Hvordan kom du fram til at det var til Korea du ville dra?
Det hele begynte for mange år tilbake. Det startet med en interesse for koreansk pop og mote tilbake i 2008/2009, så drømmen var å dra på ferie til Seoul.
I 2012 dro jeg og to venninner på vår første reise til Seoul og falt helt pladask for byen. Jeg skjønte allerede da at jeg jeg ville tilbake.
Vi dro på flere ferieturer til Seoul, og hver gang vi reiste hjem igjen hadde jeg lyst til å dra tilbake.
I 2016 bestemte jeg, og tre venninner, at i år var året vi alle skulle prøve noe nytt og søkte oss inn på koreansk language school ved Hongik University i Seoul. Vi dro flyttelasset vårt mot østen, og jeg har bare blitt værende siden.
Navn: Erin Luna
Alder: 26
Studieretning: Grafisk design
Studiested: Noroff Nettstudier, Seoul, Sør Korea.
Etter året på Hongik University, hvor vi kun studerte koreansk språk, bestemte jeg meg for å begynne på en utdanning som interesserte meg.
Valget falt på grafisk design.
Jeg gikk mye frem og tilbake om jeg ville studere på et koreansk universitet, eller flytte hjem til Norge og fortsette der.
Jeg fant ut at nettstudier var det beste valget for meg, for jeg kunne fortsette å jobbe i et land hvor jeg får alt av inspirasjon og motivasjon, samtidig som jeg ikke ville være bundet fast til et sted i fire år, som er tiden det tar å ta en grad i Korea. Det var det som var avgjørende for meg, siden man aldri vet hva som skjer i livet, og det kunne ha skjedd noe som gjorde at jeg måtte flytte på meg på kort tid.
Med nettstudier kan jeg fullføre utdannelsen min, uansett hvor jeg er i verden.
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen var innviklet og forvirrende for noen som aldri hadde søkt på et universitet eller utenlandsk skole i det hele tatt før.
Jeg hadde ingen som visste hvordan ting fungerte, så sammen med venninnene mine måtte vi søke opp all informasjon på nettet, men det gikk fint etterhvert. Vi fikk alle sammen opptaksbrev og ble godkjent som studenter ved Hongik University.
Søknadsprosessen foregikk på nett, via Hongik sine hjemmesider, og det var mye fram og tilbake på mail for å finne ut av riktig søknadsdato og hvilke papirer som skulle hvor. Heldigvis har de endret på systemet siden vi søkte, og det skal visst være enklere for utenlandsstudenter å søke nå.
LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Beijing
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Det koreanske studiet var annerledes fra hvordan vi lærer språk på skolen i Norge.
Alt var poengbasert, og det er veldig intensivt. Det er veldig mye informasjon som skal inn på en gang og det er veldig kort tid å lære alt på, så læringskurven er veldig bratt.
Det gjelder å holde seg fokusert så man ikke faller av.
Undervisningen på det koreansk studiet var fire timer daglig, der to timer ble brukt for å lære nye grammatikkregler, mens de to resterende gikk ut på å bruke disse grammatikkene riktig, lære hvordan man bygger opp setningsstruktur og muntlig repetering.
Studiet i grafisk design, som jeg tar nå, er 100 % nettbasert, så det er opp til meg å fordele arbeidsmengden og porsjonere ut studietimene slik det passer meg best.
Det tar litt tid å komme inn i en god rytme når man er nettstudent, men så lenge man er nogenlunde strukturert og har motivasjon til å jobbe selvstendig, så er det ikke et problem.
Nettstudiet er definitivt en annen måte å studere enn koreansk språkskole, men alt i alt handler det om motivasjon og interesse, så får man til det man vil.


Foto: Privat
Hvordan er en vanlig dag i Seoul?
En vanlig dag for meg, som nettstudent, er at jeg er oppe og ute rundt klokken ti, for det er da de fleste kafeer åpner. Jeg spiser frokost og drikker kaffe, og sitter der og studerer til rundt klokken fem.
Dette er en helt vanlig A4-dag som nettstudent, fordi man har muligheten til å begynne senere eller tidligere, og tilpasse studiedagen sin slik som man vil.
Dette passer meg veldig bra, ettersom jeg liker å reise og dra på happenings og events, og med en fleksibel timeplan har jeg mulighet til å tilpasse dagen.
LES OGSÅ: En kort oppsummering av tre år som student i London
Hvordan er studentmiljøet der?
Det er et stort studentmiljø i Seoul, også i området hvor vi bor, som heter Sinchon. Her er det omtrent bare studenter som bor, siden det er i nærheten av fire store universiteter i Seoul.
Det er studenter overalt, og på grunn av dette, er det utallige kaféer der man kan studere 24 timer i døgnet.
Det er mange restauranter og shopping muligheter rett uten for døra, og det holdes flere festivaler og eventer i området.
LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Siden jeg studerer på nett, så er jeg aldri fysisk på en skole, men som alle andre, liker jeg å ha fridager også.
Når jeg ikke studerer, pleier jeg å møte venner, dra på kino eller finne nye små, koselige kafeer, og bare nyte roen. Jeg liker også å besøk hunde- og kattekaféer, som er veldig populært i Seoul, som er perfekt for å roe stressnivået. Jeg drar også på musikkshow og konserter, når artistene jeg liker annonserer det, og har også hatt muligheten til å reise til andre steder i Asia på fritiden.
Vennene mine og jeg er også medlemmer av en kulturgruppe, som tilbyr diverse kulturelle opplevelser, alt fra vandreturer til koreansk matlaging med koreanere. Takket være denne organisasjonen så har vi vært heldige å få være med på mange ulike opplevelser.



