Hvordan kom du fram til at det var til Sør-Korea du ville dra?

Det var nesten litt tilfeldig at jeg endte opp i Sør-Korea.

Jeg ønsket å lære meg et nytt fremmedspråk og startet med kinesisk. Men mandarin er veldig særegent og skrivemåten er utfordrende, så jeg begynte å tenke på japansk eller koreansk i stedet.

Jeg visste at Tokyo hadde blitt dyrt og jeg hadde litt kjennskap til koreansk mat fra min studietid i England, så jeg bestemte meg for å reise til Sør-Korea.

 

Utveksling i Sør-Korea

Navn: Iris Christine Schiefloe

Alder: 25

Studieretning: Koreansk språkstudie

Studiested: Seoul National University, Seoul, Sør-Korea.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Den var ganske vrien.

Jeg hadde ikke noen mentor til å hjelpe meg med søknadsprosessen, og nettsiden til skolen var relativt uoversiktlig. Jeg brukte mye tid på å finne ut forskjellen på de varierte språkstudiemulighetene og på hva som passet meg best.

Lånekassen var også ganske utfordrende å søke gjennom, med tanke på at de trengte forskjellig type bevis fra skolen, og de bevisene var ikke det enkleste å spørre om.

Men jeg klarte det til slutt.

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Jeg gikk et intensivt språkkurs, som betyr at du har 4 timer hver dag fra mandag til fredag i 10 uker.

Er man like nybegynner som jeg var, starter man på nivå 1 hvor man lærer det koreanske alfabetet, hangul, på to dager.

Korea har en helt annen eksamensmetode enn det vi har her i Norge, så det var utfordrende og frustrerende å sette seg inn i.

Undervisningen var som kurset tilsa, intensivt. Vi lærte to grammatikker og x antall ord hver dag, og hadde både lytte, lese, skrive og uttaletrening i tillegg. Men er man interessert i å lære, så får man det til.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Sør-Korea og i Norge?

Innenfor studiet så er det litt vanskelig å si med tanke på at jeg ikke har tatt språkkurs i Norge, men som sagt så var eksamensmetoden annerledes fra hva jeg er kjent med fra før, etter både studie i Norge og England.

Når det kommer til å leve og bo i Sør-Korea, er det som å være på en annen planet.

I starten hadde jeg ingen kunnskap om hverken kulturen eller språket, så det var utfordrende å komme i kontakt med mennesker og handle mat i butikken.

Den største utfordringen var derfor å bli kjent med hvordan Sør-Korea fungerte som land.


 

Hvordan er en vanlig dag i Seoul?

Jeg hadde cirka en times reisevei til skolen, noe som var selvvalgt.

Jeg ønsket ikke å bo på campus på grunn av strenge regler, så det var tidlige morgener og skole fra 9-13.

Etter skolen dro enten klassen eller vennegjengen fra skolen til en av de mange skolekantinene for å spise. Der var det rimelige koreanske retter som holdt deg mett til middagstider.

Etter det dro jeg på kafé for å gjøre lekser, før man dro hjem i rushtiden med subwayen.

Da man kom hjem var det ut og spise med romkamerater eller ut å finne på noe sosialt i den fantastiske hovedstaden.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Som språkstudent fikk jeg egentlig ikke kjenne noe særlig på studentmiljøet.

Jeg vet at Seoul National University har varierte og mange organisasjoner og klubber, men personlig fikk jeg ikke satt meg inn i det.

Studiet fungerte slik at vi byttet klasser når vi fullførte nivåer, så vi fikk muligheten til å bli kjent med folk fra hele verden.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Seoul

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Da jeg ikke var på skolen brukte jeg mye tid på å reise, se og oppleve Seoul i tillegg til noen byer utenfor, som Pyeongchang og Namhae.

Jeg fikk også tatt meg en tur over vannet til Tokyo, men hovedsakelig var jeg i Seoul og fikk oppleve byen på alle mulige måter. Seoul er stor og tilbyr utrolig mye spennende.

Etter 10 uker med skole hadde vi fri i tre uker før neste nivå startet og da fikk jeg vært på festivaler, sett turiststeder og opplevd den vakre naturen som Korea har å tilby.

 

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Jeg var veldig heldig og kjente noen som hadde hatt utveksling i Sør-Korea før meg. Der fikk jeg tips og råd og kom i kontakt med en utleier i Hongdae/Sinchon området. Han leide hovedsakelig ut til utvekslingsstudenter fra Europa, Amerika og Sør-Amerika, men det var nok en del dyrere enn å bo på campus.

Mat og drikke var en del lavere prismessig enn i Norge, og prisnivået på å spise ute var veldig likt prisen av å handle inn mat.

Kollektivtransporten var også veldig rimelig og enkelt.


 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sør-Korea?

I starten møtte jeg på en del utfordringer med tanke på at jeg ikke hadde kjennskap til hverken språket eller kulturen. De første 2-3 månedene bød på en del utfordringer på den fronten.

I tillegg var jeg en av de få studentene som skulle være der ett år, så mange av vennene mine flyttet hjem til sine land, mens jeg ble værende igjen.

Det er ikke alltid lett å bli kjent med noen, bygge et vennskap, måtte si farvel og starte på nytt.

LES OGSÅ: Studere i Asia - en norsk student i Asia deler sine tips

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle gjerne ønsket at jeg visste mer om hvordan studiet var satt opp, hva man lærer i løpet av ett nivå og hvordan dagene var satt opp før jeg startet språkstudiet. Det er klart jeg fikk litt sjokk over hvor intensivt kurset var, og jeg var veldig frustrert over eksamensmetodene.

Jeg var heldig som endte opp med et bra sted å bo, men skulle også gjerne visst mer om områdene og prisklassene på leie rundt i Seoul.

Avgjørelsen om å flytte til Korea var ganske spontan fra min side, så et tips til andre er å gjøre en god jobb med research før man flytter til et ukjent land med en ukjent kultur.


 

Vil du anbefale andre å studere i Sør-Korea, og har du noen tips til nye studenter?

Helt klart! Sør-Korea er et fantastisk land med en ny spennende kultur og levemåte. Jeg tviler ikke ett sekund på at jeg kommer til å reise tilbake støtt og stadig.

Et tips til studenter som ønsker å studere i Sør-Korea vil være å gjøre god undersøkelser på nett, eller gjennom kontakter før man reiser.

Men skal man reise på ferie, vil jeg anbefale å reise mellom mars og juni eller september og oktober. Da er været som regel best og man får se den vakre naturen Sør-Korea har å tilby.