måneden kan du få deg et eget rom i en villa med basseng, med ukentlig romvask inkludert i leieprisen.

For å komme deg rundt må du enten leie en scooter (førerkort er ikke nødvendig, men det anbefales at du har). En slik scooter koster deg 300 kr i måneden.

Hvis ikke du har lyst til å leie og kjøre scooter selv, kan du bruke en app som heter GoJek. Det er som en slags Uber, hvor du kan velge å bli hentet i bil eller scooter.

Maten er også veldig billig. Du kan få deg en rett for under 10 kr. En kinobillett koster 30 kr, og å fly til Bali er 500 kr en vei.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Yogyakarta?

Det er et stor kultursjokk når du kommer dit, fordi det mange ikke vet om Indonesia er at det er et muslimsk land.

Folk praktiserer islam på mange forskjellige måter, noen mer konservativt enn andre. Du må bli vandt til bønnerop fem ganger om dagen, og til å slite med å få tak i alkohol (men det finnes, dog med nærmest europeiske priser).

Indonesiere er utrolig varme og blide mennesker, som syns det er veldig spennende med turister og besøkende fra andre land. Du må forberede deg på at mange vil ønske å ta bilder med deg, og spørre deg om å fortelle om landet og kulturen din.


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Ikke egentlig. Man blir veldig godt tatt vare på av indonesiere, og finner fort ut av hvordan alt fungerer når man kommer dit.

Selv visste jeg alt for lite om Indonesia før jeg dro dit. Jeg visste ikke at det var et muslimsk land, og jeg visste heller ikke at det var det fjerde største landet basert på innbyggertall.

LES OGSÅ: Indonesia - studievalg-link sak

 

Vil du anbefale andre å studere i Indonesia, og har du noen tips til nye studenter?

Ja, ja, ja! Det er den beste studie- og reiseopplevelsen jeg har hatt.

Indonesia er en fantastisk blanding av kulturer, religioner og tradisjoner. Det er utrolig mye du kan fylle tiden din med, og du møter mennesker der fra hele verden.

Jeg var, og er, utrolig lei meg for å måtte dra hjem på grunn av COVID-19, fordi hverdagene der var fylt av sol, reising, sunn og digg mat, og bare gode vibes!

Om du har mulighet til å reise til utlandet for å studere, tror jeg Indonesia er det beste valget du kan ta!