Foto: Privat
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Leieprisene varierer veldig ut i fra område, størrelse, standard og om du leier alene eller med andre.
Selve leieprisene kan gå helt ned i 2500 til 3000 i måneden for en liten leilighet, men depositumet er sinnsykt høyt her, og vil ligge rundt 38.000 norske kroner. Jo høyere depositum er, jo mindre er husleia, men som student er det vanskelig å betale så mye på en gang.
Det finnes andre alternativer også.
Man kan leie et Share House hvor man da har andre roommates og enten deler rom med flere, eller har et eget rom i bofelleskap. Leieprisene på dette ligger som regel på 4000-6000 kroner i måneden.
Et billigere alternativ er ettroms hybler, hvor du har et lite rom for deg selv, med eller uten bad, og felles kjøkken og vaskerom. Disse små rommene er ment for studenter, så prisene ligger på omtrent 2000-4000 kroner i måneden, og da er strøm og oppvarming inkludert, i tillegg til at det ikke er noe depositum.
Jeg har selv bodd i flere av alternativene i løpet av min tid i Korea, så vit at det finnes noe for enhver prisklasse og smak.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sør-Korea?
Jeg har ikke noe negativt å si om å være utenlandsstudent, men jeg tror alle som ønsker å prøve, må ha et åpent sinn og tåle å møte visse utfordringer som kulturforskjeller og språkbarrierer.
Er man klar for å prøve noe nytt, og ikke forventer at det skal være det samme som man er vandt med hjemme, så er det en fantastisk mulighet til å lære seg selv å kjenne og å lære om et helt annet land og deres kultur.
Etter min tid i Seoul, er jeg mer vant til å ha et daglig liv på koreansk vis, og føler meg litt stedsforvirret de gangene jeg har vært hjemme i Norge. Man tilpasser seg fort om man er åpen for det.



Foto: Privat
LES OGSÅ: Hvordan bli student i Sør-Korea - mine tips for studier i Seoul
Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Jeg skulle ønske jeg visste hvor enkelt det er å flytte på seg når man er her borte.
Da jeg flyttet første gangen visste jeg ikke hva slags alternativer vi hadde mellom plasser å bo, så det ble gjerne mye dyrere enn hva det nødvendigvis trengte å være. Det å finne bolig, hybler og leiligheter er veldig enkelt, og med litt research kan man spare mye penger i måneden.
Finn gjerne organisasjoner som er for utlendinger i Korea, de kan fort lære deg mye nyttig og kan gi deg mange opplevelser som man nødvendigvis ikke tenker over til hverdags.
Jeg er medlem av en gruppe som heter FunDayKorea, men det finnes også mange andre grupper, og de er enkle å finne på Facebook og Instagram.
Vil du anbefale andre å studere i Sør-Korea, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg synes Seoul er et flott sted å være student, men jeg vet også at det ikke passer for alle og enhver.
Som sagt, er man åpen for at det er annerledes og er villig til å snu om på ting man er vandt til fra Norge, så anbefaler jeg det så absolutt.
Seoul er en flott by med mange muligheter, og på de tre årene jeg har bodd her, har jeg fått oppleve morsomme ting som jeg aldri kommer til å glemme.
Det hjelper å kunne prate litt koreansk for å gjøre seg forstått, men det er absolutt ikke et must. Du får mye mer ut av hverdagen og studentlivet om du kan litt, og kommer deg rundt på det.
For de som er interessert i å studere i Sør-Korea, men ikke vet om de er villig til å ta et fult studium, anbefaler jeg å prøve et sommerkurs eller bare et semester på språkskole. På den tiden vil du få erfaring og finne ut om man trives eller ikke.
Seoul er en by som er veldig annerledes fra Norge, og jeg tror at enten så liker man det eller så trives man ikke, men man vet aldri før man har prøvd.